用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 杏花邨 / 柴灣幼稚園
go

杏花邨 / 柴灣幼稚園 [複製鏈接]

請問杏花邨 / 柴灣幼稚園有邊間好D? 如細B(201311)需要提早報名定係報playgroup第到時上K1容易D? 咪要今年幾月報? thanks!

0    0    0    0

回覆:杏花邨 / 柴灣幼稚園

在柴湾和杏花邨来说,上书房应该口碑最好,但只有K1, 没有PN,如果不觉得远一点,可以考虑康怡Victoria.

回覆:怀妈妈新手 的帖子

Thanks

幼兒園來說,小西灣嶺南不錯。老師有耐性愛心。雖要再考K1,但個人經驗多數收。也聽過有家長讀完嶺南升上書房。

照報2歲幼兒園,最多到2歲時才插班,嶺南當時因為我個女太細唔俾我地面試,到差不多歲幾時聯絡我們面試。成功的話2歲插班。

還有,他們每天有15分鐘NET。以K1有學券嘅幼稚園嘅幼兒園來說比較少有。

柴灣幼兒園來講循道同海星堂比較好。老師都有爱心的。循道每年10月份有開放日,到時有即时面試的。而海星每個有一日面試日的但要小朋友滿18個月至面試。
至於杏花邨以上書房最好但佢哋冇N班
聖道明課程較深但N班老師方面比較普通。反而K班老師不錯。
值得一提係聖道明平日下午有開playgroup,佢哋playgroup做得幾好。我仔仔上咗個幾月,到依家都記得D歌仔。

我都係杏花邨居民, 阿仔係12年細仔, 冇打算讀N班, 想明年直接K1, 都想知附近有咩好學校。 心目中有諗過聖道明, 但最近都聽講課程深, 唔知阿仔會唔會大壓力

‹ 上一主題|下一主題