用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急間: 李賢堯 , 茘景天主教 , 吳祥川 校風比較 ...
樓主: SALLY媽媽
go

急間: 李賢堯 , 茘景天主教 , 吳祥川 校風比較 [複製鏈接]

freeman108 發表於 14-5-4 00:38
回覆 SALLY媽媽 的帖子

i like 茘景天主教

我再奉勸各位真係唔好選荔景天主教,尤其是B2A既學生
荔天行DSE制差左好多,入大學人數由以前20個變到現在10個都唔知有無
再講,佢個教學導向有問題,初中都唔係為高中課程做準備,而只為佢自己聲譽既TSA
行政方面,早兩年先有4-5個英文老師係一年走哂,聽聞下年又有人事大變動,所以學校發展前景極不明朗

如果真係想B2A既,我覺得顧超文值得一選

荔天應該唔係講到咁差,同一層樓個仔仔讀緊中四英文理科,佢好勤力架喎,佢話轉咗校長就真既,但走咗班英文老師同將有重大人事變動就未聽過,如果有心讀書既同學一定會得到栽培,至於壞份子就間間學校都會有咁話。

我話比你聽,我個親戚個仔係入面讀,我幾乎每個星期同細佬同個仔飲茶,所以好清楚。

可能你識得個個同學仔仲細,係佢中二既時候,連續有4個英文老師無做。試問一間正常既學校,邊有可能教同一科走咁多人,一定係決策有問題。

第二,係前兩年,學校為左35周年籌款,幾乎日日洗腦式叫家長同埋無錢既學生捐錢,去整過個廁所同操場。一間學校,邊有可能叫家長貼錢去起學校既基礎建設?辦學團體先至有責任去做呢D野,大佬,D細路仔係度讀六年,絕無必要幫學校建設未來,所以,我覺得呢間學校既行政有問題,而且極其霸道。

第三,你識得個仔讀Science,我話比你聽,我個親戚正正就係今年F6 DSE考試,因為學校係Science少派Pastpaper關係,表現都係麻麻地,而且呢間學校教到D中英文好差,唔識教技巧,所以我好肯定你識得個位同學有心都無用,因為無配套。

多言了。

無言

‹ 上一主題|下一主題