用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校這條起跑綫
樓主: edith208
go

名校這條起跑綫   [複製鏈接]

回覆 Argyle 的帖子

好同意。名校系咪就系”萬恶"呢?
小朋友系快樂定系痛苦,系學習定系受罪,家長心態和做法至為重要。

我識人大仔讀La Salle,覺得細仔吾適合,讀吾熱門私小。又有舊同事個女讀瑪記,跟吾到轉去私校。
想追求最好,想讀名校,係好正常,我地打工都想做行業最top的行。但做人要知進退,小朋友吾適合就吾好勉強。

回覆 Jane1983 的帖子

但做人要知進退,小朋友吾適合就吾好勉強。

精髓 ....  

Jane1983    發表於 14-4-24 20:09
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Janet._. 的帖子

一講“猜垃圾”呢個名詞,可能突然間好多人聽過,但佢哋又未必以前讀名校。

我以前讀街坊小學都有被“猜垃圾”,但又沒影響我成長。

回覆:anntx3 的帖子

你叫我點教子女? 而家我子女讀緊幼稚園, 我教佢做人要有同理心、同情心、要分享、要無私奉獻、對人要公平、要愛人如己、先照顧他人再照顧自己、要愛護幫助弱者、要不計較、做人要冇機心。

Well said. Agreed.

你叫我點教子女? 而家我子女讀緊幼稚園, 我教佢做人要有同理心、同情心、要分享、要無私奉獻、對人要公平、要愛人如己、先照顧他人再照顧自己、要愛護幫助弱者、要不計較、做人要冇機心。

耶穌說:靈巧像蛇,純良如鴿子。

要做好人,同時要明白做好人的成本,知道做好人會蝕底,甚至被恨。
同時又要知道人類的軟弱和愚昧,但又要愛人如己。

唔知現時選擇考名校的家長,重會唔會唸住,名校會教好自已的孩子,自已唔使點教,就可以派到好中學呢?如果有此想法,甘你選名校就死左九成。現時名校的角色已變得有點像金牌經理人,你有潛質,肯努力,他會為你包裝,讓你投入心儀中學。如果你潛質不佳,不肯努力,米hea住替你找中學,或者直接斷約(勸退)羅。始於教孩子是靠自已努力的,靠名校替你教,唸你都唔使唸呀!

回覆:edith208 的帖子

有朋友的女兒在沙田前幾名的公立小學讀書。
其實情況也和樓主說的名校的情況差不多。
考試的時候,老師讓她的同學晚幾分鐘交試卷,她就會哭,覺得不公平。學校二年級就分精英班,成績差的小朋友要被調到普通班。有的小孩三起三落,去年普通班,今年精英班,明年又普通班。成績排名從第一名到最後一名都要排。學校引入競爭機制是為了鼓勵小孩學習,但過頭了就幣大於利。小孩沒有童年,沒有真正朋友,只有書本上的知識。這些知識在將來的成年社會有多少可以用到呢?
這些情況在香港比較普遍,就好像戲院看戲,大家為了看的清楚,大家都站著,結果是大家都看的不清楚,而且站的很累。

引用:唔知現時選擇考名校的家長,重會唔會唸住,

原帖由 5tgb 於 14-04-26 發表
唔知現時選擇考名校的家長,重會唔會唸住,名校會教好自已的孩子,自已唔使點教,就可以派到好中學呢?如果 ...
如果改變少少角度及次序,小學只選合適孩子能力的小學,在高小看到孩子真正能力,再進取名校,又如何呢?家長是否要跟得好貼呢?

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:有朋友的女兒在沙田前幾名的公立小學讀書。

原帖由 banks 於 14-04-26 發表
有朋友的女兒在沙田前幾名的公立小學讀書。
其實情況也和樓主說的名校的情況差不多。
考試的時候,老師讓她 ...
精英班普通班唔係因材施教嗎?不同人學習上有快有慢,普通班一齊教慢d,精英班教快d。當然一般家長都想自己子女係精英,係中游份子有些尷尬。

evacalbee 發表於 14-4-26 11:26
精英班普通班唔係因材施教嗎?不同人學習上有快有慢,普通班一齊教慢d,精英班教快d。當然一般家長都想自己 ...
你講出我心底話!

引用:Quote:原帖由+banks+於+14-04-26+發表有朋

原帖由 evacalbee 於 14-04-26 發表
精英班普通班唔係因材施教嗎?不同人學習上有快有慢,普通班一齊教慢d,精英班教快d。當然一般家長都想自己 ...
個人經驗: 我讀街坊小學時只有兩班,一至六都隨機派班,老師要兼顧學生不同水平,我都幾开心和自大,因為覺得樣樣好淺。入了一間名中學中一,才知自己幾水皮,被編入普通班兩年,用嘅英文科教材同精英班差九條街,起初唔开心和覺得自尊心受損。我父母呢?問都未問句半句,結果食自己。現在呢?我會說我很愛我的小學,但更愛中學。同學間的所謂机心和比較,我諗十二年裡都有出現。做好自己,那裡要介懷呢?

回覆 anntx3 的帖子

做好人有成本,有路付出,有點像交保險金,又或儲備金,沿途系咁交費,初段中段有能力咪交多些,后段交少些,但開始留意到不停有驚喜的紅利回贈,(非物質和物質的),有付出,有收穫,一點也不蝕底呢!

回覆:evacalbee 的帖子

其實朋友都不想他女兒為著分數,拼得甘犀利,但女兒拿到第一名,總是會很開心

以一個用家來說,香港依然有很好的名校。

不過,都是那一句,沒有十全十美的學校,名校都是一樣。

名校對於我來說,就是一處聚集了比較好的校舍、比較好的師資、比較好的學生和比較好的家長的地方。

校舍好,沒有好的老師,浪費了校舍。

老師好,設備不好,發揮不了老師所長。

校舍好、老師好,學生或家長質素太差,兩邊配合不到,兩邊都不討好。

要子女成績好、品行高,家長和學校有同等的重要性,尤其是前者,因為......著緊的家長會選擇適合他們子女的學校。

rainbowcov    發表於 14-4-29 19:23

Betty Wong, 8 歲偷渡來港, 考入港大醫學院。

名校?無得讀!差校?一樣無得讀!

全靠自學。

一般小朋友, 讀書求知識的心並不熱切。

據Betty Wong所說, 8 歲之前未曾入學讀過書, 到了香港, 起初也沒有小學肯收。是否餓書餓得耐, 反而會激發起小朋友的求學心呢?

「名校這條起跑線」,是否應該改寫為....「餓書這條起跑線」....呢?

MrBeast  呢個example較sensitive😳  發表於 14-4-30 08:27

餓書, 是否一定會令小朋友讀書有成呢?有得玩唔玩盡佢!

如果Betty Wong, 8歲以前都未曾入學讀書,一來到香港就入讀要求高的名校, 結果會否一樣呢?

有些小朋友, 真的不是讀書材料,讀名校、差校、餓書都死。佢最醒就係踢波。你知唔知道佢最醒就係踢波?

什麼是適合、什麼是不適合呢?

A wise person once said: 名校是塊肥田,父母是農夫。

我又諗,肥田都會有weed, 又或者隔離棵生得快d,是否成世要live under some trees shadow,睇下農夫功力law.

引用:A+wise+person+once+said:+名校是塊肥田,

原帖由 MrBeast 於 14-04-30 發表
A wise person once said: 名校是塊肥田,父母是農夫。

我又諗,肥田都會有weed, 又或者隔離棵生得快d,是 ...
亦有不少父母是稻草人!

rainbowcov    發表於 14-4-30 10:18
‹ 上一主題|下一主題