用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 獎狀課外活動對考小一作用不大
樓主: 3pigmama
go

獎狀課外活動對考小一作用不大 [複製鏈接]

記然有獎項/cert都有機會無offer, 有沒有小朋友沒有獎項/cert又有很好的offer?

悠揚  有呀, 我女同學, 咩都無, GH 收左.  發表於 14-4-14 12:56

引用:記然有獎項/cert都有機會無offer,+有沒有小

原帖由 little_kid 於 14-04-11 發表
記然有獎項/cert都有機會無offer, 有沒有小朋友沒有獎項/cert又有很好的offer?
...
我仔冇任何獎項(獲取獎項時已過了考小一), 考7間都有4個offer 丫, 而 DBS 都有2nd in.
不過本身是外向多咀型,非常善於表達,也懂認很多中文字。

little_kid  你囝囝好叻呀!   發表於 14-4-14 16:15

回覆 3pigmama 的帖子

i agree

回覆 3pigmama 的帖子

差不多人人都有奬狀

最緊要健康 發表於 14-4-1118:07
回覆 5tgb 的帖子

如果取得亞兒童繪畫比賽優異獎,同GAPSK普通話朗誦比賽優異獎,會唔會都係人有我有的 ...
我唔熟這方面,但是否分齡公開賽,有幾多個人取到優異呀?通常有得約一千人參加的比賽,頭二三名都有用架啦!

回覆 最緊要健康 的帖子

這兩個比賽吾算係街坊賽事,但有冠亞季、金獎的人都吾少,優異獎的意義不大。你放在portfolio,可以比學校認識小朋友,但吾會因為咁樣加分。
我覺得課外活動和參加比賽,對培養小朋友和增加佢地exposure係有用。但對應樓主的問題- 考小一,係無也用。

回覆 Jane1983 的帖子

其實靠取獎叩門,真係靠運氣架!無論你準備有幾充足,比賽時,最後一個未出場,真係唔知邊個赢架!所以靠獎唔實際架,但比賽可訓練孩子則是事實。

Jane1983  運氣從來都緊要呀  發表於 14-4-11 22:35

cherrieshum 發表於 14-4-11 11:42
阿女已考完KPCC初中高級, 請問有幫助嗎?

面試時孩子識唔識講?如果到時唔識講或唔敢講,相信再勁的普通話考試獎都無用。反之,無獎但對答流利,就更一籌。

最緊要健康 發表於 14-4-11 18:07
回覆 5tgb 的帖子

如果取得亞太兒童繪畫比賽優異獎,同GAPSK普通話朗誦比賽優異獎,會唔會都係人有我有的 ...

優異獎等同參與獎,所以這些所謂“獎”本身不會有用。在練習和比賽過程中的得著,可能更有用。

引用:記然有獎項/cert都有機會無offer,+有沒有小

原帖由 little_kid 於 14-04-11 發表
...
有。表妹個仔乜cert都冇,dbs 收咗。雖然冇cert, 但英普對答冇問題。最緊要係有自信,有自己諗法,提問前有舉手,唔該前唔該後,見人會主動打招呼。呢啲係家教,上堂唔會教。

little_kid  教養真的很重要  發表於 14-4-14 16:17

引用:阿女已考完KPCC初中高級,+請問有幫助嗎? +

原帖由 cherrieshum 於 14-04-11 發表
阿女已考完KPCC初中高級, 請問有幫助嗎?
經驗之談,高級都好多人有!

引用:回覆+5tgb+的帖子 如果取得亞太兒童繪畫比

原帖由 最緊要健康 於 14-04-11 發表
回覆 5tgb 的帖子

如果取得亞太兒童繪畫比賽優異獎,同GAPSK普通話朗誦比賽優異獎,會唔會都係人有我有的 ...
GAPSK好DD, 亞太真係冇用!

引用:回覆+5tgb+的帖子 如果取得亞太兒童繪畫比

原帖由 最緊要健康 於 14-04-11 發表
回覆 5tgb 的帖子

優異獎咋喎!頭3就話馨香啫!

It's very sad to measure every move every step by value, usefulness

回覆 notcool 的帖子

Very agreed with you

引用:回覆+notcool+的帖子 Very+agreed+with+yo

原帖由 tws2010 於 14-04-13 發表
回覆 notcool 的帖子

Very agreed with you
But that's the reality......

‹ 上一主題|下一主題