用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校發預警.不能留低,點好?
樓主: smallfoothk
go

學校發預警.不能留低,點好? [複製鏈接]

smallfoothk 發表於 14-4-8 10:34
朋友孩子是一間名校學生,己留一年了,但冇顯著進步,學校發預警.不能留低,朋友冇辦法,等最後裁決...好像免費 ...
本地有寄宿中學 - 聖士提反書院。

smallfoothk  還有嗎?  發表於 14-4-10 08:08

dubbies 發表於 14-4-9 23:52
學校跌就收唔到生 殺校潮 惡性循環
這間應該是飛鳥盡,良弓藏!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:學校發預警.不能留低,點好?

不出三種方法:

1。資質是 band 2/3,免強 band 1A 只會無心向學。轉一間成績要求不高,校風好的學校。

2。識了壞份子。出國讀書博一博。真係博架咋。

3。孩子十四五歲,無得免強,自已要從失敗中學習。自己為自己前途負責。即順其自然。

我講好易,做好難。祝好運。

smallfoothk  佢父母想法(自已要從失敗中學習。自己為自己前途負責。)same  發表於 14-4-10 08:10
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:學校發預警.不能留低,點好

未必是壞事!

回覆:學校發預警.不能留低,點好?

和他一起商量日後去向,工作或讀書,代他自己決定,如想繼續讀書找一間校風好和老師有愛心中學,有時工作也不是不好,辛苦過後才知讀書重要,燈是你點,路是他行,就算你給他多好,他不珍惜也沒用,到頭來也是怪你,要學會放手對大家也好。

ANChan59 發表於 14-4-9 19:09
但學校要做好業績!
呢d所謂名校要做好業績,難道其他學校唔駛做好業績? 係咁,其他學校點解要收一個攪壞業績的外來分子?

如果要其他學校收的理由是身為教育者,有責任不放棄每一個青少年學生,那為什麼始作俑者所謂名校沒有這些責任,反而有特權掃走學生?

Cello093 發表於 14-4-10 15:54
呢d所謂名校要做好業績,難道其他學校唔駛做好業績? 係咁,其他學校點解要收一個攪壞業績的外來分子?

如果 ...

我只講出事實,是有點對其他學校不公平,我不知樓主是指那一間著名官津學校 (樓主講是 9 年免費教育) 的實際情況。

Yanamami  其实津校要掃走人好唔容易的,掃得走表示事态嚴重。  發表於 14-4-10 17:15
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

屢劝不改?逢二進-?撩事鬥非?毫無悔意?所以学校要壯士断臂?免得-隻坏蛋整糟了成个蛋糕?

Yanamami 發表於 14-4-10 17:11
屢劝不改?逢二進-?撩事鬥非?毫無悔意?所以学校要壯士断臂?免得-隻坏蛋整糟了成个蛋糕? ...
壯士斷臂? 學校犠牲了什麼?
學校只是排污而已! 那是清潔工人要做的事,豈是教育工作者的!

引用:屢劝不改?逢二進-?撩事鬥非?毫無悔意?

原帖由 Yanamami 於 14-04-10 發表
屢劝不改?逢二進-?撩事鬥非?毫無悔意?所以学校要壯士断臂?免得-隻坏蛋整糟了成个蛋糕? ...
是不是無用的人,全部要毁滅!

回覆:學校發預警.不能留低,點好

就係其他學校要做好業績 所以更會收b1棄將。世界就是現實 b1最壞可能已是b3的模範生。

回覆:smallfoothk 的帖子

佢特異功能可否發展下去?

有冇清楚了解佢想點?找個平心靜氣的人(唔好太多家長情緒)跟佢分析佢處境,要佢自己「做決定」!。佢鐘意做乜可以鼓勵佢做、支持佢做,叫佢諗清楚利與害。父母又幫手分析一下、叫佢要認真問朋友、師長意見。將佢問題俾返佢去計畫。

啲細露有部分就太依賴,知道有父母這座靠山,因為佢相信hea hea 讀唔上、repeat 幾年讀又可試IVE又讀diploma 又 high dip、又assoc、再大學。分分鐘27、28歲先畢業。家庭財政ok嗎?(舉例)如有能力支付百多萬去外國?如果係女仔又估計又冇乜事業心、又唔努力。咁唯用最後一招(其他招可繼續試)教定佢如果找尋一個終極靠山(搵個好老公)。這點對一些「食慣靠山的」好實際,要plan定先。

ANChan59 發表於 14-4-10 16:10
我只講出事實,是有點對其他學校不公平,我不知樓主是指那一間著名官津學校 (樓主講是 9 年免費教育) 的實 ...
津校要踢人出校果然一d都唔容易。我問過做津校老師的同學,為乜事有好多行為有問題的學生還是年年升班的?他說:

“由於九年強逼教育, 十五歲前踢學生出校, 幾乎是無可能, 除非勸服家長自願離校。。。。”
“學生記了十幾個大過都唔使趕出校, 其實好常見. 我以前見過有學生, 犯刑事案, 或是衰十一的, 依然日日返學.”
“十五歲以後, 學校可以趕學生出校, 但只要學生或家長上教育局大吵大閙, 教育局就會比壓力學生收返佢. 津校多數被逼就範, 因為教育局可以減少派位來脅逼津校.”
“個學生有情緒問題, 若學生被分類為SEN學生 (Special educational need), 就被認定是情緒病受害者, 掛了免死金牌, 學校好難踢走佢.”
“除非學生有暴力攻擊同學前科, 對其他同學做成危險, 否則好難踢佢走.”
“所以有些少實力的學校都想轉直資, 唔使睇教育局面色.”

所以如只是走堂,唔留心上課,甚至倒亂,真喺小兒科。

lex  多謝分享  發表於 14-4-14 14:33

回覆:Yanamami 的帖子

明白了。

問題是點解會搞成這樣?然後看看其他出路!

Yanamami    發表於 14-4-11 10:22

免死金牌,

所以唔好鬧津校無良,如果真喺為“業績”而掃走學生,升大“業績”應可“更上一層樓”,但事實又未必所有band1A津校喺禁(我唔敢話一定唔存在啊~)。點解要去到俾人趕既地步,其實真喺都要檢討一下點解學校要出此下策。

‹ 上一主題|下一主題