用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學校發預警.不能留低,點好?
樓主: smallfoothk
go

學校發預警.不能留低,點好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:天瑜+發表於+14-4-8+14:36+有機會重

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+smallfoothk+於+14-04-08+發

簽名被屏蔽

*女兒的夢.母親的淚  *本來,(自女兒踏入反叛期後,母女有事沒事都爭論不休。我們有時攬頭攬頸,有時罵戰、冷戰……氣得我傷心落淚,恨不得把她變回BB 如 人生有夢想,試過了,即使失敗,也無憾吧    ....)。我 like 放手一試

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+14-4-8+15:17+

簽名被屏蔽

孩子都禁大个,其实都唔再任你猜圓襟扁。逃課搞对抗就係同你講我唔鈡意间学校,我唔合作你耐我唔何。如果唔知佢想点,就算其他学校肯收,佢無心讀,莫講話龙头,可能会同班唔讀書既一齐搞事。最好家長仲係放开d,唔好再執着面子(可能當初都係家表一廂情願鈡意间band1校,但無視阿仔点諗),同阿仔好好溝通,到底佢想点,而家禁搞对抗係想表達乜野,轉校可行嗎?唔係出於佢自己意願,轉走都係無用.而夾硬留係原校,等人踢出校更唔係路。

MM1155  小朋友都出晒招,無奈媽媽放不開…  發表於 14-4-9 01:55

小朋友對讀書的態度好重要, 佢唔想讀, 冇心機讀或者搞對抗,
你就算去到地底泥的學校都唔會考得好

所以要同小朋友溝通, 了解一下佢的想法,
再諗方法幫佢

dis398  Good  發表於 14-4-8 16:35

佢應該喜歡學校,但喜玩和sms,有一次佢父母收佢手提,一個大櫃和一道門要換新,冇佢辨法,我的會握拳想打人.....

醒目開學勳章

引用:佢應該喜歡學校,但喜玩和sms,有一次佢父母

簽名被屏蔽

回覆:學校發預警.不能留低,點好

失去動力,失去一切!

回覆:學校發預警.不能留低,點好?

引用:佢應該喜歡學校,但喜玩和sms,有一次佢父母

原帖由 smallfoothk 於 14-04-08 發表
佢應該喜歡學校,但喜玩和sms,有一次佢父母收佢手提,一個大櫃和一道門要換新,冇佢辨法,我的會握拳想打人.... ...
他咁唔鍾意間中學,有甚麼原因?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

佢喜中學的同學,晚晚烹粥,但不喜上課,常走堂

ha8mo  鍾意煲粥,應該係女仔了。   咁既質地如果係男仔,都係去MK……邊陲的嘉多利山啦。姣兔永不死,走狗繼續可以做走狗。  發表於 14-4-10 11:37

引用:真實個案:兒子讀名校但學壞,雖然是兒子個

原帖由 KT0603 於 14-04-08 發表
真實個案:兒子讀名校但學壞,雖然是兒子個人問題,但其母親大人的執拗,放不低名校虛名。
又不容他發展興 ...
咁你老公一樣活了下來,娶老婆、有仔女;你奶奶一樣有心抱茶飲、有孫抱……。所以話讀名校學壞被踢出校,並唔係世界末日。

smallfoothk 發表於 14-4-9 09:41
回覆 ANChan59 的帖子

佢喜中學的同學,晚晚烹粥,但不喜上課,常走堂
可能他不是Band 1 材料,單靠特異功能入學,根本跟不上。學校都好有交帶,四月通知他另謀出路。

smallfoothk    發表於 14-4-9 11:03
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-04-08+發表真實

引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+14-4-8+10:36+

原帖由 smallfoothk 於 14-04-08 發表

朋友孩子是一間名校學生,己留一年了,但冇顯著進步,學校發 ...
而家係12年免費教育!

引用:Quote:原帖由+smallfoothk+於+14-04-08+發

原帖由 littlewoman 於 14-04-09 發表
而家係12年免費教育!
但學校要做好業績!

回覆:學校發預警.不能留低,點好

學校跌就收唔到生 殺校潮 惡性循環

‹ 上一主題|下一主題