用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請問考入陳守仁的小朋友係咪…
樓主: hidy88
go

想請問考入陳守仁的小朋友係咪… [複製鏈接]

回覆:bksm 的帖子

咁數學可以有什麼比賽什麼cert?

回覆 hidy88 的帖子

數學,其實在考小一,系相對無甘重要,中英文和禮貌笑容緊要好多。
印像中系SFA考得最深,老師口問,小朋友限時作答。

引用:陳守仁有冇呈分試? +

原帖由 Nana1006 於 14-04-17 發表
陳守仁有冇呈分試?
有呈分試,是關冇龍校

引用:今次2014-15考到嘅小朋友都是學術強(數學成

原帖由 bksm 於 14-04-17 發表
今次2014-15考到嘅小朋友都是學術強(數學成績好優先), 我唸學校要收啲資優生來參加比賽 ...
我囡數學不強,英文能看chapter books,普通話可以,算有禮貌同禮讓。for ur ref

我仔仔英文都不算太流利,只屬中上,普通話完全唔掂。3rd in 時副校長讚佢兩次面試表現都好好,好乖,仲問我地亞仔係咪好鐘意砌積木,話佢係砌野方面好叻,好有天份要好好栽培佢,但係亞仔口中冇講過面試有砌積木而數學方面亞仔都算幾強

引用:女女讀小一,佢班同學英文好強,讀的英文書好

原帖由 sweetbaby999 於 14-04-22 發表
女女讀小一,佢班同學英文好強,讀的英文書好多好深,英文用語好豐富,課外活動好多,大部份同學仔口材好,反應力 ...
你哋講到TSL 小朋友語言咁強,我有D担心我個仍然陪讀又未入chapter book嘅阿囝讀唔掂。

引用:回覆+NT-1+的帖子 女女同學英文水平普遍好

原帖由 sweetbaby999 於 14-04-22 發表
回覆 NT-1 的帖子

女女同學英文水平普遍好高,因為收生依兩次面試中/英/數加social skill,將所有考生依分數 ...
好吸引呀!

回覆:想請問考入陳守仁的小朋友係咪…

請問什麼是chapter book?約ort stage 幾?k2,3要識自己睇?

回覆 phoebewong123 的帖子

吾使定幾時要睇chapter book,只要keep住同小朋友看書,佢樂在其中,自自然就會move on to字多、無也圖畫、內容較複雜的chapter book。
我小朋友K3開學,已聽d英文好的同學的家長講小朋友開始看chapter book。我無特別要個女轉chapter book,反而重視拉闊d佢看的topic。不過後來,學校老師的assigned reading係chapter book,66頁幾頁圖。亞女吾鍾意女主角太煩躁,不過總算睇得開心。

我同事個仔考到, 佢英文好得, 中文麻麻, 好乖, 斯文果隻!

回覆:NT-1 的帖子

去多的圖書館同書局睇書,睡前聽下英文 CD 故事,睇電視英文台,咁就得啦

引用:Quote:原帖由+yan1226+於+14-04-17+發表普

原帖由 Huchimum 於 14-04-17 發表
識個CKY小一生睇小説版Harry Potter,  好厚嗰本
Harry Potter比一般chapter book難明, 小一識睇咁英文真係好叻

回覆:longlokma 的帖子

朋友仔女係 IS 讀,英文係勁,10歲到 睇 600~700頁無圖既 fiction book,不過中文就差到得人驚。

引用:朋友仔女係+IS+讀,英文係勁,10歲到+睇+60

原帖由 bowling68 於 14-04-29 發表
朋友仔女係 IS 讀,英文係勁,10歲到 睇 600~700頁無圖既 fiction book,不過中文就差到得人驚。

...
如楼上说小一6、7歲已識睇Harry Potter, 咁10歲会睇600~700頁fiction已非難事了

題外話,想請教各位,除了ORT,還有什麼課外讀物大家可以推薦?小朋友一定愛上呢? 謝謝

回覆:lamlamfei 的帖子

My son read young scientist,  乜書都唔緊要,最緊要小朋友有興趣👀

lamlamfei  Thanks!  發表於 14-4-29 23:17

我個是TSL 學生, K3都開始睇 HP, 不過一定是估下估下多, 其實HP字同句不是常見的兒童讀本個些, 我覺得當好玩睇下無妨, 我都有睇開young scientist, 不過反而是我想佢睇多些中文.

引用:我個是TSL+學生,+K3都開始睇+HP,+不過一定

原帖由 HaYi 於 14-04-29 發表
我個是TSL 學生, K3都開始睇 HP, 不過一定是估下估下多, 其實HP字同句不是常見的兒童讀本個些, 我覺得當好 ...
之前見帖说有小一生看足本红楼夢了

‹ 上一主題|下一主題