用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校後教育局有資料比返你確定數據嗎?
go

選校後教育局有資料比返你確定數據嗎? [複製鏈接]

教育局收成幾萬個學生的選校表, 所有都係數字, 教育局的職員入咁多數據, 總會入到麻木, 錯左都唔知, 入錯學校CODE又或入錯學生NUMBER, 咁咪好大劑, 又或者學校交的呈分名次比教育局佢又入錯...
唔知會否比返資料你核對呢?
   0    0    0    0

恒心 發表於 14-4-18 19:58
教育局收成幾萬個學生的選校表, 所有都係數字, 教育局的職員入咁多數據, 總會入到麻木, 錯左都唔知, 入錯學 ...
應該唔會有

印返張電腦紙比家長核對其實都唔難搞啫.
有時聽到話BAND 1派BAND 3, 都唔知係咪教育局入錯DATA.

王家爸爸    發表於 14-4-18 23:04

我學校老師講係用電腦scan張排位紙
如果真係好擔心可以打去教育局求正

恒心  其實我已放棄抽獎的了, 不過仲有個細嘅所以想知清楚D.  發表於 14-4-28 17:30

回覆 carloktat 的帖子

我地老師都係敢講,是scan張派位紙,叫我地用黑色筆填。

回覆:選校後教育局有資料比返你確定數據嗎

當年我也有這個疑問,如果派位唔合理,我會寫封email問下唔得掂,聽下啲官腔答案!

教局嘅官方答案就係:我地已有足夠嘅監察制度防止出錯。所以自己寫清楚d,字體四四正正,唔好4又寫到好似9,5又寫到好似開口8,自己已經救到自己。寫到飛起咁,叫多兩個人覆核都冇用,冇可能個個字同你去估。
:verycold: :verycold: :verycold:

唔會scan掛。老師叫我哋如要改就删去原本的選擇,再喺上面寫過新number同加簽。我哋改咗好多個。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

引用:唔會scan掛。老師叫我哋如要改就删去原本的

原帖由 Maria 於 14-04-19 發表
唔會scan掛。老師叫我哋如要改就删去原本的選擇,再喺上面寫過新number同加簽。我哋改咗好多個。

...

opclk 發表於 14-4-18 20:10
回覆 恒心 的帖子

仲衰過會考/DSE等公開考試,公開考試有CHECK卷,
買六合彩都有票根!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:opclk+發表於+14-4-18+20:10+回覆+恒

原帖由 ANChan59 於 14-04-19 發表
買六合彩都有票根!
票根係有,但攪六合彩過程唔比你知啫,佢話你中就中,唔中無得話返佢

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-04-19+發表買

原帖由 fionakong2008 於 14-04-19 發表
票根係有,但攪六合彩過程唔比你知啫,佢話你中就中,唔中無得話返佢

...
你連買錯號碼都未必知?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+14-04-19+

原帖由 ANChan59 於 14-04-19 發表
你連買錯號碼都未必知?
知,佢有一聯比返家長

引用:教局嘅官方答案就係:我地已有足夠嘅監察制

原帖由 ohnono 於 14-04-19 發表
教局嘅官方答案就係:我地已有足夠嘅監察制度防止出錯。所以自己寫清楚d,字體四四正正,唔好4又寫到好似9 ...
大家家長冇事就唔出聲,諗住出聲講得嚟都放榜,放榜唔好又忙於扣門,之後又新一批家長,唔合理嘅政策一年復一年!

教局唔通真係可以自欺欺人?

如果六合彩有得叩門,叩返過安慰獎返黎都好!

opclk  安慰獎$40夠巴士費  發表於 14-4-20 10:48
:verycold: :verycold: :verycold:

六合彩買完收返張收條印晒所買嘅號碼,之後電視直播抽獎過程,中幾多個字一目了然,各安天命,仲有乜乜會計師監察,冇得唔口服心服,但升中抽獎就只得黑箱作業四個字,唔知如何服眾!

恒心    發表於 14-4-28 17:32

引用:六合彩買完收返張收條印晒所買嘅號碼,之後

原帖由 Band5 於 14-04-21 發表
六合彩買完收返張收條印晒所買嘅號碼,之後電視直播抽獎過程,中幾多個字一目了然,各安天命,仲有乜乜會計 ...
其實張form d 格仔好細,排埋一齊,又係3位數,好易入錯,我唔明d學校編號好近好似,點解唔加check digit?!, 做事一成不變,不求進步,只係推說自己有完善監察制度,好難令人信服,今時今日咁嘅服務態度....

‹ 上一主題|下一主題