用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 vs 堅道真光
樓主: Jochiu
go

玫瑰崗 vs 堅道真光 [複製鏈接]

回覆:yfchoy 的帖子

你好,想了解由玫幼考玫小係咪多數收?你小朋友班上的玫小取錄情況如何?

我是天主教徒,囡囡幸運地有玫幼offer, 堅真waiting。一直喜歡玫幼較多英文,玫小又係英小,是我和囡囡杯茶(因我囡很喜歡英文)。但又成日稔萬一堅真call waiting的話点算,始終佢中小幼的名氣都較玫為高,又較多人爭

回覆:twllc 的帖子

真幼已於上星期call 咗waiting, 你之前有寫求位信呀?

twllc 發表於 14-4-23 15:05
你好,想了解由玫幼考玫小係咪多數收?你小朋友班上的玫小取錄情況如何?

我是天主教徒,囡囡幸運地有玫幼 ...

玫幼考玫小一定有着數,大部份都會收,小女亦被取錄(除非很差和自理能力唔得,但到K3的時候,自理應該冇問題。但我知道亦有人考不上)。以上年度畢業生轉到別家私立小一來說,佢哋要應付小一功課不難(當然是以一般成績來說)。佢哋K3已經有小一預備班比佢哋去適應。但話雖如此,由於小女仍未上小一,唔知到時佢會否吃力。
不過,我仍會參加大抽獎,唔係玫小唔好,只想俾多個機會自己(玫小是私校)。

回覆 芝士BB 的帖子

我寫過2封求位信,但囡囡是11月細B,所以機會好微,我只是抱著盡力而為的心態去試。其實如果冇call我,可能反而係好事,費時選擇困難症發作

回覆:twllc 的帖子

明白。細B明年還有一次機會,以大B身份IN K1會順利很多,加油!

我個囡都係玫幼PN, 考到龍校, 都好唔捨得GIVE UP玫幼, 佢真係一間好學校, 英文尤其好, PN已經教K1 VOCAB, 而我個囡好鍾意返學.  我個囡都係佢PN TRAIN UP到能夠自己應付K1 INTERVIEW, 先能夠考到其它K1, 好多謝玫幼.

yfchoy  Good to hear that !  發表於 14-4-24 12:33

回覆:CottonCircle 的帖子

請問你本書講玫幼係咩書黎?

引用:FYI+ +

原帖由 CottonCircle 於 14-04-19 發表
FYI
西班牙文化?

未學行,先學跑

doggy2013 發表於 14-4-27 16:55
西班牙文化?

未學行,先學跑
感受其他文化不會有階段或者步驟。

回覆:winpuf 的帖子

Jessica Baby Spring 2014

我細仔會響今年9月入讀玫幼pn,家姐仔今年k3,不是玫幼生,等緊大抽獎,
有諗過去玫小叩門,因家姐仔都鍾意呢間學校,諗住同細佬一齊返學, 但我們之前沒有報過玫小,是否一定冇機會??

引用:我細仔會響今年9月入讀玫幼pn,家姐仔今年k

原帖由 人上人 於 14-05-18 發表
我細仔會響今年9月入讀玫幼pn,家姐仔今年k3,不是玫幼生,等緊大抽獎,
有諗過去玫小叩門,因家姐仔都鍾意 ...
我都唔清楚呀!不過你可以而家開始寫信比校長問下有冇位!

引用:Pg+3+ +

引用:Quote:原帖由+CottonCircle+於+14-04-19+發

原帖由 hv245 於 14-05-18 發表
玫瑰崗黄校長完全没有愛心
你仔女讀玫幼?講來聽聽啊

引用:Quote:原帖由+hv245+於+14-05-18+發表玫瑰

引用:Quote:原帖由+CottonCircle+於+14-04-19+發

原帖由 doggy2013 於 14-04-27 發表
西班牙文化?

未學行,先學跑
西班牙語每星期只有一節,唱遊型式,只係在另一種語言環境下玩耍,大部分小朋友在這階段吸收語言能力很强,可在不知不覺間學多一種語言,有什麼不好?如果我女唔係考到女龍校,我一定唔會轉校

yubaba  agree.  發表於 14-5-19 11:41

或者我都分享少少玫瑰崗既意見,希望唔算係 "厚多士"...

1)  西班牙語,我覺得語言係要"浸"出黎,如日常無乜機會應用,由 PN/K1 就開始一星期一堂我會認為有點浪費 (買書,買讀字筆都成千蚊)。而且每星期西班牙既功課,都需要班主任由whatsapp 講解做d 乜。

2)  校舍環境真係超一流,空氣又好。

3)  雖然係有學卷,但其他雜費如校服/書薄都幾驚人。由下學年開始 K1 沒有學卷。

4)  估計唔同老師對學生"要求"會有d 唔同,但有d 老師真係要求會較高,會話你小朋友做唔到乜做唔到物;每次見面都係話你小朋友有咩不足,有可能升唔到班;家長日要見校長,甚至叫去做評估。而且唔係個別事件,一班裡頭原來有一部份係咁。

我有個大仔,我大概知道小朋友到咩階段應該要識d 乜野,所以對一d 我認為過高/唔適合既評語同要求我點點頭就算,無太過放係心入面。但假如當日係發生係我大仔身上,我可能都會好擔心,我個仔係咪有問題,點解去做評估等。

再好既方案都會有人唔認同。所以選學校,首先家長要認同學校既教學理念同埋佢地既方針,但理念同方針較抽象,唯有聽下其他家長意見再自行分析,甚至真係嘗試過先會知道。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠
‹ 上一主題|下一主題