用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一成績不理想,請賜教
樓主: luisc
go

小一成績不理想,請賜教 [複製鏈接]

HaYi 發表於 14-4-14 18:45
肯做補充是會見效, 可惜我個好煩, 只可以做得幾多得幾多, 常識的字的確比中文多及深, 識左好有用, 我仔個間 ...
我見有得買英常補充,識多D,貼吓考嘜,我仔是中文教常識,做左咁多都貼到考嘜咖,我都是教到他識不擺休,過兩天家長日派成績表,亦都是我的成績表,有點緊張

Jessy 發表於 14-4-14 17:16
佩服你的努力, 但真的要全職媽媽先有時間做得到.

我要做咖,不是全職媽咪,自由是時間一天24小時自己安排,所以我上來都是凌晨兩3點,仔返左學我就工作,同仔訓左我就工作直到凌晨兩3點,都好忙好多野做,用好多腦汁同好頭痛,訓教一日都要分兩次訓,
只要有心,就得咖喇,加油

yanyan6 發表於 14-4-15 03:43
我要做咖,不是全職媽咪,自由是時間一天24小時自己安排,所以我上來都是凌晨兩3點,仔返左學我就工作,同仔訓 ...

咁我都有同囝溫習/做補充, 只係每天得晚上一粒鐘做羅, 好過無啦, 沒辦法返全職工作很困身.  
希望每天開心渡過 ;-)

yanyan6 發表於 14-4-15 03:40
我見有得買英常補充,識多D,貼吓考嘜,我仔是中文教常識,做左咁多都貼到考嘜咖,我都是教到他識不擺休,過兩天 ...

不用緊張, 太重視得失/成績會唔開心, 又令小朋友有壓力.

你已做得很好的了, 放鬆d吧!!

中文真係好難學

ms_maggie 發表於 14-4-16 13:47
中文真係好難學

都唔係, 我覺得英文難啲。

引用:Quote:ms_maggie+發表於+14-4-16+13:47+中

原帖由 little_yolky 於 14-04-16 發表
都唔係, 我覺得英文難啲。
中文難好多!

skkeung 發表於 14-4-16 17:17
中文難好多!

因為中文我識教, 英文唔識教, 所以阿囡英文好唔掂。

佢居然可以寫:Susie is eight ears old. 我同佢講, 差咗個y, 咁佢就寫earsy

引用:Quote:skkeung+發表於+14-4-16+17:17+中文

原帖由 little_yolky 於 14-04-16 發表
因為中文我識教, 英文唔識教, 所以阿囡英文好唔掂。

佢居然可以寫:Susie is eight ears old. 我 ...
原來係咁!

回覆 elvisBB 的帖子

我和仔仔溫習都跟你一樣 由小一開始, 每次考試常識, 聖經 都是全本書內容都懂得背和寫。 每次也樣, 初初是辛苦的。 但他們習慣了. 由小一到小六, 常聖都可KEEP住9X以上, 呈分試更有97-98分.

而仔仔本身也喜歡看中文書. 看書真的很有用. 現在中作也可作到7XX字. 內容也可以的. 呈分也可KEEP到89-93分.

如小朋友只是初小, 真的要跟他們多看書. 也要有適量的EXE去鞏固知識. 因中文事實是比較難的.

其實中英都要多看書. 成績自然有進步

有前輩指 - 做練習, 成績好; 多看書, 學問高. 我十分同意.

中文作文方面, 初小的問題是句子結構, 學四素句, 學學在句子多加原素, 問題應可慢慢解決.

但作文在高小時, 問題就會是題材. 少看書的孩子, 除非有很多經歷, 否則不會有那麼多題材可寫. 所以要在初小階段培養孩子看課外書的興趣和習慣.

初時可以以每周一本中文書加一本英文書作為目標.
在那個星期內, 如孩子有興趣把書重看是一件十分好的事. 下個星期則要換新書.

平日要多留意孩子的功課. 其實孩子成績未如理想, 即是他未能掌握到日常上課所教的知識, 而這個 "未掌握" 是會反映在日常功課的表現上.

如果家長有留意到某一份功課孩子做得不理想, 可以立即加以提點或教導. 不要把眾多 "未掌握"留待考試前一次解決. 否則你會很勞氣地地那時發現孩子一整個學段好像沒有上課似的.

如果有時間和決心, 可以鼓勵孩子每周末用累積讀書法朗讀該周的課本和練習三次, 外加上周的課本和練習一次. 方法可參考<<A+父母成就快樂孩子入牛津>> 我在開心家庭日誌關於小學考試溫習法分享的分享.  小一學生大約每周一個小時就夠了. 然後大約每一學年在每周加半小時.

個人來說, 要成績好, 主要是平日不讓孩子累積課堂問題, 並鼓勵和幫助孩子大量閱讀. 考試期間, 主要是把該學段的練習讓孩子重做一次.

至於額外的練習題, 作為要上班的家長, 實在沒有太多時間督促孩子去做. 只能在考試前精選一些重點讓孩子做, 作為熟習考試模式用.

在這個學習模式下, 孩子說很享受考試周, 因為可以早放學, 有很多時間用.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:qkhui 的帖子

我小朋友現在小二,各科平均90分以上,我發覺現在已經比小一輕鬆了,因為已經識了很多基本常用字,他現在開始學會拆字記,作文字數一定沒問題,所以我都好開心我小一開始時的堅持教常識字,小一時我比別人用多了時間教佢中文字,但我發覺小二溫習時間小了,分數卻高了,所以我覺得這方法有用。

Jessy 發表於 14-4-15 09:52
咁我都有同囝溫習/做補充, 只係每天得晚上一粒鐘做羅, 好過無啦, 沒辦法返全職工作很困身.  
...

如果得一小時,好難應付,每一科都要用好多時間,實在好唔夠,咁點算,你小朋友成績如何

elvisBB 發表於 14-4-17 19:26
我小朋友現在小二,各科平均90分以上,我發覺現在已經比小一輕鬆了,因為已經識了很多基本常用字,他現在開 ...
好叻呀

yanyan6 發表於 14-4-18 00:03
如果得一小時,好難應付,每一科都要用好多時間,實在好唔夠,咁點算,你小朋友成績如何
...
全級計成續中游,他考試的時候我盡量請半天假同佢溫

1.  多看書: 要看有文字的書, 可在閱讀時順便請小朋友說出他認識的句式, 他說對了要讚他, 若錯了要解釋錯處;

2.  重組句子: 用白色小咭分開寫上每組字或詞, 讓他排列, 比用手寫更有趣;

3.  看圖造句: 找一些簡單的圖片, 請他說出, 時間, 人物, 地點, 事情, 感  受, 例如: 星期天, 我和妹妹在公園玩耍, 真開心!
              ( 時間)   (  人物   )(地點)(事情)(感受)

4.  擴張句子: 多數是形容詞或量詞, 可在小朋友平日的功課找出一些句子給他重溫;

5.  最後, 在測考前將所有曾學習的範圍溫一次, 解釋給小朋友如何做, 之後可以自己印一份平日做的工作紙, 抽取一些給他做。

小一開始要適應, 不用心急, 只要媽媽肯放些時間給小朋友, 他一定會進步的, 希望幫到你!

係, 小一真係一個適應期, 家長和小朋友都要適應, 所以不要給大大壓力. 因只怕嚇怕他們.

引用:係,+小一真係一個適應期,+家長和小朋友都要

原帖由 qkhui 於 14-04-23 發表
係, 小一真係一個適應期, 家長和小朋友都要適應, 所以不要給大大壓力. 因只怕嚇怕他們.  ...

‹ 上一主題|下一主題