用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次
樓主: lucial
go

級名次 [複製鏈接]

lucial 發表於 14-7-10 17:53
你那班咁好?我哋只講咗600分班排名及級名次,尼個級名次仲係唔知是第三次還是全年的? ...
我還以為每班的做法都一樣,囡囡班主任仲問同學想自己出去老師枱看結果,還是由班主任讀出來呢!

kncl 發表於 14-7-11 08:10
我還以為每班的做法都一樣,囡囡班主任仲問同學想自己出去老師枱看結果,還是由班主任讀出來呢!

...

我囡是按學號次序逐一出去看,看的只有如我上所講的600分班名次及級名次。我想問此600分應是中(包默書、聆聽、寫作),英(包默書、聆聽、寫作),數及常,未計視藝及音樂及未x標準分的是嗎?而此級名次是否是以此600分加埋視藝和音樂排還是如何?

lucial 發表於 14-7-11 09:15
我囡是按學號次序逐一出去看,看的只有如我上所講的600分班名次及級名次。我想問此600分應是中(包默書、聆 ...
我估600分班名次及級名次應是成績表會顯示的名次﹙成績表只顯示班頭十及級頭十﹚
你們班應無呈分名次。

kncl 發表於 14-7-11 10:41
我估600分班名次及級名次應是成績表會顯示的名次﹙成績表只顯示班頭十及級頭十﹚
你們班應無呈分名次。
不是,老師話成績表上的是400分的名次。因阿囡的600分名次比成績表上的名次還要前多幾名。

lucial 發表於 14-7-11 10:58
不是,老師話成績表上的是400分的名次。因阿囡的600分名次比成績表上的名次還要前多幾名。 ...
不如你打電話問一問老師400分和600分的分別係怎樣的,有沒有呈分級名次。
我估400分係計﹙中英數常﹚,但600分就唔明啦
呈分的比率又無理由係600分架,印象中:
中、英、數會乘大9倍,視藝乘大3倍、音樂乘大2倍,
總分又唔止600分

kncl 發表於 14-7-11 11:07
不如你打電話問一問老師400分和600分的分別係怎樣的,有沒有呈分級名次。
我估400分係計﹙中英數常﹚,但60 ...
唔好信按比例乘大幾倍既級名次, 我仔按教局調整評分可以跌左六,七名, B1變B2

kncl 發表於 14-7-11 11:07
我估400分係計﹙中英數常﹚,但60 ...
成績表如中英加上默、聆、作便有600分。老師當時覆我600分的成績尚未X9、6,3⋯,到時要呈時會X及呈上級名次,但家長唔會知,但現給參考的級名次的range已是最接近呈分級名次 lo.

回覆 kncl 的帖子

其實我認為P5的呈一學校應該安排家長會,讓家長了解清楚,不至於現估估下迷茫蘿。

yekat169 發表於 14-7-11 11:16
唔好信按比例乘大幾倍既級名次, 我仔按教局調整評分可以跌左六,七名, B1變B2
...
點解唔好信?
乘大幾倍後,級名次有人升,有人跌。
成績表上的資料係自行和叩門時供中學參考,
而乘大幾倍係供大抽獎用的,
兩者都要知道,才可佈署選校。

lucial 發表於 14-7-11 11:29
回覆 kncl 的帖子

其實我認為P5的呈一學校應該安排家長會,讓家長了解清楚,不至於現估估下迷茫蘿。 ...
我老公都係咁講,佢都想咨詢一下班主任升學上的問題。

kncl 發表於 14-7-11 11:31
我老公都係咁講,佢都想咨詢一下班主任升學上的問題。
今已是佢地最後一天上課之后放假。惟有繼續努力,不要鬆懈。不進則退。大家努力啦!

kncl 發表於 14-7-11 11:29
點解唔好信?
乘大幾倍後,級名次有人升,有人跌。
成績表上的資料係自行和叩門時供中學參考,

如果係B1頭, 就唔使點考慮級或教局名次, 如果係b1尾, 就應該睇番教局調整排名

lucial 發表於 14-7-11 11:35
今已是佢地最後一天上課之后放假。惟有繼續努力,不要鬆懈。不進則退。大家努力啦! ...
對呀,大家仍要繼續努力
囡囡今天返學會落愛心種植園「耕種」
班主任還叫佢地帶備便服回校更換,放學才換回校服
相信囡囡今日的節目都很富豐

yekat169 發表於 14-7-11 11:39
如果係B1頭, 就唔使點考慮級或教局名次, 如果係b1尾, 就應該睇番教局調整排名
...
囡囡學校還沒有講囡囡是那個banding的學生,只告知了級名次,
加上學校本屆小六係大班教學,由囡囡這屆起實施小班教學,
唔知調整上會怎樣呢!?

yekat169 發表於 14-7-11 11:39
...
其實 Band 1 頭或尾的教育調整分數我地家長都沒可有可能知,因班主任已說明呈分排名家長唔會知。

kncl 發表於 14-7-11 11:47
囡囡學校還沒有講囡囡是那個banding的學生,只告知了級名次,
加上學校本屆小六係大班教學,由囡囡這屆起實 ...
我想也是按比例計算的吧!此次你囡成績還好嗎?我囡的okay 。

lucial 發表於 14-7-11 12:11
其實 Band 1 頭或尾的教育調整分數我地家長都沒可有可能知,因班主任已說明呈分排名家長唔會知。 ...

學校點會唔知教育局評分, 係學校想唔想話你知

果評分按每科成績差去調整, 果科越多人考得好, 考得差果d就拉低好多分, 即卷深時, 對成績好學生越有利

lucial 發表於 14-7-11 12:13
我想也是按比例計算的吧!此次你囡成績還好嗎?我囡的okay 。
我囡都OK,按比例計算,應是band 1b學生吧!
你囡囡呢?

yekat169 發表於 14-7-11 12:17
學校點會唔知教育局評分, 係學校想唔想話你知

果評分按每科成績差去調整, 果科越多人考得好, 考得差果d就 ...
對教育局的評分排名,
我理解係教育局會首先會按上一屆小六學生的升中學能測驗而得出一個排位作參考﹙而呢個數係學校唔知道的,所以家長也不知道﹚
學校再把小五小六分數呈交教育局,教育局會參考上一屆小六的學科能測驗再作調整,而調整後的全港名次係唔會通知學校的。
所以只可以估學生的banding,而唔知道教育局的banding。

kncl 發表於 14-7-11 12:39
我囡都OK,按比例計算,應是band 1b學生吧!
你囡囡呢?
1a 尾 2頭 交界.如要保持, 會鼓勵她繼續努力的。囡囡尚聽話,只是現青春期,很多變數。
‹ 上一主題|下一主題