用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該點樣部署?請指教。
go

應該點樣部署?請指教。 [複製鏈接]

囝囝明年報小一,唔知點揀。
我家住34校網,囝囝是獨子,如果計埋宗教分(基督教)有20分。
我哋心儀嘅學校有幾間:喇沙(41網) , 馬頭涌官小(34網), 協和(32網)。
其實,甲部可填誇區學校抽中機會大唔大?甲部填家住嘅校網機會唔會大d?

2    0    0    0

回覆:09bobo 的帖子

首先計分的是第一輪,不計地址,只計分!
第二輪甲部可跨區,但收的只是第二輪學額的10%!那所有區的人爭!不論本區或跨區也是按這比例!
當然如果想增加派到本區學校的機會率,甲一乙一選同一間就多一個chance!
如甲部選跨區,亦要考慮111的問題,即第一輪,第二輪甲,乙都選同一學校,據說可增加扣門成功率!

醒目開學勳章 貢獻勳章

LS你都係得15分
馬頭涌官小 要1-1-1先有得叩
我係你就1-1-1算,唔好煩
恐龍家

貢獻勳章

回覆:小曳人 的帖子

同意,你係基督教,喇沙無分。況且教義唔同,亞仔會無所適從!15分無可能入到喇沙,不如搵返 34網,三條一仲穩陣啦!

小曳人 發表於 14-4-26 14:42
LS你都係得15分
馬頭涌官小 要1-1-1先有得叩
我係你就1-1-1算,唔好煩
同意,一定揀馬頭涌官小。

醒目開學勳章 王國長老

喇沙小學今年統一84個位, 其中10% (8.4個, 我估即係8個掛)係甲部, 全香港包括41網內外都可以抽, 你計下難唔難入.....
http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2014canet-41.pdf

謝謝各位的寶貴意見,感激!
‹ 上一主題|下一主題