用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 揀小提琴弓, 心得分享
go

揀小提琴弓, 心得分享 [複製鏈接]

完全無頭緒... 望高人分享.. 謝謝
   8    0    0    0

還以為妳有心得分享,特登入來學野。
我囝囝換full size時,老師給他四支差不多價錢的弓回家慢慢試。輪流用那四支弓練琴,看看那支得心應手。一個星期後還兩支給老師,再試一個星期,才揀到自己最喜歡的那支。

我估是很個人的選擇。囝囝當時揀支覺得最就手和做到他自己心中效果的弓。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-4-23 11:44
還以為妳有心得分享,特登入來學野。
我囝囝換full size時,老師給他四支差不多價錢的弓回家慢慢試 ...
買琴就有好野... 買弓完全唔掂, 之前係韓國買左支弓用到而家, 但細路剛買左個好D既琴, 但支弓要還返比阿女, 所以要買弓... 其實百幾同500幾有無分別呢?個琴接近一萬, 要配幾錢弓呢?

當時給老師一個數,用四分之三買琴,四分之一買弓。老師安排,我估對還在學習的孩子來說算合理吧。
for every one criticism, three positives must be given.

囝用過$800的弓,用了一年後不理想。囝幾乎把它扭斷,因拉不出大聲。

lillymarie 發表於 14-4-23 12:09
囝用過$800的弓,用了一年後不理想。囝幾乎把它扭斷,因拉不出大聲。
咁支弓咪要二千幾? 唉...

回覆:揀小提琴弓, 心得分享

其實琴緊要?定弓緊要呢?

Sindy 發表於 14-4-23 12:19
咁支弓咪要二千幾? 唉...
一係妳帶埋家姐支弓去,讓囝囝比較新弓和舊弓,起碼搵支佢自己接受到的弓?我試過帶囝囝去試支二仟伍的弓,和支八佰的一比較,拉上手他自己好明顯感受到分別。(我就唔係幾識分啦)

Bao.Jin.Dup 發表於 14-4-23 14:00
相信兩樣都緊要。

我會買左主菜(琴), 跟住配弦, 跟住再要求弓, 我覺得主要發聲係琴箱, 所以琴係好重要的, 再黎我女係按弦, 所以弦按得舒唔舒服, 直接影响佢拉琴既意欲, 跟住再黎係弓, 支弓拉得出咩聲, 其實弦都幫助好大, 所以我會搞好弦,之後先到弓.. 但係有D人就話弓重要(其實我同意的), 另外一個因素要搞好弦先, 就係好弓難求, 但弦睇啱牌子唔驚買唔到, 比較易解決..跟住松香.. 原來松香影响發聲都幫助不少.. <<<呢個我最近先感受到..

lillymarie 發表於 14-4-23 14:16
一係妳帶埋家姐支弓去,讓囝囝比較新弓和舊弓,起碼搵支佢自己接受到的弓?我試過帶囝囝去試支二仟伍的弓, ...
係啦, 唯有咁... 唉.. 不過弓可能就無咁好搞.. 琴都話係大陸搵下都有 (最近係琴廠入左兩個), 但弓批發好難搵

正如lillymarie所說,二樣都重要。只是在不同的階段有不同的需要,更重要是在有限資源的情況下,如何用得其所!在Full Size前花太多去擁有理想的琴和弓、似乎沒太大的必要(人家借的不在此限), 還是留待4/4時再多投入資金。到了用4/4時,相信或多技術上要做的都和弓有很大的關連、單是”弓去跳”和"去跳弓",分別相當。
擁有一支不錯的弓機會相對擁有一支不錯的琴高。
價格是最頭疼的事.....
琴始終是人家的好, 不論借人或向人借!
弓雖易斷卻仍是自己擁有的好!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:揀小提琴弓, 心得分享

謝謝你們的指點。

能否分享什麼絃和松香是較好呢?

Sindy 發表於 14-4-23 15:09
係啦, 唯有咁... 唉.. 不過弓可能就無咁好搞.. 琴都話係大陸搵下都有 (最近係琴廠入左兩個), 但弓批發好難 ...

每年上海、廣州樂器展都有造弓的廠家參展。

Sindy  thx  發表於 14-4-23 17:39

琴弦黎講Thomastik Dominant 係一般較常用既弦 耐用 聲音亦比較好

Sindy 發表於 14-4-23 15:09
係啦, 唯有咁... 唉.. 不過弓可能就無咁好搞.. 琴都話係大陸搵下都有 (最近係琴廠入左兩個), 但弓批發好難 ...
弦樂用品有無搵過葵涌有間批發?果度d野都算係幾齊全.....
名就唔開喇

Sindy  thx  發表於 14-4-23 17:40

Cello093 發表於 14-4-23 17:27
每年上海、廣州樂器展都有造弓的廠家參展。
今年錯過左... 成3月先搵琴... 不過呢個係我出年第一個plan去睇既展... 而家諗住睇下有咩好野先

samuel84116 發表於 14-4-23 17:32
弦樂用品有無搵過葵涌有間批發?果度d野都算係幾齊全.....
名就唔開喇
我諗香港都應該滿足唔到我要超值既要求

Bao.Jin.Dup 發表於 14-4-23 16:56
謝謝你們的指點。

能否分享什麼絃和松香是較好呢?

我女係用dominant+oliv golden E(小提琴, 中提琴就全dominant), 不過老師話用pirazzi好D(中提琴), 黎緊會轉.. 松香我果時係灣仔專賣提琴既地方, 好豪咁叫佢拎最貴既松香比我佢拎左隻百幾定200既, 老師就話呢隻唔錯.. 少粉末/粉末幼細..
松香呢隻

更正: 睇返張單係一百蚊

弦,試過dominant, obligato 和 Evah pirazzi. 囝話Evah pirazzi 最好。
不過,阿囝是由3/4琴開始用pirazzi. 我上網睇過有人話細琴用tonica或dominant會好些,大聲一點。

又係個句,可能亦是個人喜好。我囝偏愛沉厚聲音。

Sindy  我兩個而家用4/4, 所以可以轉囉..  發表於 14-4-23 17:57
‹ 上一主題|下一主題