用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 洗手間的吹手機
go

洗手間的吹手機 [複製鏈接]

由細到大小兒都怕吹手機.最近同佢去洗手,因為有吹風機情願唔洗手..(平日佢好喜愛)
連換片後叫佢去洗都唔去..
有冇人可以講我知你地的小朋友有沒有這個情況發生..
可以點樣幫小朋友解決這個問題,我怕同佢介唔到片

1    0    0    0

我個仔快6歲都係咁,連厠所都唔入,一係大叫大鬧唔俾其他人用,越大个越反抗

回覆 LeeCC 的帖子

甘要去廁所點算..
.

回覆:洗手間的吹手機

我仔都喺甘,依家3歲半,我會抱住佢入廁所一面輕拍佢背脊同佢講「我地唔用干手機的」,等佢有安全感,佢試過幾次知道只喺去vv唔會用干手機就變得好好多

亞仔都係好驚乾風機或抹手紙自動捲出的聲音,但協康會導師話他吾係自閉。

回覆:ccyu 的帖子

小兒現在六歲,四歲半前也好驚干手機,聽到干手機聲就走唔切,但一直幫他克服,現在每去完洗手間也要用干手機吹手

回覆 cherry_cici 的帖子

我試下先,佢好大力成日用抱都唔係辦法(我用開招數)

回覆 babecat1 的帖子

想問下你點同佢克服?

引用:回覆+babecat1+的帖子 想問下你點同佢克服

原帖由 高蕃薯 於 14-04-23 發表
回覆 babecat1 的帖子

想問下你點同佢克服?
只要下次去有干手機的厠所前,講下使用干手機樂趣,然後如厠後使用一次(初時會驚和走),慢慢就會唔驚,我當年也用了超過一年多的時間,才令他克服干手機聲音。

我个仔係聽覺過敏,對低頻反應太激

我用社交故事教他,他認出不同model 牌子的聲音,自己分等级,輕量级肯用,重量级就發癫,未見的model都少少癲

下一步係教不論咩牌子,自己可以不用,但不可發癲唔俾人用,每天诜腦就

你的做法好全面,你可否講詳細點?如點樣知道小朋友係對低頻有敏感而你會用姑事同佢試分類,
係點的?我個仔會說話但未能表達到自己而且佢平日唔係同我地住所以我打算問
清楚你係點,好等我參考…

做感统評估,發現係聽覺過敏,稍後會做感統訓練,職業治療師說如果效果不理想,再加埋聽,覺治療,減低敏感度

未有感统訓練前,用社交故事教點面對乾手機

在未知有社交故事這工具前,我用心理学家教的對付焦慮方法,就是認識害怕的事物开始,我下載幾十款乾手機型號的相片给他解釋乾手機有好多款,也錄

低不同乾手機的聲音,他有本事去完公厠,回到家指出係边張相(這是他的強項),漸漸他認出不同乾手機的聲音,肯試细聲的,但仍十分抗拒大聲的
同時,每次試一部新的,有貼纸,儲夠一定數目,可换心愛玩具

仍在努力中

貼纸和相片我个仔5歲才用得着,和合作

之前真冇計

我都好頭痕我個都未夠AGE3
我試下各位的方法慢慢教佢

加油,這不是几日時間的任務,是一年半載的事,相片的方法用了3個月才肯試第一部乾手機

我在家迫佢聽風筒聲, 聽聽下就唔驚

我个仔3、4歲時已克服咗風筒和吸塵機,乾手機仍在努力中

高蕃薯  吸塵機佢仲好鐘會,見我用佢成日又要用...  發表於 14-4-25 11:05

姑娘話A仔可能會因為它是乾手機所以驚,並非因聲音問題,要搞清楚

高蕃薯  唔會答你係唔係有自閉,因為你來找我們係認定佢有自閉你先會來我地的評估.(查找佢有問題係邊部份)
但個評估講我個仔除了語言同小手肌,其他都唔差  發表於 14-4-25 11:11
高蕃薯  其實到現在只係去過一次有醫生的評估話我個仔係自閉,但佢到個醫生同佢玩都唔夠十五分鐘,已經話佢係... 再去做評估,同我做評估的機構同我講.  發表於 14-4-25 11:08

係冬天我個仔好驚我家的暖風機...我地會開著等佢白白完同佢穿..
我地見佢白白完聽到部機開左好驚,如是者我係佢白白前有拍下部機同佢講,
這是熱熱機用來熱熱的,唔洗驚..講左三個星期.佢先冇事,
仲會行埋去講熱熱機唔洗驚~~~
但係現在一知道去廁所就會大叫...唔去,所以我先咁苦惱

經過我的努力同洗佢腦...我開始見到有小小成績啦...昨日我們去商場吃LUNCH ,
爸爸同小朋友去廁所,爸爸用吹手機.我仔沒有大叫,也嘗試伸手到吹手機中...真的謝謝各位
你們的意見,我綜合了同佢做了以下的訓練
1.我有跟他說唔驚吹手機,媽媽係到...(只係去洗手間洗手,並告訴他那一部是吹手機)
   去到商場時不時交替爸爸/我鄰流同他入去洗手間...
   而平日我地會不時問他怕唔怕吹手機,好似唱歌謠咁話唔怕,媽咪係到...
2.我於網上收集了吹手機的片,放比他看....也講給他聽原來有些是有燈,片中人用完吹手機會點....

希望佢會再努力點可以介埋條片/剪頭髮唔驚...
大家努力...真的謝謝你們寶貴的見~

‹ 上一主題|下一主題