用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think 學費好貴,值得嗎?
樓主: maggiewawa
go

Think 學費好貴,值得嗎? [複製鏈接]

引用:Kln+tong+Think+has+lots+of+native+teache

原帖由 Fun.mom 於 14-04-04 發表
Kln tong Think has lots of native teachers. My son is studying in pn class now. They hv a very good  ...
謝謝分享,
想問大部份think家長係想小朋友升傳統小學定係IB?

Can existing K1-K3 Think parents share more about the school please? Seems comments on EK are mainly on PN. Thanks in advance!!

回覆 smallman37 的帖子

其實大部分學生都係去local P, 讀英普或英粵的中文都好多好深,足夠讀LOCAL有餘..去International 的, 我估多數讀全英..

回覆 elizatyy 的帖子

唔只書, 包括所有野, e.g. 茶點, 平時出trip 的車錢, 平時的cd, 手工材料, 生日 禮物... etc.

不過我都覺貴.

回覆:smallman37 的帖子

My friend's boy is K3 now, i heard their p1 results r pretty good

Think:

月費$6000, 年費$6000 x 10 =$60000, 雜費每年$10000, 全年$70000, 三年加埋$210,000

優點: 多NET, 英語能力高, 乖
缺點: 好X貴, 仲貴過讀SC、KV、LH, 值唔值?

啟思:

月費$3400, 年費$3400 x 10 =$34000, 扣回$20000學券, $34000-$20000=$14000, 雜費每年$4000, 全年$18000, 三年加埋$54,000

優點: 開心校、創意思維、乖、平(三年省回$156,000)
缺點: 太少功課(逢星期五)、英語相對弱(與Think相比)、太遲學寫字(K3才學)

回覆 lauwingtai 的帖子

九龍塘啓思冇學券喎!

maggiewawa 發表於 14-4-4 14:25
回覆 lauwingtai 的帖子

九龍塘啓思冇學券喎!
原來講緊九龍塘啟思嗎? 抱歉, 誤會了。

引用:Think:月費$6000,+年費$6000+x+10+=$60000,

原帖由 lauwingtai 於 14-04-04 發表
Think:
咁九龍塘Think(PM) 同太子道方方(am)比較呢? 好頭痛呀

回覆:Justsayhi 的帖子

Personal experience, think can give a lots of attention due to small class size...and the eng envirnoment is very strong. Overall is a happy sch

ekhc    發表於 14-7-16 02:38

回覆:Think 學費好貴,值得嗎?

啲小吃同勞作用料好好.本人覺得值

學費係貴,但語文好好,讀英普班,半年識左好多生子,句子。
雜費係多,但好多outing活動,活學,幾乎每月一次外出,好多時仲要搭車,但呢d唔洗家長陪同另外俾錢。
所以計落同讀學卷加補英文錢其實差不多。
美中不足嫌學校細。

你地小朋友係讀邊間分校架? 我都係用家, MOS分校, 仔仔由LN開始讀, 9月會升UN, 英普半日. sofar阿仔讀得好開心, 我諗佢class size細 (我仔LN班得8個小朋友, very good).  所以大家share 個cost就會高D.

回覆:BCoLick 的帖子

我女讀MOS Think,今年畢業,讀全曰班!我覺得Think係貴,但英普語境很好。三年都是由外籍老師教授,英普班在校内不可講廣東話,所以小朋友在校內、校外都是英話交談。如上project班,教的内容很深入,但又不用學生死記,very good!中文都很好,循序漸進,k2不會寫太深的字。到k3下學期課程較深,中、數已教P1的程度,英文更不用說了!不用擔心銜接小學適應的問題。
參觀活動又多,小朋友都樂在其中。最重要的是小朋友很乖。

我女兒讀全曰班,學費$8xxx,。但我覺得她中、英文俱佳,學費貴都值!

BCoLick  謝分享呀,令我信心大增!請問你小朋友小一讀邊間呀?考直資ok? 我見MOS今年都三分一入了直資/私小。  發表於 14-7-16 18:06
ekhc    發表於 14-7-16 02:39

回覆:茄子 的帖子

呢啲係exactly我想achieve既野... 想問下你地有無補習同有咩課外活動...謝謝!

回覆:Oilyblackmouth 的帖子

我都係Think用家,剛完成K1課程,感覺良好!當年都有其他學券幼稚園同Creative offer. K1每天都有功課,weekend 係親子功課,已教寫晒A 至Z,中文字:大、人、山、田等等!英文老師全都是native. 雜費半年一次、真係好貴,但sports day+ other visits 都不用再比!
選擇佢係因為語境,值不值便要看楼主自己了!

貴唔貴睇你點睇,雜費半年一次,好多outing,好多勞作,好多活動,無需再付費,師生比例好,唯一要彈只係名氣唔夠大。我小朋友讀think我覺得獲益良多,非常物超所值。

ekhc    發表於 14-7-16 02:40

引用:呢啲係exactly我想achieve既野...+想問下你

原帖由 Oilyblackmouth 於 14-07-15 發表
呢啲係exactly我想achieve既野... 想問下你地有無補習同有咩課外活動...謝謝!

...
我女在k2開始學畫畫、彈鋼琴、跳舞。k3不跳舞,改學体操及唱遊。學的都是為興趣,女兒選擇的。沒有需要補習!

回覆:茄子 的帖子

暑假都是學平曰的興趣班,沒有再報其他課程!

‹ 上一主題|下一主題