用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~ ...
樓主: angel_laam
go

灣仔小學危險位, 應該點選擇? 希望大家幫忙~~   [複製鏈接]

Rattie 發表於 14-4-26 00:01
最近的理由就係高中可以收哂高小嘅 b1&2 嘅學生。
這個就是重點。如果係band 2嘅同學,咁點解老師重話直上高中有點危險呢?就算有20個位給band 2生去抽,都應該讓同學去抽,對嗎?人家九龍城區四間官小,都係得17個伊中的聯繫位去抽,我諗嗰四間官小的老師都唔會跟大家講去抽伊中你地有d危險喎!
:verycold: :verycold: :verycold:

老師話危險係話升高中機會—半,距都唔敢講。距亦知道我個仔原校升唔上高小就要小心選校,鄧紹堅,鄧鏡波,香港仔工業放後面,之後我唔知點放,個仔其實英數常成績keep住唔錯,一直係中文拖到名次好後,如果由英小上中中就要由頭適應,我怕距到時無心機

想問下各位媽媽,如果放榜升唔上,叩門都唔收,知唔知有無D二線直資機會大D可以叩門

引用:老師話危險係話升高中機會—半,距都唔敢講

原帖由 angel_laam 於 14-04-26 發表
老師話危險係話升高中機會—半,距都唔敢講。距亦知道我個仔原校升唔上高小就要小心選校,鄧紹堅,鄧鏡波,香港 ...
升高中機會—半

老師都係睇數字,距似保守估計,我覺得係應該甘,最終得唔得睇彩數

其實高小老師眞係幾好,距地好有心去教小朋友,我就係想搵番呢D學校。無分精英,重視所有小朋友,唔乖既小朋友距地真係會成日對住講道理,其實教做人仲重要過教知識

王家爸爸    發表於 14-4-28 11:25

老師話危險係話升高中機會—半,距都唔敢講。距亦知道我個仔原校升唔上高小就要小心選校,鄧紹堅,鄧鏡波,香港 ...
感同身受,但我個係女,老師又係話一半半機會升直屬,我捻四主科八十幾分都話一半半機會,咁到底係我個女渣,定係D同學太勁。

我假設個仔係B2學生,我乙1放自己中學,乙2開始就放幾間B2,跟住就開始填校風好D既B3,唔填B1學校,甘做正確嗎?
好D既B3大家有無推薦?

其實依家好多中中都有英文班,考好d個分班試就得。

二線直資,我有朋友仔早年係派得唔好叩入播道,另外朋友女就驚入唔返直屬考港同 waiting,放榜前個女寫信比校長结果收咗。不過今年情況可能未必一樣。

angel_laam 發表於 14-4-26 11:50
我假設個仔係B2學生,我乙1放自己中學,乙2開始就放幾間B2,跟住就開始填校風好D既B3,唔填B1學校,甘做正確嗎 ...
灣仔區有很多直屬中學會收其直屬小學部份band2生,這對非直屬band1生不利,但對非直屬及直屬Band2生有利。灣仔區band2小六生約420人(1243/3),估計有多過150小六band2生會入其直屬band1中學,剩下band2生約270人。灣仔區乙部band2學額有361個,因沒有直屬band2中學,應該足夠派給剩下的band2生。這純粹個人的估計,只供參考。

引用:高小我唔知,但直屬小學一般多數係資訊少,

原帖由 Rattie 於 14-04-25 發表
高小我唔知,但直屬小學一般多數係資訊少,成績表唔高分好多得個 grade 冇名次冇分數,連品行都唔係咁易攞A ...
完全講曬我想講概野。

angel_laam 發表於 14-4-26 07:42
根據高小上年派位情況,高小無人派b2a&b2b的中學,很大機會高中收80個高小生,已收所有高小b1及b2生,剩下只有b3生,而b3生可能有一兩個幸運入b2c,因為灣仔區有b2位剩。高小老師話你小朋友升高中機會—半,可能你小朋友是b2c與b3a之間,所以你選校要詢問高小老師的意見。

王家爸爸  好似有兩個學生入B2A的漢華。也有兩個學生入SSC。  發表於 14-4-28 11:24

回覆 cheukwing88 的帖子

高小上年小六有125人, 如果直升唔到全部係Band 3, 咁高小既Band 3率好高喎 (45/125 = 36%) ...... 唔好亂咁講, 派唔到Band 2唔代表無Band 2生, 可能只係自行走咗或者考咗直資私校, 又或者Band 2生唔好彩派咗Band 3學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-4-28 11:51
回覆 cheukwing88 的帖子

高小上年小六有125人, 如果直升唔到全部係Band 3, 咁高小既Band 3率好高喎 (45/1 ...
我上面講的是高小在統一乙部的情況,未包括自行收生情況。

整間高小來分析,小六生有125人,估計自行離場約26人,剩下99人。高中收80個高小生,已包括所有b1生及b2生。最後剩下19人可能是b3生。
http://rcps.raimondi.edu.hk/Seco ... 0Result%202013.html

hkpapa852  多謝你的資料, 如只計乙部咁會合理好多  發表於 14-4-28 14:07

個人認為B3生唔多, 主要係因為選校策略問題, 基本上估錯自己BANDING放晒D BAND1學校係前面已經可以死得好慘。我已經交左表, 我當仔仔BAND2生甘填, 希望無錯啦。

cheukwing88 發表於 14-4-28 13:02
整間高小來分析,小六生有125人,估計自行離場約26人,剩下99人。高中收80個高小生,已包括所有b1生及b2生 ...
雖未必係全中,但分析得有道理。最重要一點banding的分配是全個區去排成績,所以有些學校可以有6、70%band 1同學,當然亦會有學校是非常低的band 1比率。Band 2、3的情況也一樣,唔排過都唔知,很難話邊間小學咁多band 2定band 3。灣仔區內的女校又特別多,小學時期的女孩一般都較男生早熟,男同學要搶一點band 1和band 2位都唔容易,而且區內又有華仁、St Joe小等學校,再加上兩間軒小,高小的同學都幾大壓力!

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:整間高小來分析,小六生有125人,估計自行

原帖由 cheukwing88 於 14-04-28 發表
整間高小來分析,小六生有125人,估計自行離場約26人,剩下99人。高中收80個高小生,已包括所有b1生及b2生 ...
真有趣,1st choice有近80%而2nd choice命中率係0%

khmama 發表於 14-4-28 14:13
真有趣,1st choice有近80%而2nd choice命中率係0%
好明顯, 高小無谷"首3志願比率"既意願...... 但另一角度睇, 學校係咪冇同家長研抽獎排位, 如果唔係真係好難諗得明只得第一志願命中率高(因為直屬).....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

高小的BAND 3 率真係幾低喎!
以上年嘅派位來看, 樓主應是BAND 2, 老師咁講, 會唔會係今年少人簽直資, 點解唔問下老師有幾多同學簽左直資, 學校實知架! 咁你咪易計D咯.
‹ 上一主題|下一主題