用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救!求救!唔識計分析表請問西貢區band1學位夠唔夠分 ...
go

求救!求救!唔識計分析表請問西貢區band1學位夠唔夠分? [複製鏈接]

請問西貢區學位夠band生分嗎?
   0    0    0    0

回覆:二天 的帖子

將軍澳b1學額唔夠分
西貢升中學生有2350人,b1生約800人,但只有310個學位抽獎位,英中學額544個,還有二百多人要入直資或自行入他區b1,所以四大英中若以第二志願抽入機會較微,他區b1學額又只有4個,想執雞入也未必有可能。不過不可低估將軍澳學生能力有很多b1生可跨區升學

隔離觀塘區反而學額相差不遠,英中學額1316 個,b1 生只1368人

單睇數據不夠,但差極只入王華湘同慕德,但b2更難揀

多謝各位嘅分析

想問大家我仔band1我1迦密主恩2景嶺3王華湘4慕德之後就由band1學校開始順序排落去,咁樣會不會太進取呢?麻煩大家

elbar  2/3 稍作微調會更佳   發表於 14-4-17 19:20

二天 發表於 14-4-16 17:37

想問大家我仔band1我1迦密主恩2景嶺3王華湘4慕德之後就由band1學校開始順序排落去,咁樣會不會太進取呢?麻 ...

西貢 band1 要咁樣排?進取?!俾我一係考直資,一係就轉出九龍城做 band2 仔算數。

真係打死都唔俾我仔入西貢讀小學!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

無得揀,我都是剛剛要搬到將軍澳

二天 發表於 14-4-16 01:25
請問西貢區學位夠band生分嗎?
差不多800個band 1生去爭544個位,表面數字真係唔足夠。Band 1生何去何從就是西貢每年的話題。
因為歷史原因,以往得一間英中,區內的band 1生都被迫蜂湧自行時跨外。逐漸變成習慣亦累積了經驗,有區內家長話,老師就憑過往成功經驗,提議所有band 1同學自行時將目標轉向外區。

上年以接近900多的band 1生,去爭同樣差不多的500多band 1位,即是有約400多學生能在區內區外找到學位了。再看看他們可以找到的區內學位會是怎麼樣。

跟據派位的準則,假若中學能收到每班達到85%或以上屬全港排名首40%之內(即是band 1加部份band 2頭的組別學生)的學生,就可以開一班全英文班。但睇返區內band 2頭的學校中,王華湘只能開到三班英文班,慕德只能開兩班雙語班,即是最多只有155名band 1或band 2頭組別同學被派進學校。假若跟據上年的學額空缺情況來看,區內出現300多官津學校的空缺,在絕大部份都是向上流的情形下而出現有這麼多的空缺,除了有部份是band 2和band 3的學位之外,band 1同學跌進band 2的機會,我相信都應有所減少。若這155個同學中,只有一半是band 1,那即是只有78個band 1生跌進band 2學校。其餘的300多同學可以從直資、自行或從他區的選校而成功在區外找到學位了,我絕不敢輕視區內老師的經驗和同學的跨區能力。

再看看今年的情況。Band 1生減少了大約70個,學位只減少12個。若跨區能力不變,今年要跌落band 2的機會應可再縮小。而且派位的口訣係,band 1生最差都只是派到你所選的第一間band 2學校,我覺得同學可放心選擇兩間區內band 1,再填上喜歡的他區學校,返轉頭再選王和慕作保險已經非常穩陣。

區內邊間英中最適合做第二選擇的學校?迦密主恩因是極受歡迎的區內熱門乙1的選擇,所以只適宜放乙1。宣基和將官因有聯繫小學,同學可先抽保留位,再抽非保留位的的關係,好大機會單係自己小學已可於第一輪時派完所有位。剩下就是景嶺了,如果跟據上面的推算,景嶺應可吸納晒所有餘下的band 1學生。因此不要過份擔心而提早填入band 2的保險學校。

:verycold: :verycold: :verycold:

二天 發表於 14-4-16 17:37
想問大家我仔band1我1迦密主恩2景嶺3王華湘4慕德之後就由band1學校開始順序排落去,咁樣會不會太進取呢?麻 ...
我還要比你進取!我會將他區心儀中學放在景嶺之後,王華湘之前才能發揮作用。
:verycold: :verycold: :verycold:

二天 發表於 14-4-16 21:42
有時將軍澳的同學早在自行時已成功上岸的!

你真係博到盡

無壓力
但博到都唔錯,個個驚可能先執雞

引用:無得揀,我都是剛剛要搬到將軍澳

原帖由 二天 於 14-04-16 發表
我同你遭遇一樣,我三年前從黄大仙搬入嚟,知道將軍澳競爭超大而唔轉網,點知黄大仙都係五十步笑百步。

長生不老 發表於 14-4-17 18:23
回覆 二天 的帖子

應該是這樣計  2350/3=783人(b1)

你這條算式,要先假設
1. 區內的band 1生係唔會於自行時跨出區外的。
2. 自行時沒有區外的同學跨入本區。

所以,如你睇返我上面講,每年有多過300個學生可以跨出外區的話(從過往的派位模式作基礎),而跨出可足夠抵消跨入的數量的,再用你這條方程式來計算,應該尚有band 1英中位剩添!

kbdpto 發表於 14-4-17 青區就有好多學位16:36
我同你遭遇一樣,我三年前從黄大仙搬入嚟,知道將軍澳競爭超大而唔轉網,點知黄大仙都係五十步笑百步。

...
我都覺得已家唔知是喜還是悲,如果我在葵

elbar  或者一試 甲1.景嶺 乙1景嶺 2觀塘瑪利諾 3王華湘 4慕德 還有一些機會   發表於 14-4-18 12:11

二天 發表於 14-4-17 20:22
我都覺得已家唔知是喜還是悲,如果我在葵
青區就會有好多學位啦!

想問葵青區去將軍澳會不會跌banding?
‹ 上一主題|下一主題