用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園都要霸?!
go

幼稚園都要霸?!

【幼稚園停辦】不滿天價搶校 家長發起救校行動

「德怡」家長發起拯救學校行動,今晚集合商討對策。
大批家長收到天水圍德怡中英文幼稚園發出「不獲續約」通告,得知學校僅運作至7月31日,隨即趕到學校商量對策,他們不滿新租客「英藝」以貴租搶校,將發起「拯救德怡」行動。家長胡先生激動表示,「德怡」是被「霸權」搶走,他不會向惡勢力低頭,讓兒子入讀接手的英藝幼稚園,他和一班家長今日在網上討論區公開事件,希望可拯救「德怡」,更會召集一班家長今晚回校,希望爭取學校繼續營運下去。另一家長李先生則認為,英藝幼稚園是「以本傷人」,「收購」德怡,對此感到氣憤。

回覆:幼稚園都要霸?!

一直對英X無乜好感d家長真慘,又要撲嚟撲去。

起碼都要比原校生讀多一年,咁會有良心D

係英藝!各位家長請睇清呢間辦學團體既作風!

引用:一直對英X無乜好感d家長真慘,又要撲嚟撲去

原帖由 Luluyen906 於 14-04-07 發表
一直對英X無乜好感d家長真慘,又要撲嚟撲去。
我都唔喜歡'英藝'

英x幼稚園,對我來說只是一間擺有native english teacher 牌頭,但冇真心去教小朋友的學校,尤其是元朗的pn國際班尤甚。今次大家勿轉校到英x,讓佢地高價搶校,但收生不足。

CINDY瑩  發起下呢類行動啦  發表於 14-4-9 10:51

打從心底鄙視呢間學校。

對呢個辦學團體超反感,戥德怡班家長慘

回覆 sig28 的帖子

但我唔係好明,英藝背後是否有大財團支持,一間普通的幼稚園,怎麼可以隻手天?

easybring   中資??  發表於 14-4-8 14:29

完全無得選擇, 難為了媽媽同小朋友.

引用:英x幼稚園,對我來說只是一間擺有native+en

原帖由 Rambowun 於 14-04-08 發表
英x幼稚園,對我來說只是一間擺有native english teacher 牌頭,但冇真心去教小朋友的學校,尤其是元朗的pn ...
佢喺天水圍開第二間campus, 好明顯唔再係target香港客咁簡單,而係想拓展就快湧現嘅兔B龍B雙非市場!

MISS嘎米  不會瓜,12年之後無雙非點算?學校又不傻,就是想搶學校壟斷.  發表於 14-4-8 17:31

路過..其實如果今次唔係"英藝"而係其它名校(譬如H.SC.KM或KV)租左德怡既位開分校...各位是否又會用同一標準來看待呢件事?

Toeyyipbb    發表於 14-4-8 18:07
存感恩的心

引用:路過..其實如果今次唔係"英藝"而係其它名校

rgalc 發表於 14-4-8 10:35
我都係咁諗!如果係名幼如KV,SC等接辧,重全數接收全部德怡學生,我諗家長一定拍手歡迎!

...
(各位反英藝者請非喜勿插...謝謝)

同意!

其實我在呢件事上面無任何立場...只不過覺得香港呢個社會一路以來由港英政府到現在都係由經濟主導市場...有錢人越有錢...業主只會年年加租...政府一直採取不干預市場既方法..所以今次價高者得亦無辦法...呢D係業主既商業決定...

由於好多人一路以來對英記既印象好差...我只想帶出一個訊息就係我地是否會用同一標準去看待呢件事..在呢個崇拜名校既紛圍及文化之都...如果既主角換做係SC KV KM LH 等等...是否果把尺會唔同D?

Toeyyipbb    發表於 14-4-8 18:07
存感恩的心

引用:回覆+sig28+的帖子 但我唔係好明,英藝背

原帖由 JC_mami 於 14-04-08 發表
回覆 sig28 的帖子

但我唔係好明,英藝背後是否有大財團支持,一間普通的幼稚園,怎麼可以隻手天? ...
看看英藝的畢業年報和九龍塘分校office牆上掛著的相片大家便明白。

引用:Quote:rgalc+發表於+14-4-8+10:35+我都係咁

引用:Quote:原帖由+晞晞爸b+於+14-04-08+發表(各

原帖由 rgalc 於 14-04-08 發表
我估接辦學校係Zenith, York, 明慧呢幾間一定俾人鬧到拆天。
點解明慧都會俾人鬧?

其實點解德怡冇兩手準備?自己唔係業主,就有終止租約既一日。點解唔去搵新地方?一來就話執笠

CINDY瑩  尋晚新聞中,有業界人士都批評果呢樣,話冇把握續租就收生  發表於 14-4-9 10:54

引用:Quote:原帖由+rgalc+於+14-04-08+發表我估