用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無小朋友已升中既學障家長?
樓主: purple_k
go

[其他] 有無小朋友已升中既學障家長?   [複製鏈接]

我細仔中二,有讀障,小學好努力算克服左,band two 中下中學,在中游,自小中文最弱,小學中文有七八十分,上左中學中文成日肥佬,全級倒數30,找個中文補習老師幫他,今次竟然有78.5分全班第一。全级应有中上,補習老師讚他肯努力且聽教,喜出望外,我相信只要肯付出努力,讀障又如何

PandaVV  agree.  發表於 14-7-17 13:17

我仔都中一,將升中二,佢讀書一般,幸運地在小六那年給我知道了有現讀的中學,雖然係BAND 3,但這是一間關愛學校,老師好,同學也好,而且小班教學,我仔讀得好開心,我仔有自閉傾向和專注不足的!

HoWangMami:

可以pm我, 你仔邊間中學呀? 我仔讀障加 adha. 煩緊選中學,
Thank you very much!!

希望搵到間關愛學校,老師好,同學也好,而且小班教學的中學

可否email 邊間中學

HoWangMami 發表於 14-7-11 16:46
我仔都中一,將升中二,佢讀書一般,幸運地在小六那年給我知道了有現讀的中學,雖然係BAND 3,但這是一間關愛學 ...
可以pm我邊間中學嗎?thx

大家好像對我仔學校有點興趣,但我仔學校在屯門,對大家可能比較遠,如仍有想知的可PM我,但我聲明在先,這是我個人覺得適合我仔,而我仔也讀得開心,可能未必如大家所想,也未必合適其他人,因不想引起爭論,所以聲明在先,請大家諒解!

熱血勳章

今日亞仔考PRE-S1,小學校長已發 "加時信" 俾中學,最終都無得加時。

回覆 hktwun 的帖子

me too, my boy told me finally the exam time is same with other even with primary' letter   

回覆:hktwun 的帖子

嘜唔係有信就要比加時咩

回覆:貓太太 的帖子

回覆:有無小朋友已升中既學障家長?

我仔學障+專注力不足,9月升F1, 由於佢非常勤力,有鬥心,亦縂算克服Sen,派到第一志願英中。大家唔洗灰心,只要努力不懈,比人願付出更多努力,必會進步!

回覆 loklok0104 的帖子

熱血勳章

最慘就係我仔無鬥心,又唔肯食專注力藥。

回覆:hktwun 的帖子

鬥心唔係一朝一席會有,首先要製造成功感及功績,一個人有成功感才會激發起鬥心,功績亦可增加自信

hktwun    發表於 14-7-23 22:21

回覆 Eugene_Kwong 的帖子

請問小朋友做咗啲乜,就知佢有無學障?

因我侄仔9月升小二,放假前突然比社工話佢有學障,亦懷疑佢有過度活躍,排期做評估。
但就我平時所見,侄仔對答反應非常快,上學期亦無問題。
但聽佢媽媽講,學校下學期轉了考試模式,所以咁。但我個人又覺得,班中所有人都遇到同樣轉變,為何獨獨只有侄仔有問題?

不知為何突然會咁,所以想請教下各位。

鬥心會比人磨去的.

仔仔今年中一升中二, PS1時有威院醫生信証名讀寫及專注力問題,學校
冇加時,冇放大卷,冇單面. 考完試立即追問學校,回覆小學部冇比資料要做安排,

由於是直資一條龍, 小學仔仔好努力和我停埋份工陪讀, 都中上成績加食埋專注力藥, 職業治療, 賣埋層樓先夠$.  校長覺得只要成績合格不可能讀寫有問題. 升中一經高人指點做了職業治療評估. 原來仔仔訓練了這麼多, 13歲人有18歲大肌但6歲小肌肉. 建議學校要放大卷50%,單面及90分鐘考試要休息15分鐘.

但找學校說這分証名評估就路長, 約校長就轉介Senior Teacher, 再等Senior Teacher 再轉介負責老師,再等 負責老師又轉介幫手助手老師, 都只可考試放大卷, 明明應放大50%不知為什麼100%, 又冇單面. 平時測驗為何冇放大. 幫手老師了解下到學期完都未覆. 話冇特別將學障生分在一起, 但30人內有超8人用放大卷. 學障班仔仔考第一, 上學期派成績表班主任話仔仔D字不難睇, 英文全級排15, 如全年保持水準可升去英文精英班如果學校政策仍是頭30英文成績安排一班.
下學期仔仔真是努力又努力. 英文全級排15, 考全級第七, 班主任話暑假練好D字, 否則冇人識改他的卷. 問是否可升英文精英班, 班主任改囗話叫等9月才知有冇得轉個去英文精英班.
其他家長話收成績表已按成績通知升英文精英班.

我地只想去一班靜D, 老師不用專注紀律又教不到一半書之班. 難道這平等, 我們又冇加時考試,放大卷都有拿了什麼好處, 考試臺都放不下.
又話考75分鐘試不可有休息, 要90分鐘才有,全都考75分鐘. 又要仔字靚就天荒夜談. 其實話他冇學障是學校, 驚他DSE考不到好成績浪費了英文精英班資源又是學校, 現在想放個仔去美國娘家處上高中.

回覆 cp2004 的帖子

唉,直資學校都系咁.....諗住可能會好啲添。
如有能力,當然去國外好,他們對特殊教育有好好的配套,你仔仔其實系好叻仔的。
繼續努力!

我個囡今年升中一,有點擔心。

回覆 HoWangMami 的帖子

哪間學校?可否PM我?
‹ 上一主題|下一主題