用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次
樓主: lucial
go

級名次 [複製鏈接]

kncl 發表於 14-7-11 12:50
對教育局的評分排名,
我理解係教育局會首先會按上一屆小六學生的升中學能測驗而得出一個排位作參考﹙而呢 ...

Exact banding學校係唔知, 因為關於上屈學生分班試成績,  但係學校係知教育局果個調整方法, 同埋今屈學生調整後名次, 簡單按比例果個班名次係好大誤差, 特別對於邊緣人嚟講

yekat169 發表於 14-7-11 12:59
Exact banding學校係唔知, 因為關於上屈學生分班試成績,  但係學校係知教育局果個調整方法, 同埋今屈學生 ...
我都很想知教育局如何調整名次。

lucial 發表於 14-7-11 12:58
1a 尾 2頭 交界.如要保持, 會鼓勵她繼續努力的。囡囡尚聽話,只是現青春期,很多變數。 ...
不過真正banding仲要等埋六年級那兩次呈分後才作實
希望囡囡可以keep到成績

kncl 發表於 14-7-11 14:08
我都很想知教育局如何調整名次。
知個調整方法都無用, 你又唔會知全班學生每一科成績, 如果學校唔話你知, 係唔會知道調整後既名次

kncl 發表於 14-7-11 14:15
不過真正banding仲要等埋六年級那兩次呈分後才作實
希望囡囡可以keep到成績
最後確定 : 600 分是包括中英數常視藝及音樂來計的,其級名次亦是依此 600分來排的,但未乘9,6⋯, 呈分排名會與現的級名次的範圍相差不大,因為現在的級名次都有 10 名差距。悠悠暑假開始了,尚用時間,取長補短。

yekat169 發表於 14-7-11 14:16
知個調整方法都無用, 你又唔會知全班學生每一科成績, 如果學校唔話你知, 係唔會知道調整後既名次
...

我的理解係調整分係教育局做的,不是嗎?
唔關學校事架!
學校只可以按比重乘大各科分數
再提供相關級名次給學生,已做了本份。

lucial 發表於 14-7-11 14:40
最後確定 : 600 分是包括中英數常視藝及音樂來計的,其級名次亦是依此 600分來排的,但未乘9,6⋯, 呈分排 ...
如果600分是包括中英數常視藝及音樂,好似無咩參考值,老師提供此名次,真奇怪。

kncl 發表於 14-7-11 14:54
如果600分是包括中英數常視藝及音樂,好似無咩參考值,老師提供此名次,真奇怪。
...
唉,所以話既然校方也想學生好,家長又緊張,為什麼不有一家長會,如真要省卻家長日的,反而第二次家長日我認為可不用L〇。其實我們校的家教會可否向校方反映?

lucial 發表於 14-7-11 15:02
唉,所以話既然校方也想學生好,家長又緊張,為什麼不有一家長會,如真要省卻家長日的,反而第二次家長日我 ...
我覺得該兩次家長日都有需要,第一次考試後正好係自行收生階段,老師可提供意見;第二次考試後的家長日,正好係電腦派位選校階段,又需要老師提供意見;如果只可以有兩次家長日,這一、二次的家長日都好重要。

kncl 發表於 14-7-11 15:33
我覺得該兩次家長日都有需要,第一次考試後正好係自行收生階段,老師可提供意見;第二次考試後的家長日,正 ...
此第一二次針對六年級的確重要,但對1至五年級來說第二次重要性不大。就我熟悉的一些初級組家長根本沒有到來,因此曰家長日被安排在星期五,家長返工啊。

lucial 發表於 14-7-11 16:12
此第一二次針對六年級的確重要,但對1至五年級來說第二次重要性不大。就我熟悉的一些初級組家長根本沒有到 ...
或者你可以試吓打電話給家教會委員,叫佢地幫你反映意見,或打電話向班主任反映意見。不過我覺得安排任何一日作為家長日都有其不完善的地方,仲有人會抽唔到時間出席。

kncl 發表於 14-7-12 09:48
或者你可以試吓打電話給家教會委員,叫佢地幫你反映意見,或打電話向班主任反映意見。不過我覺得安排任何一 ...
或者如你所說的吧。

opclk 發表於 14-7-12 11:02
回覆 lucial 的帖子

學校可以做到就係老老實實告知家長,教局最後UPDATE究竟有幾多名BAND1生
知道,謝謝提醒。對了,恭喜你你的女兒穫得一間好的學校。

opclk  Thks!!  發表於 14-7-12 11:27

opclk 發表於 14-7-12 11:02
回覆 lucial 的帖子

學校可以做到就係老老實實告知家長,教局最後UPDATE究竟有幾多名BAND1生

聽D師兄師姐講,學校會同佢地講級名次70-80打後的學生就不要選BAND 1學校,唔知道資料是否來自教育局?

引用:Quote:opclk+發表於+14-7-12+11:02+回覆+lu

原帖由 kncl 於 14-07-12 發表
聽D師兄師姐講,學校會同佢地講級名次70-80打後的學生就不要選BAND 1學校,唔知道咨詢是否來自教育局?
...
唔好選band 1,即係band 2.呢個係好的,摶唔摶由家長決定。

kncl 發表於 14-7-12 11:29
聽D師兄師姐講,學校會同佢地講級名次70-80打後的學生就不要選BAND 1學校,唔知道咨詢是否來自教育局?
...
到時可以向家教會詢問一下的。但他們那屆有成167人,現我哋尼屆小班,此級名次應需再按比例向前推哦。

goodenough 發表於 14-7-12 11:37
唔好選band 1,即係band 2.呢個係好的,摶唔摶由家長決定。
對呀!
所以我覺得學校提供的資料已很足夠。

lucial 發表於 14-7-12 11:39
到時可以向家教會詢問一下的。但他們那屆有成167人,現我哋尼屆小班,此級名次應需再按比例向前推哦。 ...
如果按45%band 1來計算,全級136人,有61人係band 1
﹙我見第二個post 計到有46%係band 1,到時就有62個係band 1﹚

kncl 發表於 14-7-12 12:17
如果按45%band 1來計算,全級136人,有61人係band 1
﹙我見第二個post 計到有46%係band 1,到時就有62個係b ...
請問你是否知道阿囡的:中/英文之聆聽、寫作丶默書及視藝丶音樂成績?因為成績表上只顯示.A,沒有分數。故未能自行依9/9/9/6/3/2來換算。
‹ 上一主題|下一主題