用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 少少個人經歷/意見
go

少少個人經歷/意見 [複製鏈接]

個人認為幼兒園階段是小童的語言發展期,主要學語言,以spoken為主,不要催谷寫(當然有的小朋友呢方面能力高些也可以讓他寫)我選PN班讀中文(廣東話)半日班,到3歲時看到他已經廣東話OK,剛好原校有位,K1轉了國際班全日,上午讀英文(net教)+半小時普通話,下午廣東話。我們平時和他溝通以廣東話為主,有時英文+普通話,目前K1下學期,廣東話十分流利,英文和普通話也可以講得下。到小學我考慮讓他讀官津,希望他練好寫中文(官津小學英文不足就出去補,同埋自己教,點解幼兒園唔自己教?因為我不是英語native speaker, spoken 口音沒甘正宗)。目前考慮可能不一定給他讀直資(都會試下報兩三間看看收不收),因為直資唔使考呈分試,小朋友讀得好唔好都沒客觀標準,而且升中局限在原校。至於課外,看時間還剩多少給他學一兩樣野或補一兩堂語言課。今日得閒,寫出來同大家交流下,各位有時間都比的意見,多謝。

cheungsli  贊同!  發表於 14-4-15 12:32
kenix_chan    發表於 14-4-15 10:12
   1    0    0    0

回覆 cheungandrew 的帖子

sorry,本帖是回覆“回到PN/幼稚園時"的,我出錯左

你自行够分入心儀學校嗎?大抽獎講運氣,單靠它,風險幾大。

吾系間間直資都吾使考呈分試。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係間間直資都無呈分
就算無,你考得好嘅話,自行一樣有機會轉校
當然,好睇你終極想讀咩中學啦
恐龍家

回覆:Jane1983 的帖子

請問那裡可知道學校有沒有呈分試?須要個別學校問的嗎?

Jane1983  吾知邊度有統一公佈,可能要間間問。  發表於 14-4-15 16:17

以我所知CWB SPC 冇呈分既

回覆 little_kid 的帖子

謝謝回覆, Jane1983

Jane1983  不客氣,幫吾到手呀!  發表於 14-4-15 20:24
‹ 上一主題|下一主題