用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖
樓主: lawsonmoon
go

成日見到D叫人帶壓力鏡既帖   [複製鏈接]

joyce1234 發表於 14-4-29 14:52
隔離帖有媽媽說女兒戴了八年期間近視只深75度喎
其實你係咪仲未明?調校壓力和弧度,度出來負75度都仲得!

引用:Quote:joyce1234+發表於+14-4-29+14:52+隔

原帖由 lawsonmoon 於 14-04-29 發表
其實你係咪仲未明?調校壓力和弧度,度出來負75度都仲得!
唔係丫。期間加了75度是指個真正近視度數加咗75度,即係話戴之前eg 係100度,戴咗八年,之後唔戴既話,近視係175度。

回覆:joyce1234 的帖子

係指事實上既近視度數,非受矯型鏡影響下既近視度數

簽名被屏蔽

MyFairLady2014 發表於 14-4-30 20:52
那又能代表甚麼呢?有何客觀証據或証明那個案在八年來近視只加深了75度與戴OK鏡有關呢?

大把個案近視去 ...
吓 !
講緊係由8歲到16歲,當然人人情況不同,但呢段期間係有兩段近視急速加深期...
那又能代表什麼? well...我其實很歡迎正反既討論,特別係提出質疑既論點, 但係如果冇論點/或者太離地, 我諗我真係無話可說,亦不會回應.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 lawsonmoon 的帖子

苦 口婆心,  做 父母 真是 想 清楚 是否 讓 自己 仔 女  做 白 老 鼠,  就 算 科技 多 先進,  眼睛 只有1 對...

joyce1234 發表於 14-4-29 15:45
唔係丫。期間加了75度是指個真正近視度數加咗75度,即係話戴之前eg 係100度,戴咗八年,之後唔戴既話,近視 ...
你都係冇真正了解壓力鏡既原理。什麼叫做真正近視度?不過都不能怪你,因為叫人用那些人從來冇正面老實講出有什麽原理或mechanism,壓力鏡能有本事減低近視加深!?但我有講,係唔得,帶了好多年後,只是角膜變平了(變了形),除下壓力鏡也不會彈回原形,你量度數也是因為穿過已變了形的角膜,度數看來淺咗,等於做了laser,度數淺了,但引至眼疾的眼球過長係冇改變過。

ACE2126 發表於 14-5-4 01:46
如果度數淺,可以忍受遠景模糊,不戴眼鏡會影響近視嗎?
There're many studies suggesting a person's vision is controlled by brain.  So technically, vision could be trained and reduced thereafter.  You may try asking in this forum if there're real cases in HK.  I never met a person whose kids vision could be reduced.  The difficulties of vision training applying to children are they're small and their brain is yet to develop, and hence difficult to train them to undergo vision training to  control myopia.  Unfortunately, as you can see from your social group, most cases are rising if not probably prescribed with eyeglasses, and adequate amount of physical exercises.  

某著名眼科醫生2013年在信報的文章 : 近視兒童應否考慮使用角膜塑形鏡

近視兒童應否考慮使用角膜塑形鏡

現今社會兒童的近視問題日益嚴重,根據中大醫學院眼科及視覺科學學系調查發現,小學生患有近視的人數由十年前36%增加至44%,另外,幼稚園學生患有近視的人數也由2.3%上升至6.3%。由於近視患者患上其他眼疾(如視網膜脫落、青光眼及白內障)的機會較一般人高,並且容易發生致盲併發症,因此,家長十分關注是否有方法可以減慢近視加深。

目前研究顯示增加戶外活動對減慢近視有幫助。另外,度數深的近視兒童可以使用阿托品眼藥水,抑制鞏膜纖維組織的生長,從而防止眼球再延長,近視加深。但阿托品同時也有一些副作用,包括睫狀肌麻痺及瞳孔放大,使用此藥物需要遵從醫生指示。

而近年有研究報導角膜塑形治療(Orthokeratology,簡稱OrthoK)可以減慢近視加深,但亦有報導指出此治療對減慢近視并沒有幫助,到底角膜塑形治療作用如何?今期我們就來深入探討近視兒童是否值得使用角膜塑形治療來治療近視。

角膜塑形治療是否安全?

角膜塑形治療是一種矯正視力的非手術性治療,透過使用特製的角膜接觸鏡片(OrthoKlenses),即是俗稱的OK鏡(圖1),來改變角膜的弧度,讓近視患者視力得到矯正,目的是在摘除鏡片後可以無需佩戴眼鏡便能看得清楚。

與一般隱形眼鏡類似,OK鏡亦會存在潛在風險,主要包括以下四種:(1)角膜缺氧(Corneal Hypoxya)﹑(2)敏感(Allergy)﹑(3)角膜磨損(Corneal Abrasion)及(4)感染(Infection)。由於需要夜間睡眠時長時間接觸角膜,並且眼睛閉合會對角膜施加壓力以及增加角膜缺氧機會,佩戴OK鏡發生以上併發症的風險相對要更大。若處理不善,它們會導致更嚴重的併發症,甚至可能需要接受角膜移植手術。

然而,如今的OK鏡在物料、驗配、設計及護理等方面都有了很大的改進,因此,只要在使用期間加倍注意,做足鏡片的護理三部曲:清潔、消毒和除蛋白,OK鏡的整體安全性還是可接受的。
圖1:角膜塑形治療使用特製的隱形眼鏡鏡片。

矯視能力

角膜塑形治療理論上沒有年齡限制,通過塑形治療可以矯正低至中度近視(可矯正500度及以下近視,150度及以下散光),而研究發現,如使用專門的散光角膜矯視鏡片,可矯正散光度數多達275度。

治療原理

角膜塑形治療所使用的鏡片是一種中間平坦周邊陡的特殊設計的隱形眼鏡鏡片,配戴上該鏡片後,鏡片會輕輕接觸角膜,配合眼皮的眨眼動作而慢慢地改變角膜形狀,使角膜中央部份受壓而變得平坦,而令外界進入眼睛光線重新聚焦到視網膜上,從而達到降低近視度數或散光的效果(圖2)。
圖2:角膜塑形治療透過使用特別的鏡片改變角膜弧度而達到矯正近視、散光的目的。

OK鏡在2002年獲美國FDA批准用於治療近視,而現今的新型角膜塑形鏡片以新型高透氧物料,根據精密設計製造而成,分為多個不同弧度區,使中央角膜孤度及厚度改變,還可以在矯正近視同時減淺散光。鏡片中使用的高透氧(Gas-permeable)物料,可以幫助改善透氧量,減低角膜併發症的發生。

能否減慢近視加深?

OK鏡可以替代眼睛,暫時矯正近視和散光。有研究指出,OK鏡治療除可矯正近視、散光外,還可幫助減慢近視加深,使用OK鏡後,眼球增長速度減慢3至5成。而同時,亦有研究顯示,使用OK鏡對減慢近視加深並無幫助。

使用OK鏡是否能幫助減慢近視加深,至今尚未有定論,還需要更一步的臨床數據。不過由於在日間可以無需佩戴眼鏡,OK鏡在改善近視兒童的生活質素方面,是有正面作用的。

治療過程

患者接受角膜塑形治療前,眼科醫生或視光師會對其眼睛進行詳細檢查,包括視力、近視及散光度數、角膜弧度等指標,另外還需要檢查確定是否存在眼睛病變(例如角膜發炎、破損等)不適合進行治療。完成檢查後,視光師會依據個人眼球屈光度、角膜曲率和角膜特性而特殊訂製專門鏡片,患者需依指示於睡眠時佩戴鏡片,隨著佩戴時間的累積將逐漸降低近視度數。角膜形狀變化是漸進式的,矯正所需時間及效果依照角膜情況、近視度數和散光度數不同而不同,一般在頭兩週就可見矯正效果,而第一個月內矯正速度最快,接下來則降低速度變慢,完全達到目標矯正效果約需1至3個月。要注意的是,不要經常戴鏡片超過10小時以上,避免增加出現角膜缺氧及其他併發症的風險。而接受治療的患者必須在眼科醫生或專業視光師指導下使用鏡片,并需要定期覆診,以確保安全。治療期間只要發現眼睛有任何不適症狀,要立即除下鏡片,並覆診讓眼科醫生檢查。

結語

角膜塑形治療透過使用特別訂制的鏡片改變角膜弧度而達到矯正近視、散光的目的。無法適應框架眼鏡或者希望日間無需佩戴眼鏡的低至中度近視患者可以考慮使用。至於OK鏡能否減慢近視加深還有待進一步的研究。另外,佩戴鏡片治療有機會引致多種眼部併發症的發生,因此在佩戴鏡片期間必須做足鏡片護理三部曲,並且定期覆診,出現任何不適症狀,要立刻找眼科醫生診治。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140507/00176_100.html
內文所講的周邊離焦理論是甚麼?

引用:+http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/201

原帖由 Winwinstar 於 14-05-07 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140507/00176_100.html
內文所講的周邊離焦理論是甚麼?
呢個理論我問過,不過要畫圖(眼球個圖)才容易理解到,你試試google一下,有圖容易明啲。

回覆:lawsonmoon 的帖子

討論還討論,你成日問我係咪仲未明,其實我一樣可以話你唔多明ok lens。例如你出此帖第一個發文,講咗4個你claim 既"fact', 其中三點都唔係fact喎。

1. 因為安全問題,冇眼科醫生會叫人用ok lens . (但有眼科名醫寫比信報篇文公開話ok lens 整體上係安全既.恕我刪去該醫生個名,以免變相替他賣廣告.)

2.香港法例不可讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,一定要有眼科Dr醫生紙證明有近視才可配.(呢個point之前已有網友引述行業規例證明事實並非如你所說)

3。近視成因係眼球過長, 屈你的Cornea而令你不用帶眼鏡,眼球一樣係過長,等同你每天帶住隱型眼鏡,不用帶眼鏡,算唔算冇近視,近視冇加深???????????(但從來冇人講過ok lens 會減近視、同埋會令近視唔再加深喎,理大班專家都冇咁講過)

本來我唔打算咁樣講,只係見你成日話我唔明,咁我想話其實大家都唔係幾明,因為我地都唔係專家,我都係因為個仔先周圍搵資料。我係呢度發文唔會吹得就吹,亦唔會好似樓上某位人兄咁大口氣到要叫人收聲。我同你都係路人,大家分享下睇法,back to basic, 回歸事實既討論先對大家有用。你叫人唔好用ok lens既立場我好明白,亦覺得你既提醒其他父母應該要睇,至少唔好係未明白個風險前就一窩蜂去戴ok lens.

Joyce 我女女都有帯OK LENS,亦完全明白OK LENS不会減近視、但是日間不用帯眼鏡、確実好方便、如果好彩可以減慢近視速度、当然就係最大BONUS.不過JOYCE引用的文章、因医生同時又有開眼鏡店、就有点利益衝突之嫌。也不要緊、最終都係家長自己要三思後行!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 14-5-8 12:09
Joyce 我女女都有帯OK LENS,亦完全明白OK LENS不会減近視、但是日間不用帯眼鏡、確実好方便、如果好彩可 ...

多謝你的提醒. 我post那段醫生的文章,原意是: 因為很多人說眼科醫生都反對OK lens, 我想指出的是事實非如此.可能部份眼科醫生有此見解,但也有另一部份眼科醫生(包括城中名醫)認為OK lens是安全的.

不過我無想到post那文章或會幫了那位名醫做宣傳,所以我現已刪去那眼科名醫個名.

joyce1234 發表於 14-5-8 08:08
討論還討論,你成日問我係咪仲未明,其實我一樣可以話你唔多明ok lens。例如你出此帖第一個發文,講咗4個你 ...

今日終於有時間同你詳細討論,答覆如下:
1, 好彩你是原文貼出來,你講既嘢又曲解原文,你唔好理筆者以生意人或Dr身份寫,佢在最尾結語好清楚説明,i)OK鏡係屈角膜逹至矯視目的,ii)只説不能適應帶眼鏡或不想日間帶眼鏡才“考慮”使用,iii)冇證據能減慢近視加深,iv)有机會引致多種眼部併發症。這和我説一樣, 只是不用帶眼鏡、減慢加深冇幫助、有傷眼風險、可接受帶眼鏡既小童不建議使用。

2,前文#48已回覆這可能是指引,没有法例的約束力。我自己的視光師很專業,不肯幇小兒配眼鏡,叫我去找Dr拿醫生紙。我Dr説因為小孩有機會有假性(惰情)近視,佢地對第一次懷疑有近視既小童用一次性既放鬆瞳孔劑去驗是否真近視,因小孩是假近視但當佢真近視咁配眼鏡係害佢一世既事情。但視光師不可用藥,所以要去Dr處驗。现在師光師的指引or法例是否完善,唔關我事,我唔得閒理嘞。

3,你覺得我誤會咗你唔明OK鏡係不可以減慢近視加深,只因為你一方面話明,一方面你又寫:“有媽媽話女兒帶了八年近視只加深了75度”, “75度係真正既近視度數、、、、、、”。這些説話就是令人誤會你唔明,又誤導他人好像OK鏡可減慢加深。當令到角膜永久變形,除下OK鏡也不會復元到原本既弧度,經過角膜量出來的度數咪小咗囉!真正既近視度數(眼球過長既幅度),長戴OK鏡和長戴近視眼鏡既小童係冇人證明到有分别!

希望你明白我花咁多時間跟你討論,因為知道你係那些十五十六,未决定既家長。對那些已清楚了解OK鏡只有不用帶眼鏡的功能,又願意讓子女去冒驗的,我講多都徙氣。我最怕有一小撮缮稿,害了那些不太清楚既家長。

羅生門、其実不用為其他家長擔心、家長不会只看看這裏的説法、就決定給子女試的、我也有看過文章説、説帯眼鏡反而会令近視加深、還将道理説得頭頭是道的。 有D薬、行左好多年、突然有会話無効等等、科技日新月異、今日之非、不一定明日也是行不通的。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 14-5-9 17:25
羅生門、其実不用為其他家長擔心、家長不会只看看這裏的説法、就決定給子女試的、我也有看過文章説、説帯眼 ...
你真係太樂觀, 剩係在這版,一年下來有幾多個貼話:帶咗幾多年OK鏡,近視“只加深咗25度”。懂既人就知説這話的人不懂OK鏡既原理;不懂或不求甚解既人就以為OK鏡能減慢近視加深!
如我説我有八百度近視,試咗lasik, 現在“只有25度”近視乍,那我因深近視眼球過長而有關既眼疾風險(例如視網膜脱落)即刻低哂。情况雷同,又係咪個個都明!?

我只係同情D小朋友,覺得好惨,都唔係自己揀的。
‹ 上一主題|下一主題