用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教各位!荃灣浸信會及綠揚幼稚園,你們會選那間? ...
go

真心請教各位!荃灣浸信會及綠揚幼稚園,你們會選那間? [複製鏈接]

如題!非常感謝!
   1    0    0    0

回覆:Eggtartgirl 的帖子

你小朋友是否活躍形?如是,我會選綠楊,因浸會太細了,冇咩活動空間。

另外學術上,兩間取向都吾同,綠楊深D,對考直資私校有利,但要比學費。

結論,如我吾洗考慮學費,我選綠楊

回覆 Eggtartgirl 的帖子

綠楊學術應該唔錯,我姨甥讀綠楊然後入仁立,一直都可以保持在精英班,相信綠楊對他的學術基礎有幫助。

回覆 Eggtartgirl 的帖子

我上年同你一樣有同樣的問題, 最後我選了綠楊.

其實二間都係好學校, 真係睇你想要咩同小朋友受唔受谷. 綠楊有良好英語語境, 較注重學術, 每年2小評估, 2大評估, 做家長的有d壓力要同小朋友温習吓, ; 浸會我相信會較注重德肓和愉快學習, 家長會較輕鬆, 師生比例1:7, 好抵讀, 當年有朋友提議我讀浸會留返d錢出去補, 但我認為小朋友除上堂外仲要放學去補習, 大人同小朋友都好辛苦, 此外, n班己在綠楊讀老師話我小朋友學術ok, 所以我選了綠楊.
‹ 上一主題|下一主題