用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 各位SPN家長們。。。
樓主: aralelo
go

各位SPN家長們。。。 [複製鏈接]

貢獻勳章

引用:我都好少在這裡發言,每次都係睇多,不過好

原帖由 muibaby 於 14-09-18 發表
我都好少在這裡發言,每次都係睇多,不過好想給你們多一點正能量和希望!!我都是百無人仕,女兒成功N2插班, ...
查實由你地出黎講,更加有說服力,恭喜哂!

[img]http://forum.baby-kingdom.

回覆 323 的帖子

多謝晒。

回覆 muibaby 的帖子

Muibaby, 請問想插班 SPN N2 是否直接寫信給學校?見學校網上只提及報N1。上年我錯過了報名時間。

回覆 beaute 的帖子

N2插班, 只係接受N1曾交表的人仕申請而已~~

引用:Quote:原帖由+323+於+14-04-17+發表多謝各

原帖由 Doyoobi 於 14-04-17 發表
我到今日仲係望咗封waiting email好多次,希望唔係真實⋯(好儍的想法)⋯不過我唔會放棄,會像我媽媽當年努 ...
請問當年您mama怎樣成功申請的?thanks

各位SPN家長, 最近好嗎? 希望我可以快D加入你地呢個大家庭, 剛Interview完, 宜家等結果好緊張, 我係真心鍾意SPN, 因我的是仔仔, Interview 同組共有3個男仔, 2-3個女仔, 我相信想仔仔入SPN的家長都是真心喜歡SPN的, 因為沒有一條龍優勢(但其實反正好似沒有一條龍男校小學), 而Interview當日又真的感受到老師的包容及愛心,當日小朋友都表現’正常’,老師沒考小朋友什麼,希望所有去過Interview的家長都收到取錄信吧!

其實Interview當日看不清學校內有什麼設施,有outdoor playground 嗎?

分享下以下舊Post, 有沒有SPN媽媽update下?

-- N1-N4的小朋友每學年都有好幾次上台表演的機會,而到N3/N4時更有很多單獨表演的機會,所以每個SPN小朋友都會訓練到好淡定,好有大將風範!我剛剛睇完今年N1的雜技表演,睇完我都驚嘆小小的兩三歲小人兒有如此表現!來年你的小朋友也可如此!

-- 由N3開始,小朋友開始有閱書報告.家長和小朋友閱讀後,由小朋友在蟲蟲書上繪圖寫字,完成一條蟲蟲書後(大約10本書),小朋友就可以獲獎一份禮物仔!故此大部份小朋友都好喜歡閱讀,每天從學校借閱一本故事書,因而認識到很多生字.到N4時,好些小朋友已經可以自己閱讀及作句.

-- N4的小朋友每星期都有中及英默書,每次默書都要默十多句句子.而每星期的課堂都有中,英及英數的工作紙… 每星期都有普通話及英文的課堂.而到六月期間, N4更會將課室改成小一模式,用小一的時間表,選班長,行長,小朋友自己寫手冊及用細格簿寫字等上小一前模擬上課兩個月!

故此,SPN升小一的小朋友完全沒有問題,很快就適應! 各位家長無用太擔心,大可讓小朋友開開心心的渡過他們的幼兒生活,課外活動亦應以興趣為主,適可而止.   

回覆 Eskridge 的帖子

SPN的戶外playground在6樓⋯⋯,地下的playground 是屬於spk的

Eskridge 發表於 15-5-8 11:46
分享下以下舊Post, 有沒有SPN媽媽update下?

-- N1-N4的小朋友每學年都有好幾次上台表演的機會,而到N3/N4時 ...
首先多謝分享!!-文中提到N3/N4多單獨表演機會,其實應該是指上堂多機會表達自己的機會,因為一組組人少的關係,又有很多時project based,有d 小型presentation 咁⋯⋯
-蟲蟲書的scheme好好!我地仲keep住嫁!
-N4都無默書,邊度會默十幾句句子,至少呀囡果年無,默生字就有,不過事前唔會同我地講,溫都唔洗溫

回覆:stinkyrabbit111 的帖子

Oic, thanks. 原來因為咁所以Spn 小朋友都好 presentable, 另外會培養讀書真好,咁睇完要present嗎?

另外請問多outing例如參觀之類嗎?

引用:Quote:Eskridge+發表於+15-5-8+11:46+分享

原帖由 stinkyrabbit111 於 15-05-08 發表
首先多謝分享!!-文中提到N3/N4多單獨表演機會,其實應該是指上堂多機會表達自己的機會,因為一組組人少的 ...
唔洗溫

蟲蟲書做完不用present,只需做完報告交回便可,其實也沒有硬性規定幾時看幾多書做幾多蟲蟲書,不過有little gift的關係,小朋友都頗"落力"Outing 到了N3N4比較多,我好失憶,from memory去了馬灣,香港公園,消防局,超市,附近買雪糕,仲有d唔紀得了·⋯⋯小朋友好開心,始終細組,好似一家人咁⋯真是好懷念

回覆:stinkyrabbit111 的帖子

唔該哂,今日收到正式通知收左了

恭喜你,超羡慕呀!

回覆 kazakaza 的帖子

多謝晒

其實自從SPN收左阿仔, 身邊有好多聲音, 例如SPN男仔讀好咩, SPC係女校唔關你事喎, SPN多女仔讀會唔會對男仔唔係幾好呀, 你夠分入心儀小學仲咩仲去SPN呀, SPN happy school 教得淺喎.....

Sigh! 難怪樓主開呢個topic, 大部份人只關心一條龍升SPC女校, 至於我的睇法如下, 同大家分享下:

1) SPN男仔讀好咩?

SPN 重品德, 自理, 鼓勵自主學習, SPN小朋友都開心活潑有自信presentable, 呢d都係我想要的, 我相信好品德要自小培養, 在SPN全日時間多, 小朋友較多時間在老師的教導下與同學有良好的社交接觸, 在友愛環境下學習禮讓與關愛, 在這樣的環境4年, 自會養成好習慣, 放學我會再帶仔仔去公園玩, 接觸一下圈子外的人; 相反, 若只返半日, 下午主要自己帶小朋友去公園玩, 每次接觸的小朋友不同, 家長要小心引導

2)  SPC係女校唔關你事喎

其實升小派位, 首輪計分, 次輪大抽獎, 讀邊間PN/K都沒關係, 若叩門, SPN叩天主教的小學如St Jo應有利, 加上SPN小朋友品德自學自理都好, 我相信好多小學會喜歡SPN男仔

3) SPN多女仔讀會唔會對男仔唔係幾好呀

宜家好似約有三分一是男仔又或者會把男仔編在同一班, 聽聞男仔在校內好受歡迎, 佢地不知幾開心, 其實校外仲有好多機會接觸不同的人, 若將來打算比仔仔去St Jo, Wan Yan 等男校, 現階段更沒所謂吧

4) 你夠分入心儀小學仲咩去SPN呀

以上1)巳解釋左, 我唔係按升小優勢來選擇PN/K, 我是按我想我仔仔係一個點樣的小朋友來作出選擇

5) SPN happy school 教得淺喎

其實SPN巳比SPK教得深好多, 加上SPN的其中一個教育理念巳指出, 佢地係會"了解到幼兒在每一年齡的發展情況,並清楚知道對孩子能力所及的期望", 所以唔會拔苗助長, 我覺得一D教得好深的學校知識, 其實小朋友上到小一才接觸都會好快pick up到, 反正讀邊間PN/K, 上到小一宜家都係要谷; 若真想在學術方面準備得好d, 校外都可補學術 (但品德自理自主學習呢d野無得補), 反正宜家一般家長唔理本身學校夠唔夠都會比小朋友出去補下

總言之我是因為真心應同SPN的教學理念而選擇SPN的, 再加上天父的允許, 我決心比阿仔一試....讀書工作生涯長路漫漫, 就比小朋友開開心心過下快樂的幼兒園生活吧

唔知有幾多人真係會細閱SPN的教學理念而報名, 在此都同大家分享一下:

教育目標「幼兒園為幼兒是一個快樂、充實和安全的園地」身為老師的我們需共同努力為幼兒達到此目標,因此老師在設計活動和常規要求上:

• 必須了解到幼兒在每一年齡的發展情況,並清楚知道對孩子能力所及的期望。
  • 安排一些學習環境讓幼兒可以依其能力學習自己的事自己做。
  • 要確保幼兒在為自己作事當中,時常保持愉快的學習情緒。
  • 讓幼兒對社會生活作適度的了解。
  • 讓幼兒清楚常規和遊戲的分別,寓學習於遊樂中。
  • 讓幼兒在適當時候能作出合理的選擇。
  • 幫助孩子學習去體驗選擇之過程及後果。
為使在輔導常規及活動工作上,不致成為發展幼兒「我之為我」的障礙,園方將齊以愛心、竭盡所能為理想的目標向前邁進。

講得好, 比10個讚

讚讚讚!(出唔到表情⋯⋯唔知點解)congratulations once again!

RE: 各位SPN家長們。。。

回覆 stinkyrabbit111 的帖子

Thanks stinkyrabbit111 (我都出唔到表情, 可能係bk的問題)
‹ 上一主題|下一主題