用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 游泳訓練班
go

游泳訓練班 [複製鏈接]

游泳訓練班

想知道九龍有沒有好的游泳訓練班,適合5歲初學的小朋友?最好是3-4位一組!以前我的女兒在史x福學,此間游泳班完全唔掂!嚇到我個女由不怕水變到現在害怕游泳!希望揾到好的游泳教練,可以令她重拾游泳的勇氣!

Re: 游泳訓練班

try dali swimming club. they have an indoor heated pool at Kowloon Bay. their coaches (beginner level) are very patient and nice. you may visit their website at www.daliswim.com.hk  

You can try YMCA-Waterloo Road. It quite good but don't choose the peak hour. The new course will be started in April.
Minniemouse:-P

點解史x福完全唔掂?我重想比啊女去學添!

如果你有時間可以自己入去泳池內睇下邊間好,因為我介紹我個女個間比我家姐,佢響上年暑假話要學(我家姐+2個女),甘就要求要1個對3個,佢地話教得唔好,但係我個女就話O.K. 因為個段時間有一個大陸比賽,甘教練就操佢地,包括我家姐個2個女(個教練問個我家姐要唔要操佢地),我個女都話好辛苦,但我家姐個2個女就話超辛苦(我諗係因為佢地唔辛苦得),所以我覺得好難話邊間好。

史X福將泳線間窄到好似豆腐塊咁,一條線分3截,學生游幾步就要停,根本冇可能真係學識,仲用左我成千蚊添!結果要去第2度重頭學過!

我個仔依家係九龍灣大 x 游泳會度, 都幾好, 教練都幾好, 廁所又乾淨, 我個仔第一堂一落水就講好驚,好驚, 連行一步都唔肯, 到依家學左四個月已經可以用浮板自己游來游去, 都算 ok

我個女都係大x游泳會九龍灣個室內池學游水,每星期一次,游左4個月,雖然仲係初班,但我覺得d教練唔求期,升班標準跟得好足,要求都好嚴緊.

我鐘意呢個會另一原因,就係好重視初學者的發展,例如會辦一些專為初學者參加的水運會,仲有個'星級獎勵計劃',俾小朋友一級一級考上去,我個女都話要快d游到25米自由式,去考個1星章!

醒目開學勳章

唔知你們有冇興趣找私人教練, 我本人覺得初學最好找private tutor.  如果本身喜歡游泳 (不是太怕水) +好教練  (細心+投入+有責任)的指導 - 有錯即時糾正,  這樣好像我女兒(AGE: 6)跟她的朋友(AGE: 7)學了6 堂 已經可以不用浮板很有信心地游自由式了!  接住教練會教她們其他泳式.

我們的教練收費非常合理: 只收時鍾: HK$200/ HR + 包教練入場費 (無論你有多少學生 - 最好2人是程度相約(好學D及好教D!)
即是只需要俾 137.5
HK$100 +HK$15 X2.5(入場費(教練,女兒及自己))

請問大力泳會咩價錢呀??

沖涼格數夠唔夠??
Hei-Hei

Yukyuk,

Please pm your coach details to me.

Thanks

Hi! Yukyuk:
請問教練會否到私人屋苑泳池教? 我想囝囝天氣熱o的每星期train多一堂, 可否給我教練detail呢?
Thanks.

請問大X在九龍灣佔用幾多條泳線? 隔離池的海X只佔用兩條泳線,一條俾幾個游得好d的大哥哥姐姐佔用了,其餘十幾人分兩組擠在同一條泳線,又無機會練習游整個塘。

豬兜媽媽 寫道:
我個女都係大x游泳會九龍灣個室內池學游水,每星期一次,游左4個月,雖然仲係初班,但我覺得d教練唔求期,升班標準跟得好足,要求都好嚴緊.

我鐘意呢個會另一原因,就係好重視初學者的發展,例如會辦一些專為初學者參加的水運會,仲有個'星級獎勵計劃',俾小朋友一級一級考上去,我個女都話要快d游到25米自由式,去考個1星章!

Starfishting,

我個仔o係油麻地o既ymca學緊游水o架, 我覺得學得幾好喎, 本身初初佢係搵私人教練教o架, 但唔知係唔係同個教練唔夾, 攪到佢返到來喊住咁同我講話唔學得唔得, 所以我未無比斷續囉, 後來聽o的同學仔媽咪講ymca幾好喎, 一路一路考上去而又有獎牌tim....同埋佢o的教練好有心機o架, 每次學到大約45分鐘到就同佢玩一陣架, 攪到佢地唔肯走呀......再加上我個仔之前果一班有個小朋友好驚水o架, 係都唔肯落水, 個教用多

sorry呀, 我之前唔記得比個網止&電話比你tim....嘻嘻

http://www.ymca.org.hk/cymca/big5/index.php

醒目開學勳章

same as above.

醒目開學勳章

Please see the above message.

醒目開學勳章

Bambi & Wewanwan,

Yes.  We are the sample.  Because I live in Monte Vista, we have indoor swimming pool (in winter the water's degree is 28 c to 29 c, very warm enough)
So, I decide to let my daughter to learn swimming start from end of Jan 2005.  I feel very surprised she can swim at only 6 lessons.  Thanks to the coach.

Swimming coach : 9415 6246 (Mr. Liu)

引文: 唔知你們有冇興趣找私人教練, 我本人覺得初學最好找private tutor. 如果本身喜歡游泳 (不是太怕水) +好教練 (細心+投入+有責任)的指導 - 有錯即時糾正, 這樣好像我女兒(AGE: 6)跟她的朋友(AGE: 7)學了6 堂 已經可以不用浮板很有信心地游自由式了! 接住教練會教她們其他泳式.

我們的教練收費非常合理: 只收時鍾: HK$200/ HR + 包教練入場費 (無論你有多少學生 - 最好2人是程度相約(好學D及好教D!)
即是只需要俾 137.5
HK$100 +HK$15 X2.5(入場費(教練,女兒及自己))

Thanks Yukyuk! Thanks for your sharing.
Bambi

我想問
‹ 上一主題|下一主題