用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咁填!隱陣嗎?請給意見
go

咁填!隱陣嗎?請給意見 [複製鏈接]

九龍城區(BAND 1B)

甲:1)迦密 2)X 3)X
乙:1)迦密 2)丘佐榮 3)黃芴南 4)銀禧

觀塘區 (BAND 2C-3A)

甲:1)羅陳XX  2)寧波二 3) ???(請比意見)

乙:1)羅陳XX  2)寧波二 3)梁X季  4)........5)......

以上的選擇可以嗎?安全嗎?謝謝大家
   0    0    0    0

九龍城區  -  可唔可以講明啲,我真係想咁,因為自行都係1,2

觀塘區請比多啲意見,因姪女一家想咁選

幫幫手!

其實話BAND 1 先選學校,但都唔係好多選擇, 有啲放第一都唔一定得,有啲放第二都無機會,到第三間開始唔知點算,真係好頭痛!

觀塘區 姪女先前自行2C-3A,現在未知,

九龍城區 : 如果甲2)丘佐榮 (我地都LIKE) 但如果中左,咁宋無机會抽 乙1)迦密-最LIKE (雖然机會好細因全港學生),所以我地先會咁選擇.

奥脫福  甲2派到丘佐榮的機會應不大,但填左佢會否增加叩門的機會呢?  發表於 14-4-10 16:22

黃金屋 發表於 14-4-10 15:56

其實話BAND 1 先選學校,但都唔係好多選擇, 有啲放第一都唔一定得,有啲放第二都無機會,到第三間開始唔知點算 ...

九龍城B1位唔係多過Bl生咩?!咁講得誇張d,將果十幾間B1校(係咪呢個數?
計埋區外可選的B1校喎!]亂填都應該會派到B1校喎。當然如果有心水學校的就要
講究選校策略,但坊間選校策略(或者方法]亦唔一定o岩,正如舊年有人第五志願入
旅港。。。我仔都派第七志願(銀禧)啦!搏唔搏我估都係睇你有無本錢同膽量。

黃金屋  吓!但上年有個師姐 乙2)旅港 唔中 唔知係 乙3)定乙4)中左 銀禧,
咁奇怪!  發表於 14-4-11 00:11
opclk  習總話:打鐵還需自身硬師兄所言甚是,  發表於 14-4-10 16:21
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

九龍城區咁填係正常,就算唔入迦密都入到第二丘佐榮,既然想入迦密,甲二、三留空OK。

之前呀女有師姐派左第三入丘佐榮/銀禧 (仲要係龍年個屆,比今年多好多人)
所以你填第二多數入到

但真係要SURE自己係BAND 1先好咁填

九龍城有BAND 1位借出,但換來他區的B3學位.

今年 CHI MA GUN

引用:九龍城有BAND+1位借出,但換來他區的B3學位.

原帖由 simonkawah 於 14-04-10 發表
九龍城有BAND 1位借出,但換來他區的B3學位.

今年 CHI MA GUN
Yes, net kln city, band 1 位,競爭更大。

但反而我咁睇,自行收得果批,好大机會是B1A, B1B, 学生,但表面上又玩緊大抽獎。 而排位通位, 熱門1A, 1B school 要取捨d, 反而早左放,WFN, 丘中,銀禧作保險乙二,乙三咁。最後,可能d, 1B 仲有位剩,去年乙五,旅港都有人中。

奥脫福 發表於 14-4-10 16:15
九龍城B1位唔係多過Bl生咩?!咁講得誇張d,將果十幾間B1校(係咪呢個數?
計埋區外可選的B1校 ...
但有啲前輩講有啲學校放第二=O机會,所以先咁諗,如果睇番你上年的情況,我 甲,乙部 咁填 机會好似都大!

回覆 lopoto 的帖子

明白!但BAND 1係學校提供,唔會到時出來唔係卦

lopoto 發表於 14-4-10 18:22
九龍城區咁填係正常,就算唔入迦密都入到第二丘佐榮,既然想入迦密,甲二、三留空OK。

之前呀女有師姐派左 ...
第三填丘或銀係好正常亦好穩陣下。反為乙一和乙二就頭痛,人有兩條心唔多。
:verycold: :verycold: :verycold:

JOJA 發表於 14-4-10 19:11
Yes, net kln city, band 1 位,競爭更大。

但反而我咁睇,自行收得果批,好大机會是B1A, B1B, 学生,但表 ...
上年的情況,依我估計都係同學和家長知道band 1位充裕後,個個都搏高左。喇沙上年有16個位,MCS也有11個,我諗係多左人去搏,可能真係諗住最危險的地方就最安全,得十幾個位,睇怕都唔會有人去搏喇,機會睇黎唔錯。喇、瑪之後還有華英和迦密和黃笏南。呢度五間之中,選兩間來搏唔好話多心,反正最差都係去丘、銀甚至陳瑞祺。於是搏完頭兩個志願,到乙三重邊夠膽填旅港,於是旅港有位又冇人揀,掉返轉就迫爆左丘佐榮!
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題