用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂買咗慧中幼稚園物業
樓主: bonita420
go

靈糧堂買咗慧中幼稚園物業 [複製鏈接]

引用:As+I+mentioned+earlier,+the+611+靈糧堂+h

原帖由 chingchingma89 於 14-04-05 發表
As I mentioned earlier, the 611 靈糧堂 has no relationship with 荃灣靈糧堂幼稚園.  So the premises a ...
邊個買都好,希望個新買家唔好太push , at least 俾依家讀緊既小朋友完成下學期先啦。相信慧中係一間有心辧學既學校,唔會令小朋友同家長擔心既。

回覆:丁丁aunty 的帖子

我個仔讀緊k1,我都好煩,周圍都話冇位,想幫佢搵學校都搵唔到,慧中又冇寫會搵新校舍,只係話會同人傾或同法院申請延期多一學年,咁即係出年都要搵學校,煩死!

回覆:靈糧堂買咗慧中幼稚園物業

My son is studying PN and will be promoted to K1 this August.  I learnt from the school that they are looking for another location in Tsuen Wan to accommodate either PN or K1-K3 students.  They will provide the parents with details should the arrangement be fixed.

引用:Quote:原帖由+chingchingma89+於+14-04-05+

原帖由 princesssnowy 於 14-04-05 發表
邊個買都好,希望個新買家唔好太push , at least 俾依家讀緊既小朋友完成下學期先啦。相信慧中係一間有心辧 ...
我都係甘諗..始終影響太大..話哂百幾二百個小朋友!
我仔泥緊  pn , 暫時得佢一個offer, 都好煩, 無啦啦有甘既消息, 新買家有無諗過d 小朋友架, 其實好激氣!!

引用:Quote:原帖由+princesssnowy+於+14-04-05+

原帖由 soso3509 於 14-04-06 發表
我都係甘諗..始終影響太大..話哂百幾二百個小朋友!
我仔泥緊  pn , 暫時得佢一個offer, 都好煩, 無啦啦有 ...
係呀,我唔理佢地咩人買,而家攪到小朋友可能冇書讀先係要點。雖然聽聞校長話會另覓校舍,但一日未確實,都唔可以作準。其實佢一月已經知要收校舍,應該早些通知我地,那時仲趕得切報靈糧堂。到星期五至講,我即日打去迦南同芳芳都話冇位,如果佢傾唔到延期,到時去到法庭,法官都未必批准出年7月先交校舍,所以真係好擔心。

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-04-06+發表我

原帖由 衝勁BB 於 14-04-07 發表
係呀,我唔理佢地咩人買,而家攪到小朋友可能冇書讀先係要點。雖然聽聞校長話會另覓校舍,但一日未確實,都 ...
甘要睇個官點判..講到尾都係年賣家問題, 慧中份約都未傾好, 唔同人交代就話賣左比人...影響講緊百幾二百小朋友.....

Smartbubu 發表於 14-4-4 21:17
611 靈量堂。。。好似唔係正統教派
如果在海濱立足就麻煩

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Reference information:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140409/18683917

【本報訊】除德怡遭逼遷外,荃灣海濱花園的荃灣慧中(中英文)幼稚園(圖)亦因被逼遷瀕結業,因基督教會611靈糧堂去年以2,640萬元購入該校址所在的摩貨物業,並要求慧中上月底租約期滿時立即遷走。慧中校長雖努力斡旋爭取教會容許該校續租,但教育局稱9月新學年慧中應無法續租上址,故該校近百學生料須轉校,不少家長均感憤怒及不滿。

學費冇王管

對於近年相繼有幼稚園被同業以貴租搶走校址而面臨結業,教育界人指主因是私校學費上限冇王管,私立幼稚園可在學位競爭激烈,尤以「不計成本」雙非學生特別多的地區,先以高價搶走同業原有校址,甚至造成壟斷,之後再向教育局申請下年度加學費。此計有一石二鳥效果,因教育局准許私立牟利幼稚園可收取不多於總開支一成的利潤,故租金開支越大,幼稚園按比例可賺的錢越多。
據統計,現時有近萬雙非幼童跨境來港上幼稚園,雙非童因無內地戶籍,在內地上學也要交昂貴學費,故雙非父母多不介意付5,000、6,000元學費,令雙非學童較多的北區、元朗、天水圍及屯門名牌年私立幼稚園越開越多。

Reference Information (Action of similiar case):
德怡教師家長保幼園抗霸權 
守護孩子守護德怡 集會上千人哭了

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140409/18683913

【本報訊】不敵「天價」租金而面臨停校的天水圍德怡中英文幼稚園,為保校園、為保下一代、為抗地產霸權,全體同心護校,逾千名家長、教師、甚至不懂世情的年幼學童,昨晚在校內舉行兩小時集會,校方發起一人一信行動給大業主,盼對方回心轉意。

校方發起一人一信
校方同時發起一人一信行動,將擬定好的請願信交由家長簽名,收集後再寄給業主長實旗下的置富產業信託,希望對方回心轉意,家長代表盧小姐稱:「希望唔好畀霸權影響到下一代!」受影響家長、立法會教育界議員葉建源促請教育局特事特辦,建議局方將區內空置校舍暫租予德怡作臨時校舍。
教育局發言人稱,目前共接獲約110位家長的查詢,並指元朗區在本學年共有約1,500個幼稚園學位空缺(包括近1,100個學券學額),已與相關幼稚園聯繫,為受影響家長提供協助。

Reference Information:
http://www.the-sun.on.cc/cnt/news/20140409/00407_020.html

被執笠幼園 家長謀救校

位於荃灣海濱花園的荃灣慧中(中英文)幼稚園同樣不能幸免,有教會組織以高價欲買入幼稚園所在的業權,校方雖爭取延期兩年後才結業,但暫未有定論,約百名學生隨時要轉校。

I think there is not much parents could do except planning for changing to other school. I think of 一人一信 for this case, but this case involves transaction of private properties and who could we complain to? 611church?  (611靈糧堂, I try not to say 靈糧堂 as they are completely different)

In case you have no idea what 611church provides, this would give you a very clear picture.

Lingfung813  恐怖  發表於 14-4-12 10:38

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=18685297&category_guid=4104&category=daily&issue=20140410&mobile=1

天水圍的德怡中英文幼稚園不是這樣的學校。相反,幼稚園在天水圍區屹立超過二十年,深受家長及學生歡迎,收生從沒有問題,有心儀學校的家長、學生甚至因未能進入這所幼稚園而被迫選擇其他學校。可是,這樣一家質素良好又備受家長、學生、區內居民支持的學校再過幾個月就要結業關門了。幼稚園的死因是,它在租金投標中出價及不上對手,失去了校舍,只能停止辦學,學生及家長則要另覓學位。優秀學校只因租金投標落敗就被殺,還有比這更荒謬、更傷害學生的事麼?還有比這更能顯示地產霸權如何扭曲社會價值、如何扭曲教育麼?

I think we should let the public know we have similar case in Wisdom, too.

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-04-06+發表我

原帖由 衝勁BB 於 14-04-07 發表
係呀,我唔理佢地咩人買,而家攪到小朋友可能冇書讀先係要點。雖然聽聞校長話會另覓校舍,但一日未確實,都 ...
學校好應該現在俾個交代,人地1月通知,到依家已三個月,究竟呢三個月入面學校做左甚麼,傾左甚麼:

1. 續約傾左幾個月傾成點,人地係咪還堅持今年七月尾收,無理由傾左幾個月都仲傾,一係得一係唔得
2. 無論人地可以續到今年或下年七月,學校都一定要出去搵新校舍,這和傾約無關係,點都要搵。咁搵左三個月,搵成點? 搵到就簽約,已簽約。或暫時搵唔到,幾個月有咩進展?

學校好似潛晒水,咩都無明確交代

引用:Quote:原帖由+衝勁BB+於+14-04-07+發表係呀

原帖由 HKBB2012 於 14-04-12 發表
學校好應該現在俾個交代,人地1月通知,到依家已三個月,究竟呢三個月入面學校做左甚麼,傾左甚麼:

1. 續 ...
依家有兩個可能性
1. 學校怕洩露尋找新校舍進展,會影響和對方談判續約結果,所以不詳細交代

2. 真係好難搵新校舍,搵左幾個月都無合適地方,唔知點同家長講,還在徬徨中,希望之後搵到,希望有轉機,拖得幾耐得幾耐

希望係前者

引用:Quote:原帖由+衝勁BB+於+14-04-07+發表係呀

原帖由 HKBB2012 於 14-04-12 發表

1. 續 ...
最新情況跟通告没大分别, 但校長已保證有書讀, 佢咁講一定有後備方案。
但由於事件已進入法律程序, 校方不能說太多。

‹ 上一主題|下一主題