用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好? ...
樓主: kowloonfish
go

請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好? [複製鏈接]

回覆:請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好?

好似揀返think 好D

回覆:請教到底st.jahannes college klt 有咩好/唔好?

我個女今年讀緊SJC PN,到目前為止都乎合我期望。女女英文好咗,學會用英文句子與同她講英文的人溝通,仲做埋婆婆和工人姐姐的翻譯,當然係簡單的日常用英語。SJC的學生不止學英文,係要用英文學習,例如:學數目字和counting係用英文,小朋友聽得多,講得多,自然會懂運用。SJC PN 只有學費(交11個月)和校服費,已包書包、圍裙、書本。至於盒裝奶,家長可選擇訂或不訂,我女女開學頭兩個月訂了但她唔肯飲,我便無再訂。
而老師大部份也很好,每班都有1位廣東話老師、1位Net Teacher、1位/0.5位助教和1個嬸嬸,有個別Net Teacher因私人理由常轉,但唔係班班係咁。

sig28 發表於 14-4-7 23:14
我個女今年讀緊SJC PN,到目前為止都乎合我期望。女女英文好咗,學會用英文句子與同她講英文的人溝通,仲做 ...
There is usage fee for this year in addition to school fee!  And is there school bus provided by school?

Is snack included in school fee?

fishyee 發表於 14-4-7 22:35
我都係青衣媽,但最關心係由青衣出發車程耐唔耐,有冇人知呢?
我係荃灣,又係怕車程耐. 有無人知呢

引用:Is+snack+included+in+school+fee?

原帖由 smile_w99 於 14-04-07 發表
Is snack included in school fee?
2013-2014年SJC PN係學費包埋茶點費、書包、圍裙、書,我不清楚2014-2015 SJC PN有何改變。
另外,校車係由一間校車公司包嚟做嘅。

回覆:arielxying 的帖子

sig28 發表於 14-4-7 23:24
2013-2014年SJC PN係學費包埋茶點費、書包、圍裙、書,我不清楚2014-2015 SJC PN有何改變。
另外,校車係由 ...
請問上午同下午班嘅上堂時間係?

引用:Quote:sig28+發表於+14-4-7+23:24+2013-201

請問上午同下午班嘅上堂時間係?
上午班係9am -12pm, 下午班我唔清楚,因我女讀緊上午班

其實,SJC PN班唔多學術,K1-K3先學術。

sig28 發表於 14-4-7 23:33
其實,SJC PN班唔多學術,K1-K3先學術。
請問PN 有幾多班?每班幾多人?細b係咪滿兩歲先插班?會否細b group埋一班?

好似收咗好多細b。請問用家,學校會否為大細b編班教學呢?指的是大b一班,細b另一班。

引用:Quote:sig28+發表於+14-4-7+23:33+其實,SJ

請問PN 有幾多班?每班幾多人?細b係咪滿兩歲先插班?會否細b group埋一班? ...
2013-2014SJC PN 有3班上午;2班寸午。每班有大b, 亦有細B

引用:Quote:原帖由+smile_w99+於+14-04-07+發表

原帖由 sig28 於 14-04-08 發表
2013-2014SJC PN 有3班上午;2班寸午。每班有大b, 亦有細B
Sorry, 數漏了一班上午,所以應是4班上午;2班下午。不過,我記得開學初期係有3班下午班,後來因下午班少了人,所以有兩班合班了。

oic,thank u sig28.即係冇分大細一班。請問中文程度可以嗎?淺定深?

回覆 sig28 的帖子

sig28, 謝謝你詳細的資料!咁佢都唔係收好多人喎!我比較喜歡細校!

引用:oic,thank+u+sig28.即係冇分大細一班。請問

原帖由 kowloonfish 於 14-04-08 發表
oic,thank u sig28.即係冇分大細一班。請問中文程度可以嗎?淺定深?
中文係用字咭認字,到依家都係得10個中文字,'零零散散',好似無乜係統咁無中文書,無中文故事;每個星期都有國語堂,以唱遊為主,不過,我個女到依家都唔多識國語,我有時同她讀吓學校派啲國語兒詩,她無興趣,亦話唔知我講乜,我諗她吸收唔到。
不過,對我來說無所謂,因我當初選SJC,係想女女PN輕輕鬆鬆學英語。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100113/00176_013.html

剛看到這報導,有點卻步。這新聞是2010年,至今3年前,現在校長幾時轉的?學校行政怎樣?

引用:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/2010

原帖由 colin0409 於 14-04-08 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100113/00176_013.html

剛看到這報導,有點卻步。這新聞是2010年 ...
上年女女入學前,我都有擔心過,但女女開學後,直到現在我也感覺唔到這件事對學校的影響或校方無嘢令我回憶起這件事。每間學校都有所謂'好'和'不好'的老師,我接觸的大部份老師都很好,只有那位好似係PN部的主任Ms Law唔多受歡迎,我接觸她唔多,見親她都係常黑面和唔多有禮貌咁,但又無她教嗰班的家長表示過她'差'。
至於學校行政方面,一般啦,我接觸過同區的其它幼稚園,SJC的行政唔可以叫好好,但又唔係差,基本上家長要知和配合嘅,SJC的通告都好清楚,啲職員有問有答,態度正常。

引用:Quote:fishyee+發表於+14-4-7+22:35+我都係

原帖由 minimeme 於 14-04-07 發表
我係荃灣,又係怕車程耐. 有無人知呢
我女女有同學仔住荃灣,所以我知有校車到,但確實車程我唔知要幾耐,你可打電話去學校問校車公司電話,再打去問吓,我上年都係咁。

‹ 上一主題|下一主題