用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教:士德荊冕堂?學之國?
go

真心請教:士德荊冕堂?學之國? [複製鏈接]

想問如果得15分想入仁立,應該揀邊間幼稚園?係讀士德荊冕堂定派位?定讀學之園去叩門?

2    0    0    0

回覆 catli11 的帖子

15分想入仁立應該相當困難,叩門也是很不容易,可以到《小一選校》那邊看看。除了仁立,你的 Plan B 是哪類型或哪所小學呢?學之園的網頁上有公佈畢業生取得的 offer, 可以看看該類型的小學是否你杯茶。

回覆:hoihoima 的帖子

唉!個個都話想入仁立就讀荊冕堂,但即如果大抽獎15分入到仁立應該無可能,所以就算讀荊冕堂都係無幫助。咁即係應該揀學之園將來叩門更大機會,而就算叩唔到仁立,都可試叩其他直資?

引用:想問如果得15分想入仁立,應該揀邊間幼稚園

原帖由 catli11 於 14-04-02 發表
想問如果得15分想入仁立,應該揀邊間幼稚園?係讀士德荊冕堂定派位?定讀學之園去叩門?

...
15分無可能入到,  20分都要抽先入到。讀學之園可能對叩門仲有dd幫助。

catli11 發表於 14-4-2 18:29

...

yes!  15分今年無聽過人入到.  荊冕堂教英文連書都無, 係用工作紙, 你要真係了解下教學課程, 如果同學之園比, 落差好大!

catli11 發表於 14-4-2 19:34
唉!個個都話想入仁立就讀荊冕堂,但即如果大抽獎15分入到仁立應該無可能,所以就算讀荊冕堂都係無幫助。咁 ...

直資一般無得扣。要考進去,備取生名單一般都已經好長好長,沒有位比人扣

考?咁同叩門有唔同?噢!我真係好低b,請指教!

哦,我見你另一個post寫你姨甥讀綠楊都考到入仁立,咁係綠楊好d定學之園好d呢?謝!

你到《小一選校》那邊看看就會明白。直資、私小要“考”,即是面試,要在幾千名考生中脫穎而出,面試時間在大抽獎之前。“扣門”一般指大抽獎後再到官、津面試。

學之園的家長一般心儀直資、私小,重視英、普雙語。學之園的英、普雙語語境非常好,非綠楊能及。兩間幼稚園的學費也有一大段距離呢!建議你到學之園的網頁看看畢業生一般獲取錄的學校,如果都不是你杯茶,就不用苦惱了。

派位同讀邊間幼稚園其實冇乜關係。自行收生階段係計分,有兄姊就讀必收,然後再睇分數。到大抽獎時,係睇派位編號抽唔抽到所選的志願。基本上,成個過程冇涉及考核,以統一派位入津貼學校o既途徑,同幼稚園冇關。
只係統一派位出晒結果後,派唔到心儀學校時,可以選擇叩門,而叩門同就讀幼稚園關係大唔大,就唔係太清楚。

以近年計分位統計,仁立20分都未必收,所以15分基本上係統一派位階段o既機會真係好微。
如果等叩門,其實每間學校叩門位真係好少好少。希望可以俾妳清晰啲小一o既機制。

回覆 leung_leung 的帖子

sorry,聽你講解完我先發現我搞錯左啲野,一直以為抽獎時要計分加編號,其實純粹睇編號才對,是嗎?

回覆 colafafa 的帖子

是的

回覆:leung_leung 的帖子

好清晰,謝謝

引用:想問如果得15分想入仁立,應該揀邊間幼稚園

原帖由 catli11 於 14-04-02 發表

...
如果你係果區都可以博大抽獎既
但萬一派唔好..要叩門你就要睇下點喇..
另外..如果學之園/ 綠楊..你可以考下直/私..

津貼學校只可報一間..直/ 私就可以報多間...

‹ 上一主題|下一主題