用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝霸權!又趕走一間幼稚園!
樓主: SiuYuet
go

英藝霸權!又趕走一間幼稚園! [複製鏈接]

重申...我同情D學生同家長......但現實係要做好準備

kissobaby 發表於 14-4-11 22:57
I am a property agent...so I am not sure how much you know how to play this game.....U can set your  ...
同意, 業主並非大晒, 我都見過好多租客都會Set好多條款保障自己, (尤其靚租位),

例如一年通知期, 優先續約, 加租幅度, 續約形式.......
尤其數年前地産低潮(2008),  租客議價力強,

可能己連租20年, 學校太大意在租約, 令人有機可成

回覆:英藝霸權!又趕走一間幼稚園!

表面上是業主貪婪,英藝高價投舖,德怡被趕走,但細心分析,儘管長實貪婪,租約期滿總會找租戶商討續租事宜,拿個單位出來投標並不常見(多見於一次性租賃/項目,例如年宵攤位,工程等),德怡需要計算時間,若業主不願意提前商討,德怡應該有兩手準備,因為事關生死,不能每次祈求業主施恩,對手是長實啊,應及早另找合作伙伴;投標,即有落空可能,德怡應即另找地方,因為辦學是長遠計畫,不能接受如此安排,所以我不解內裡原因。英藝也不是沒有風險,若德怡另覓校扯,大部份學生過檔,英藝應付46萬租金並非易事。我只看出德怡的董事局的風險管理差勁,多年來天水圍只有他們一家私學,外來商家看準機會,自然分杯,這件事看到德怡缺乏危機感。商業辦學,業主加租,一是搬校,一是加費,不明德怡也是商業機構,怎會如此處理失當,累及小朋友。我們要冷靜分析,不能依賴傳媒報導,香港傳媒可信度極低,只為吸引眼球。

業主已發聲明,澄清繼租談判過程,報章亦有報導。莫非業主公開白紙黑地講大話?那之前暗標之說從何而來?學校有没有澄清過?

業主通常會傾向租番比原租客,就算租金略少都會....因為租比新租客,有好多物業執漏,又要比rent-free....又take over 又 handover.....業主通常唔會話比你聽另外既OFFER係幾多(唔關暗標事)根本呢個唔係投標....但係業主通常會提醒原租客比高D OFFER....

雖然置富產業信託管理人係長X有密切關係,但置富產業信託自2003年8月12日起在新交所上市及2010年4月20日起在香港聯交所上市。有好多非長X既投資者,唔係價高者得咁又點同D投資者交代.....

最憎D生果日報用埋D唔清唔楚既字眼來混亂公眾.....
咁大壇租一定有BLACK AND WHITE....如果置富產業吹水....校長應該攞D文件出來

其實由傾續租開始,德怡已用學生做談判籌碼,想傾平租 (收哂下年新生,迫業主租俾佢,唔續租業主就落得不仁不義之罪名),業主最後唔賣賬,去俾其他人投標(唔止英藝一間入標),中咗標的英藝就俾德怡說成高價搶走她的校舍,再數英藝不是(其實英藝只是中了標,出高價的不只一間吧),然後德怡再向長X發難,家長學生又去抗議,又話地產霸權,全世界都錯了,德怡呢?明知手上有5xx學生,真係較到d時間咁遲傾約,而又無兩手準備?學生轉德怡新校舍(如找到)都會有適應問題,不是現在才擔心學生們這樣那樣吧。

引用:其實由傾續租開始,德怡已用學生做談判籌碼

原帖由 vivi2001vivi 於 14-04-14 發表
其實由傾續租開始,德怡已用學生做談判籌碼,想傾平租 (收哂下年新生,迫業主租俾佢,唔續租業主就落得不仁 ...
同意同意。不過唔係中標,應該係英藝入offer被接納。但放得盤就好多人可以入offer....做零售既都可以

最攪笑係當初開post鬧長X鬧英藝d人而家唔知去左邊,又話奸商又話英偽又話罷讀

我覺得可能係傾續租傾唔掂(1月入offer業主拒絕)跟住大安旨意,以為冇人爭,點知後悔為時已晚。唔知點同幾百個學生加千幾個家長交代就先發難。

入offer都有文件往來,學校最好就攞出來證明自己冇拖延擔誤而形成今日既局面

而家仲帶埋家長,學生,議員去遊行。攪清事件再講啦

傾租約嘅嘢,人揀你你揀人,無話一生一世嘅,而家德怡係咁擺人上抬來淡化自己的過失,可憐d家長同學生仲俾佢當棋子。英藝只是俾人接納了offer但惹來攻擊,商譽無啦啦受損。

利申:小兒讀緊九龍塘英藝,小小兒都好快跟亞哥返學,但佢開分校唔關我事,都係要交超貴學費,換著係另一間入主,都係咁話啦。

引用:Quote:原帖由+vivi2001vivi+於+14-04-14+發

原帖由 kissobaby 於 14-04-14 發表
同意同意。不過唔係中標,應該係英藝入offer被接納。但放得盤就好多人可以入offer....做零售既都可以

最攪 ...

最初鬧人班家長傳媒全部失踪了。

其實讀任何金融經濟第一課都係講道德。偏偏好多身在呢行既人無呢樣野,眼中只有錢。

一個商業機構除左賺錢,仲有社會責任。 可怕係咁既學校都仲要有人報名。

我覺得成個事三個party 都處理得好差

唔好以為一間幼稚園捱唔住貴租而被另一間幼稚園租咗係一件新鮮事,只過而家資訊發達,好多嘢都好易通哂天。30年前我間母校都係咁無咗,新嗰間做了幾年都無咗,其實小朋友咁細個不會明白成人世界所謂仁義道德,很多概念如結束,加租等都唔係好明,好睇個家長點同個小朋友解釋,當年亞媽quote咗羅記首話歌(知否世事常變,變幻原是永恒),佢講世事就咁,歌仔都有得唱啦,好正常姐,我得個幾歲人仔,梗係唔明d咁博大精深的道理,不過亞媽話正常咪正常囉。
其實現在執著的是家長,小朋友見父母執着,他們也會執著,與其搞到小朋友以為好大件事,點解唔可以藉此事件教導小朋友一些影響一生的大道理呢?小朋友咁细個就學到大人咁執著又何必呢,人生漫漫長路,條路轉吓彎好平常。

vivi2001vivi 發表於 14-4-14 16:53
其實由傾續租開始,德怡已用學生做談判籌碼,想傾平租 (收哂下年新生,迫業主租俾佢,唔續租業主就落得不仁 ...
搞到依家咁既局面, 呢間德X都好大責任, 手法好卑劣....

引用:唔好以為一間幼稚園捱唔住貴租而被另一間幼

原帖由 vivi2001vivi 於 14-04-15 發表
唔好以為一間幼稚園捱唔住貴租而被另一間幼稚園租咗係一件新鮮事,只過而家資訊發達,好多嘢都好易通哂天。 ...
根本班家長要乜野特事特辦,就是目無法紀的表現!

大家睇下英藝嘅背景,就知幾愛國愛港,令我作嘔

引用:我覺得成個事三個party+都處理得好差 +

bennyeva 發表於 14-4-10 22:55
就算無左德怡,應該仲有其他學校理念同你地相約,有d事係無得勉強的,最重要反而係唔好影響埋小朋友。

...
理念相同, 你估仲有位咩?

英藝咁做, 根本係想殺絕所有德怡學生的後路!

alfredw88 發表於 14-4-11 08:10
德怡家長可能覺得自己是受害者,我也認同要轉校很煩,但外人看來,私校是商業經營,家長是唔like英藝才覺這 ...
幾時話要公帑幫?

tamagoosie 發表於 14-4-19 10:08
大家睇下英藝嘅背景,就知幾愛國愛港,令我作嘔
佢既大老闆李X萍係個乜嘢人, 歡迎記者去查一查.
我識人係入面做過, 做老師有, 做嬸嬸有. 全都沒有好評.
但我唔想講咁講, 呢度記者有興趣, 不妨去挖下, 包保大家大開眼界.

青青河邊 發表於 14-4-21 00:1辦
幾時話要公帑幫?
想借小學校舍是政府的,不就是公帑?
‹ 上一主題|下一主題