用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 大偵探福爾摩斯
go

大偵探福爾摩斯 [複製鏈接]

阿仔近來好有興趣看"大偵探福爾摩斯", 請問公共圖書館有冇得借? 因上網SEARCH 不到

王家爸爸  社區中心的圖書館可能有,因為社區中心會從書店買書借給街坊。  發表於 14-6-24 13:12
   2    0    0    0

回覆:ivylwyip 的帖子

没有。

出版社不願意提供給圖書館。

回覆:大偵探福爾摩斯

頭先經過天利行,做緊85折,即刻買左本。佢地話要搬D位出來放開學用教科書,可能有好多書局都會有禁既情況。

如果睇完鍾意想再大量買,可以搵出版社。買任何14本或以上最抵,只要$36一本,只買兩本也只是$96。

咁我試買2本看看阿仔係咪鍾意先

圖書館有套 "偵探故事365"都㡬好睇。  

圖書館有三本:
http://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?term_1=偵探故事365&theme=WEB

總共有四本,呢到有得試睇:
https://readmoo.com/search/keyword?q=偵探故事%20365

王家爸爸    發表於 14-5-8 13:09

請問你向出版社訂了大偵探福爾摩斯未?我也想幫孩子訂四五本,如果我地住得近,可考慮一齊訂。

王家爸爸  書展可能會更便宜。   發表於 14-6-24 13:09

Pls check pm. 不如一齊訂

引用:Pls+check+pm.+不如一齊訂 +

原帖由 olima 於 14-06-24 發表
Pls check pm. 不如一齊訂
我都有興趣,一齊訂可以嗎?

回覆:mylee6 的帖子

Share the book list

ivylwyip 發表於 14-4-25 17:00
阿仔近來好有興趣看"大偵探福爾摩斯", 請問公共圖書館有冇得借? 因上網SEARCH 不到 ...
應該買套福爾摩斯全集俾阿仔, 我睇咗20年, 都係咁鐘意。

公共圖書館有得借,

引用:公共圖書館有得借,

原帖由 laiheiyau 於 14-07-29 發表
公共圖書館有得借,
如你曾在公共圖書館借過這系列的書,可否提供其索書號?

公共圖書館唔會有。

引用:公共圖書館唔會有。

原帖由 zhuzhu 於 14-08-01 發表
公共圖書館唔會有。
這也是我之前知道的情況。

回覆 huba 的帖子

真的很好看嗎?  其實這些翻譯過來的小說,我平常都喜歡看原著語文
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:回覆+huba+的帖子 真的很好看嗎?++其實這

原帖由 HKTHK 於 14-08-01 發表
回覆 huba 的帖子

真的很好看嗎?  其實這些翻譯過來的小說,我平常都喜歡看原著語文 ...
講真我及孩子都沒有看這系列書。

假設我看得懂的話,我也較喜歡看原文,翻譯過程或多或少總有點失真。

huba 發表於 14-8-1 16:00
講真我及孩子都沒有看這系列書。

假設我看得懂的話,我也較喜歡看原文,翻譯過程或多或少總有點失真。

"大偵探福爾摩斯" https://www.facebook.com/great.holmes 原著:柯南道爾、改編者:厲河(香港人) 、繪畫:余遠鍠、出版:匯識教育 ("兒童的科學" 那本雜誌出版社出的)。以擬人化手法改編而成的兒童故事書。

故此, "大偵探福爾摩斯" 並不是翻譯書, 係香港人改編作者厲河, 用福爾摩斯內的幾個人名 - 華生, 福爾摩斯等, 其他故事內容係改編作者自創故事.

改編作者厲河今年 6月到我女小學有簽名會, 有緣同佢傾談, 佢話由於出版社出的是"兒童的科學", 所以佢每一本書都要有科學的原素, 佢都要成日睇科學書, 然後諗點樣編寫成故事而令小學生明白.

引用:Quote:huba+發表於+14-8-1+16:00+講真我及

原帖由 小時了了 於 14-08-01 發表
"大偵探福爾摩斯" https://www.facebook.com/great.holmes 原著:柯南道爾、改編者:厲河(香港人) 、繪畫:余 ...
多謝補充。

小時了了  唔洗客氣  發表於 14-8-1 16:44

HKTHK 發表於 14-8-1 14:17
回覆 huba 的帖子

真的很好看嗎?  其實這些翻譯過來的小說,我平常都喜歡看原著語文 ...

好多小學生都好鍾意睇. 由於係 "兒童的科學" 本雜誌有這故事, 故此有睇 "兒童的科學" 的小朋友應該都鍾意睇.

另外, 如果有留意大型連鎖書局如大眾, 商務等, 每兩個月出一本的 "大偵探福爾摩斯", 例必成為該月暢銷書榜的頭三位置
‹ 上一主題|下一主題