用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: littlekkl
go

真道書院 [複製鏈接]

回覆:真道書院

真道歷史還短,有待觀察。我問我教授朋友真道d學生喺大學點,答案係滿意,真的很不錯。我當時有問埋其他一堆我有興趣嘅學校,有d教授比咗負評,不過又係一句始終新,有待觀察。

引用:真道歷史還短,有待觀察。我問我教授朋友真

原帖由 ozoz 於 14-04-13 發表
真道歷史還短,有待觀察。我問我教授朋友真道d學生喺大學點,答案係滿意,真的很不錯。我當時有問埋其他一 ...
我相信被負面批評的應該不是國際學校學生。

ozoz 發表於 14-4-13 17:02
真道歷史還短,有待觀察。我問我教授朋友真道d學生喺大學點,答案係滿意,真的很不錯。我當時有問埋其他一 …

其實,作為真道家長,最清楚真道的優點和缺點,否則老早退學。好過有些外人,根本只憑個人感受和一些外在片面數據,就開口閂口冇道德、取巧,對這些人,我只能說感到無奈。
小女就讀真道已四年,初期成績頗弱,但校方沒有放棄,安排見過駐校Ed Psy,透過Ed Psy的訓練,對改善學習有很大幫助,加上學校有補底班,老師不介意多花時間留下來,幫助成績弱的學生,小女成績已見進步。如果一間這樣的學校也沒有道德,我真不知道怎樣才算有道德。

回覆 littlefaith 的帖子

對, 教育的責任在於教導與培育. 不放棄成績弱的學生是辦教育應有的態度. 如果一所學校公開試成績彪炳只是靠汰弱留强得來, 始終有點兒那個.我不敢說真道完全做到有放無類, 畢竟她也會篩選入讀的學生. 但收了他們後, 起碼盡責愛護, 不標籖不輕言放棄.

gowgowgow  Agree  發表於 14-6-3 14:03

YanKanMom 發表於 14-4-13 19:06

對, 教育的責任在於教導與培育. 不放棄成績弱的學生是辦教育應有的態度. 如果一 ...
'教育的責任在於教導與培育. 不放棄成績弱的學生是辦教育應有的態度 '完全同意, 可以做到的, 才是一所好學校!

醒目開學勳章 王國長老

YanKanMom 發表於 14-4-13 19:06

對, 教育的責任在於教導與培育. 不放棄成績弱的學生是辦教育應有的態度. 如果一 ...
我同意, 辦教育理應如此

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-04-13+發表真道歷

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-04-13 發表
我相信被負面批評的應該不是國際學校學生。
國際學校只係教法不同,喺香港讀國際學校,家庭資源一定係較豐足,學生即使成績唔好都有資源請額外老師教,但一樣可以有高分低能,有叻學生亦有學術成績唔理想。

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+14-4-13+18:28

原帖由 littlefaith 於 14-04-13 發表
未決定讀真道前,我的確有擔心過取考,缺德等問題。由於太少數據,太新,好小例子參考,只好爬文,爬文亦不能信晒表面所講,要自己分析,去請教下用家了解長短處。問教授朋友亦係其中一個參考,佢一定知道班畢業生有冇料同埋態度。當然啦,大學咁大,教授唔會知全部學系同學嘅嘢,起碼佢同朋友傾開,加埋睇自己d學生會知多d實況,比我自己作參考亦不錯。有家長提出過,如果讀老牌名校,老世好多時遇到師弟妹,有機會幫一把,呢樣我都有諗過,最終我覺得個人嘅工作態度,能否與人相處,有思考有判斷力先係真正對工作仕途有最大影響,所以我唔再介意學校年資,反而注意間學校點去教育我小朋友。我有個親人任職某大機構高層,佢專責請人,能夠見佢嘅求職者已經係經過多重考驗,的而且確,見到師妹會有興趣見下,可惜係近年佢越見越覺得失望,甚至有高分低能出現,未到見佢已經被foul, 結局都未必會請神級學校畢業嘅師妹。

講返近d, DSE, IB 分數,呢個對我黎講係參考。我係怪媽,唔會希望或者鋪路比女兒入大學,大學畢業,我要求佢態度正面,知自己做乜,識分析事物,有良好語文基礎作溝通工具。人生係佢嘅,將來做乜,點做,自己決定。了解多咗真道,相信同我理念相近,所以我選佢。過多幾年,我會更加深入了解,到時可以再分享多d。

真道事件,忘了嗎?

我個曾為真道收錄, 很多朋友就讀真道, 亦響往IB,  雖現在另一間普通制小學就讀, 都仍在看中學轉入IB的可能性, 因為始終覺得長遠地說IB會更符合自己的目標 , 所以特別留意EK IB的討論, 尤其是真正用家的見解十分好, 所以多方面的意見請多提出, 會幫助我們此些有興趣的家長厘清對IB不明白的地方.

關於真道, 如果以樓上一貼所說, 未來將不再是以成績排位取入IB, 那如何界定主誰可讀, 希望真道家長指明一下. 當然真道是有自己的學制, 外來生想在中學階段入讀IB 都不是一件易事.

我揀真道呀!
囡囡自信有禮,合群開朗。

AgapePa 發表於 14-4-12 14:47
其實"全港第三"呢句係今年簡介會, 學校講嘅.
有去聽簡介會都知.
而且今年改由中二選IB, 早D預備.

Agreed....雖然我囡今年先IN 都係因為BUY佢個教育理念. 希望有機會成為一份子.

引用:我個曾為真道收錄,+很多朋友就讀真道,+亦響

原帖由 HaYi 於 14-04-14 發表
我個曾為真道收錄, 很多朋友就讀真道, 亦響往IB,  雖現在另一間普通制小學就讀, 都仍在看中學轉入IB的可能 ...
我以前喺外國讀書,讀公立學校,咁啱學校有IB,讀完grade 12可以選讀,要grade 12𠹭科達某個水平再加埋做assessment。到咁大個人,自己知自己有冇能力或者啱唔啱讀,我當年無讀因為自己習慣傳統港式背誦,都幾肯定自己唔啱讀,無謂浪費自己時間,我自己情願專心考好local 省試,考入自己想讀嘅學科好過啦。當時IB並非有乜大不了,人各有志,人人唔同,有同學有能力考,我地不知幾高興,鄧佢開心。至於真道,現在由學生自己選擇DSE 定IB, 無人知約干年後會否有assessment 之類先比讀𠺢。

如果由學生自選, 選的人數多過可以開IB的人數 (因直資政府限定只有一定比例的能選IB), 校方會用甚麼機制來選學生?

HaYi 發表於 14-4-14 16:19
如果由學生自選, 選的人數多過可以開IB的人數 (因直資政府限定只有一定比例的能選IB), 校方會用甚麼機制來 ...
係簡介會, 學校講首要睇英文水平, 英文一定要好好先可以選IB.

HaYi  thx.  發表於 14-4-14 18:42

回覆:AgapePa 的帖子

I think la is not the right school for a lot of us. For ib. I can see they are not providing a strong English speaking environment.
How can they compete with those native speakers and those from international schools? Remember other candidates from elite schools have got a year more to prepare for the examination

For dse exam half memorize half analyze a lot of local students are good at memorizing things. La have not pushed students in the primary school and I am afraid the students just hate doing so when in secondary school.

From the biology perspective a man will get matured in the brain development at around 20 years old. I can't tell my boy is a genius or not but I think he is not likely as a matter of statistics

And as a matter of fact 5per cents of the dse candidates in la chose to repeat before taking dse. So all people know the disadvantage of a 11 years education

If they extend the curriculum a year further, it would be totally different, if I am going to send my kids abroad at 14 years old, la could be a good choice.

引用:I+think+la+is+not+the+right+school+for+a

原帖由 thomastaxi 於 14-04-14 發表
I think la is not the right school for a lot of us. For ib. I can see they are not providing a stron ...
5%學生選擇重讀,這比例同其他學校比較是否偏高?

回覆:poonseelai 的帖子

repeat before taking dse
not after
normally it is zero for other schools

回覆 thomastaxi 的帖子

其他學校臨考DSE前應不會repeat,但會drop科。
‹ 上一主題|下一主題