用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? ...
go

想問有冇自己聯絡英國學校...而唔經AGENT既家長? [複製鏈接]

聯絡左幾多間...有幾多間回覆...又有幾多間接受申請?考左幾多間...有幾多間收小朋友?

我係今年3月尾4月頭先開始搵INFO....
SEND MAIL去學校問時人地已放假...
等到今日為止...
我SEND左14,5個MAIL去學校問收唔收生..同簡介左小朋友年齡學歷...

回覆我既學校大約有6,7間...
當中得3間OK話可以為我仔仔安排...
我亦先叫佢地寄小冊子比我同家人再商討..
但有3,4間SAY左NO...冇位亦唔會收超齡生...
但係我SEND左10幾個MAIL...重有一半冇回覆過我....

其實我駛唔駛再搵多幾間再SEND MAIL去問呢?

6    0    0    0

學校剛放完假,加上如果想今年九月過去開學,時間都比較遲咗!

Wawaapple 發表於 14-4-27 14:19
學校剛放完假,加上如果想今年九月過去開學,時間都比較遲咗!
唔係今年..想出年2015年9月去讀

其實點解唔搵 Agent 幫手,妳比D要求叫 Agent 幫妳搵,另外再比D已經選擇左學校叫佢幫妳問,咁自己咪唔駛咁心煩囉!!佢地始終專業過我地而且又唔駛錢!!好似我買機票,搵 agent 搞拿了資料,搞左一倫,最後自己買,我都覺得好煩!!仲好似買得貴左!!

basbyy 發表於 14-4-27 17:17
其實點解唔搵 Agent 幫手,妳比D要求叫 Agent 幫妳搵,另外再比D已經選擇左學校叫佢幫妳問,咁自己咪唔駛咁 ...
因為AGENT唔搞DAY SCHOOL...我想去陪讀就只可以搵DAY SCHOOL

一早去搵過AGENT...問左好多野...
其實自己搵過學校後.係發覺AGENT都幾吹得就吹...
佢地講的都未必係事實既全部...
當然..如果BOARDING既搵佢地真係方便好多...

但其實自己搵都唔係好煩....

只係怕自己搵得唔夠多...

月希 發表於 14-4-27 19:17
因為AGENT唔搞DAY SCHOOL...我想去陪讀就只可以搵DAY SCHOOL

一早去搵過AGENT...問左好多野...
係喎!一時唔記得妳係陪讀!!咁俾心機喇!!GOOG LUCK

回覆 月希 的帖子

其實搵啲學校同小朋友學業程度差不多, 校風良好既, 已經可以, 但就要自己多花時間做吓功課,
多唔代表好, 目標係一間, 搵咁多間咪好多野攪?除左上網搵資料, 有冇買本
The Good Schools Guide 睇吓? 上得榜既都係good schools.  值得參考

個人意見: 最好搵Oxfordshire, Cambridgeshire, Kent, Buckinghamshire, Berkshire or Surrey 等地區的學校, 相對是比較好的區份, 又比較近London

odelia_ho 發表於 14-4-29 08:32
回覆 月希 的帖子

其實搵啲學校同小朋友學業程度差不多, 校風良好既, 已經可以, 但就要自己多花時間做吓功 ...
已經睇左好多網頁...其實依家話OK收YEAR 8果幾間...問過蘇格蘭既朋友..佢再幫我問佢英國D朋友都話OK...係好學校黎...

只係我最WORRY..仔仔既學業程度...
佢係HK自己間學校係唔差架....算係中上游的小朋友全級頭4份1左右...
但係去到係讀YEAR 8(即中二)...入學試我都已有D WORRY(不過又好多家長話HK數比英國快成年有多...唔會難,英文其實識睇識寫都唔會太難)
佢會MISS左一年..除左英數..其他科目佢都未學過又冇接觸過英文教學

都真係WORRY

odelia_ho 發表於 14-4-29 08:36
個人意見: 最好搵Oxfordshire, Cambridgeshire, Kent, Buckinghamshire, Berkshire or Surrey 等地區的學校 ...
我係想搵Oxford果邊的...朋友話果邊治安好D...可惜我家長老指定要LONDON...佢要方便佢過黎VISIT...
亦要方便隨我仔仔之後既孫仔一個一個跟住去讀..

所以我搵學校都有好多限制

回覆 月希 的帖子

在Greater London 都有好多好學校, area 縮窄了就更加容易, 不用考慮其他地區
最好選擇south west or north west.  東及南面最好避免
如果成績是中上, 應該在學習適應上沒多大問題, 最緊要主動發問

回覆 odelia_ho 的帖子

為何東南不好
:wave: :wink:

odelia_ho 發表於 14-4-29 11:08
回覆 月希 的帖子

在Greater London 都有好多好學校, area 縮窄了就更加容易, 不用考慮其他地區
點解東及南面唔好丫?
我依家搵到3間都係南邊D架...

AREA細左...係易TARGET左D學校囉..
但係有D學校太好..係唔會收我仔依D超齡CASE....

回覆 MarcusMiMi 的帖子

因為以前係倫敦居住過, 十幾廿年前, 東及南面(within London area) 多數係阿差, 黑鬼區, 相對西北, 這些區比較複雜,窮困, 但今時今日, 有多大的改變就不太清楚, 我已回流十幾年

odelia_ho 發表於 14-4-29 12:44
回覆 MarcusMiMi 的帖子

因為以前係倫敦居住過, 十幾廿年前, 東及南面(within London area) 多數係阿差,  ...
原來係咁...咁真係要SUMMER去睇過先知

bigfoothk 發表於 14-4-29 14:46
剛剛去完英國,都是南部小鎮,老師全是白人,校長好nice,帶我們參觀學校還和請我們免費同學生一起dinner,連鎮 ...
想問下你去左邊幾間學校丫?

bigfoothk 發表於 14-4-29 15:13
送2個小朋友番學,不同學校,因第–次乘EK,想探路,9月另一位家長帶,學校名稱不便開名,不過小鎮人情味好D,朋友 ...
哦...咁好...你話既小鎮..係已離開左LONDON?係Surrey?Hampshire?Sussex?

我提議樓主應去英國了解情况,才決定如何選學校及地區。
‹ 上一主題|下一主題