用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

多謝Khmama的勞苦功高, 祝你日日精神爽利, 天天為我們這些苦惱的家長解疑難.
油尖旺 band 1 男生: 乙一 伊中, 乙二是否一定要選聖芳濟, 乙三就銘基 (填他區是否太冒險).

khmama 發表於 14-4-13 18:44
27%只係arbitrary,多年前見過edb有自行成功figure,大概係呢個數,依家升中越來越不透明。不過根據#1嘅計 ...

What do you mean by #1?

spaceant 發表於 14-4-14 15:54
What do you mean by #1?

第一頁第一個post.

Hi khmama:

如果 係band 1生
九龍城 乙1)迦密 2)丘佐榮 3)黃 4)銀  5).....本區 b1  及他區b1........ 30)band 2,
是否最差也只會去到 乙30)b2 學校.因理解先band 1抽完成才到band 2抽,只要是band 1生一定先過band 2生 入選band two 學校.

因老師意見是 乙5)填 band 2,好奇怪,怕自己會錯意,thank you!

cowboymama 發表於 14-4-14 00:09
khmama:

另外我對School Allocation Spreadsheet2014在計算「競爭非保留學額band 1學生人數」項(F欄)  ...

同意你既講法, 因當初設計既band1自行離場%只係arbitrary, 除了自行成功的人數, 還包括放棄抽獎及轉出轉入人數, 故直接用差額去估計當中有幾多係band1生. 2013年開始記錄英中學額數據, 應該可以更準確推斷band1自行離場%, 既然呢個%以考生數目作根據, 你建議既formula會較合理.

cowboymama  Thanks!  發表於 14-4-15 23:34
cowboymama  Thanks!  發表於 14-4-15 23:33

醒目開學勳章 王國長老

小小意見, 直資可減去"龍小"位, 方便家長估計可供學額數量

khmama,

你好。請問九龍城區 B2頭學生, 男︰如乙 1 選銀禧, 2 何官, 3 胡兆熾, 4 及 5填什麼好?

而九龍城區 B2頭學生, 女︰如乙 1 選黃芴南, 2 培道, 3 九真, 4 及 5填什麼好?

謝﹗

Charlotte_mom 發表於 14-4-14 16:33
小小意見, 直資可減去"龍小"位, 方便家長估計可供學額數量

你既意思係直資表註明有"龍小" ? 但我不清楚有幾多位比"龍小", 唔知有冇好建議?

回覆 khmama 的帖子

用更改後的公式,我發覺深水埗區英中非保留學額遠少於剩餘的Band 1學生數,尤其是男生的差距就更大了,那是不是很有可能會跌到Band 2學校呢?

醒目開學勳章 王國長老

khmama 發表於 14-4-14 17:16
你既意思係直資表註明有"龍小" ? 但我不清楚有幾多位比"龍小", 唔知有冇好建議? ...

試下調查下d數字俾你, 而家小學概覽好衰, 淨係寫幾多班.....

回覆:khmama 的帖子

2013年升中各區中—學额空缺資料中,想問東區中—學生人数比小六考生人数多了580人,是否因為多人由他區轉入? 如此情況繼續出現,東區今年得1990 非保留學位會否唔夠派?

hi Khmama,
想請問沙田b1 生派b1中學位足夠嗎??
另請問學校建議填滿30間 , 是不是先填b1->b2->填晒b1,b2 之後仲有幾格係唔係照填b3?? 謝謝

直資學校資料已整理好, 家長可作參考.

khmama,Thanks

khmama

請問如果官塘區B1生有咩排位?  官塘區B2又點排?可唔可以比D意見

引用:khmama請問如果官塘區B1生有咩排位?++官塘

原帖由 WaiWai媽媽 於 14-04-14 發表
khmama

請問如果官塘區B1生有咩排位?  官塘區B2又點排?可唔可以比D意見
你試下參考完我嘅資料,揀三十間出嚟先,再定排位。

引用:hi+Khmama,+想請問沙田b1+生派b1中學位足夠

原帖由 pigpigb 於 14-04-14 發表
hi Khmama,
想請問沙田b1 生派b1中學位足夠嗎??
另請問學校建議填滿30間 , 是不是先填b1->b2->填晒b1,b2  ...
理論上沙田區嘅位係夠分嘅,但係太多人轉入沙田,令競爭大咗,係咪一定夠分係未知之素,策略上仍係定好頭3間band1, 再填埋其餘band1, 跟住填band2. 剩咗兩格都應該填band3A, 以防萬一估錯band.

pigpigb  感謝khmama回覆  發表於 14-4-14 23:02
e12340  唉!今日份初稿俾亞女老師改到九彩咁亂,第8已是B2中學,今晚要填2稿真煩惱!明天要交!點算?算!  發表於 14-4-14 22:23

引用:2013年升中各區中—學额空缺資料中,想問東

原帖由 HayBMum 於 14-04-14 發表
2013年升中各區中—學额空缺資料中,想問東區中—學生人数比小六考生人数多了580人,是否因為多人由他區轉 ...
中一考生數目包括留班人數,自行、甲部、乙部借出他區位、叩門及考取直資時吸納嘅區外學生,當然本區小六考生亦會因以上情況被外區吸走。東區英中位應該夠分,當然我地唔好睇少轉區人數嘅影響力。不過呢區最差應該都只係去衞理。

saiwanho  我係東區架!您這樣講個心都定D(雖然我家小朋友才小五!)  發表於 14-4-14 22:28

khmama 多謝你的解答,明白每區人數會因自行、直資等因素影響最後中一生數量,但係我都係唔明點解整體中一學生人數(57167) 比小六考生總數 (52900) 多出4,267人嘅?   這4千多人從那裡來的?照計留班唔會咁多人掛?

引用:回覆+khmama+的帖子 用更改後的公式,我發

原帖由 twcho 於 14-04-14 發表

用更改後的公式,我發覺深水埗區英中非保留學額遠少於剩餘的Band 1學生數,尤其是男生 ...
如果以38.78%去估計band1離場數目,band1位係唔夠分,但係考生數目同派位學額嘅差有接近48%,明顯好多人係轉出呢區,而且SFA都佔咗唔少自行階段後唔使抽獎嘅band1生,所以深水埗區又未至咁悲觀。

twcho  承你貴言!  發表於 14-4-14 23:26

回覆:2014填表分析 (14/4/2014 17:12更新 + 試算表新版)

Hi Khmama,請問中西區B1生夠唔夠B1位分,請指教。

‹ 上一主題|下一主題