用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~
樓主: Fanny_ma
go

住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~ [複製鏈接]

cckalex 發表於 14-4-26 10:32
band2,排名大埔區係救恩,圓玄,孫中,羅中,聖道,何郭同康
妳只要對比成績就一目了然,用再爭論了
只要家長 ...

看來你還未緊貼各校文憑試成績走勢而作出排名。去年 , 羅定邦四個核心科目平均合格率為 93% .
而孫方中書院在去年文憑試成績,四個核心科目中只有通識一科能夠達到90%以上的合格率。
相反,羅定邦在中英數的合格率均遠遠比孫書高 ( 孫方中係中英數合格率僅達八成 )

而且,我係上面既留言早有提及過 救恩 兩年考獲3322比率均比羅定邦低。
救恩去年文憑試中英文科合格率為 90% 91% , 而羅定邦則為 92% 98%

所以我認為排名應該係 : 羅定邦 救恩 圓玄 孫方中 聖道 康樂 何郭
希望你能夠係作岀排名時 , 先了解各校成績走勢 , 要不然你就會抹殺羅中全校一直既努力!

cckalex 發表於 14-4-25 23:34
其實DSE 的結果,並非給家長比較學校高低,而係好有力的參考數據,包括學校教學水平,如你們所講羅中英攵水平 ...
據我所知,羅定邦轉直資頭兩三年的確岀現收吾到 BAND1生 既情況。但經過呢幾年改善 , 其他區派吾到英中既 BAND1生 抽到何中等中中既 BAND1 BAND2頭學生都會去叩羅中。
近年,越來越多 BAND1 生都因為認同羅中辦學理念而放棄大抽獎報羅中。
我相信羅定邦既收生質素將會一年比一年好。

似乎係妳唔清楚數據的計法,前三閒學校學生有近190人而羅中只有150人
如果以英文科三級計羅中取三級人數60人,妳連這些計法都清楚
妳點選學校訝!

其實,不知為什麼要要爭論,各是各有所需,如果同是band1尾至band2頭的,但每月只需多付千多元,有需要的更可伸請學費資助半費,而又確保兒子能學好英語,加上資源比主流學校充足,發揮機會多,何樂而不為?更開心的是ccklex也認同羅校學生品行好,以上所有的就是羅校的買点了。

cckalex 發表於 14-4-26 12:11
似乎係妳唔清楚數據的計法,前三閒學校學生有近190人而羅中只有150人
如果以英文科三級計羅中取三級人數60人 ...

A學校(110個學生 ) 78%學生考獲3322 (約86人)
B學校(188個學生 ) 48%學生考獲3322 (約90人)

如果好似你甘講 吾通 A校 既實力就會差過 B校
每間學校應校學生既人數都吾同 盤數根本吾可以甘計
甘計既話 就會對一啲學校吾公平。

而且 , 如果學你所講 上述個三間中中有甘多學生 吾係應該考到3322比率會更高嗎 合格率倒不是應該會更高嗎 為甚麼只有八成合格率 三成3322 !?

妳是否顛倒是非來講,應該相對以人數越少係會提高百份比
亦有學生減少佈考學生人數來提高百份比
過如妳認為—閰學校直資英文中學考得英文三級不足六十人
都達bank2頭,咁真係冇野好講,而且佢學校並冇特出學生!真的知這校
怎提高教學水平
以—間正常英中起碼要有五成學生有三級水平才合標准
否則並非英中水平

cckalex 發表於 14-4-26 14:27
妳是否顛倒是非來講,應該相對以人數越少係會提高百份比
亦有學生減少佈考學生人數來提高百份比
過如妳認 ...
請問你從那裏得知羅定邦考取三級的人不足六十人呢?我只是說事實 , 甘計的確對人少既學校吾公平 。
希望你能接受他人意見。

如果妳孩子係bank2中的我都絕對認同可選此校
因我時常看見此校學生,係有禮,我只係針論在qbank1學生在此區
確有很多選擇而冇需花金錢,就此吧。

再補充—些,我的計法很多家長都識,因大部份最叻學生只有兩至三班
所以佢就算收更多學生成績都不能改變太多除非收全是bank1生
至於佢同前兩間bank2 中學成績只係幾個百份點上落
大家分別並排行並遠,津貼學生係會以津貼學校排先後

cckalex 發表於 14-4-26 17:22
如果妳孩子係bank2中的我都絕對認同可選此校
因我時常看見此校學生,係有禮,我只係針論在qbank1學生在此區
...
其實就算 b2中 去報羅中 ,羅中都未必收 。近年佢既收生要求吾同前幾年 。

cckalex 發表於 14-4-26 17:49
再補充—些,我的計法很多家長都識,因大部份最叻學生只有兩至三班
所以佢就算收更多學生成績都不能改變太多 ...
甘又吾可以甘講 如果學你甘講既話 吾通b2學校一日吾收全b1成績就吾會有改善!?況且近年,有好多學生抽上述個幾間都吾要 而去報羅中

其實係十年前到已經好多人派咗去羅定邦都唔要
返而去救恩叩門
因為會考時代羅定邦已經比唔上救恩甚或圓玄…
因為當其時羅定邦原校已經成日都收唔足14分既人
搞到要出去聯招收人
返而救恩就幾乎年年收足人
唔駛係聯招收人…
同埋羅定邦轉咗做直資就更加唔駛講…
我諗大埔人都知咩事架啦…
佢唔咁做既話一定落硬車…
因為當其時大埔適齡學童人數下降…
幾乎所有band1生一定入到5大英中…
排去有啲band 1學生唔想讀英文
走去考救恩…幾乎冇band 1願意考慮羅定邦…
因為好多人會諗既然我身為band1
我一定入硬5大英中…我做乜要"哂"錢讀間咁既野…
雖然羅定邦以英文教學做招牌…
但唔好唔記得同區既三育比羅定邦更早轉咗做直資英中…
唔淨止咁…羅定邦雖然有西班牙文學…三育一樣有心理學讀…
所以就算band 2頭想讀英文既都未必揀硬羅定邦…
所以我覺得如果真係想揀羅定邦就最好諗真啲…

回覆:杜門 的帖子

我就係大埔成長,見證各中學興衰,你講出我心聲

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:杜門 的帖子

外區B2生自行報了救恩,希望成功啦!

杜門 發表於 14-4-30 04潇:16
其實係十年前到已經好多人派咗去羅定邦都唔要
返而去救恩叩門
因為會考時代羅定邦已經比唔上救恩甚或圓玄… ...
你講中晒我心中所想,我喺大埔住左4O幾年,如我d仔女係Band 1、2生,我點都唔會比錢讀羅中

引用:Quote:杜門+發表於+14-4-30+04潇:16+其實係

原帖由 misoko 於 14-04-30 發表
你講中晒我心中所想,我喺大埔住左4O幾年,如我d仔女係Band 1、2生,我點都唔會比錢讀羅中
...
大埔人看不上眼,因為好命。区外人band 2人揀羅中,可能因為知足。

回覆:住大埔既 你地幫囝囝囡囡簡左咩中學~

或者每個小朋友唔同,當曰我大女入佢嗰間學校我係傷心到喊到死去活來,今天我同細女千方百計,可以話樣衰到可以做的都做了,就為了入家姐呢間學校,我諗如入到係開心到喊出黎。世事難料

都是那一句,要破壞人家心血興建回來的很容易,但請體諒人家多年來所付出的心血。如果大家有實地考過羅中,可能會將結論改寫。

我只知道罗中係这几年有進步,是不爭的事實!
不過,如果我儿是b1生,也如楼主2位家長所言,
宁可选五间津貼英中……
当然各有所好,大家冇謂拗了!

YuYuMother    發表於 14-4-30 18:52

其實我真的很想知道為什麼有那麼多外人會對羅中有壞印象。是因為羅中公開試成績很差,還是學生品行真的如此不堪?

我在大埔居住的日子不算長,但自從小兒開始要在區內選校,我已在街上嘗試多留意此校的學生行為舉止。很幸運地,三年來無論在街上或校內也沒有遇過態度表現很差的羅中學生。不過我相信每間學校都有壞份子,我個人認為只要不是整體校風差便可。

成績方面,這幾年羅中的公開試表現的確比其他區內英中遜色,但從樓上其他家長搜集到的資料看來,羅中相比其他中中也不算差呀。

如果子女是Band 1生,且屬於遇強逾強,不怕面對壓力,會自動自覺溫書做功課,以考到本地八大為目標的話;我相信,區內任何一間英中都會令他們如魚得水,幫助他們在公開試考到很好的成績。孩子父親便是那類人,所以他在MST的中學生涯過得很開心,公開試成績也很好,能順利考到大學學位。很可惜,孩子雖是Band 1生,但他卻比較像我,怕壓力,沒自信,不能逼,又不主動,我和他父親都認為在傳統英文中學讀書,他會很辛苦。至於學西班牙文還是心理學比較有用,那是個人的喜好吧。但如果未來有心讓子女出國念書,多學一國語言應會較有幫助。

我想,會選擇羅中的除了像我們孩子這一類人外,如果子女是Band 2生,而又很想讀英中,它都會是一個不錯的選擇。當然,對那些不介意讀中中,覺得有九年免費教育不享,而花一兩千元學費是[哂]的話,羅中真的不太適合。
‹ 上一主題|下一主題