用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學幾年級先學GAMMAR
go

小學幾年級先學GAMMAR [複製鏈接]

小兒9月會升小一, 小學幾年級先學GAMMAR? 現K3要學定嗎?

edith208  grammar  發表於 14-4-2 12:17
王家爸爸  等升小一後,由學校教吧  發表於 14-4-2 11:40
   0    0    0    0

小一已開始了....

其實好應該係由學校教, 有需要學定先嗎?

小一已開始了....

回覆:小學幾年級先學GAMMAR

小一學 朗文的教材

小一

candysfc 發表於 14-4-2 11:08
小兒9月會升小一, 小學幾年級先學GAMMAR? 現K3要學定嗎?

小一開始學 pronoun,article, singular / plural, simple present tense, present continuous tense 等。我會建議K3 孩子多閱讀,提高對英文的興趣,好過太早學文法規則而搞到對英文無咗興趣。而且,在閱讀時上述的文法全都已經涔透在其中,多閱讀的話對於上小學後學文法會有很大幫助。

hingning  絕對贊成!!  發表於 14-4-3 13:47

明白了, 謝謝各位!

引用:Quote:candysfc+發表於+14-4-2+11:08+小兒9

原帖由 hoihoima 於 14-04-02 發表
小一開始學 pronoun,article, singular / plural, simple present tense, present continuous tense 等。我 ...
非常同意. 多閱讀先增強語感,到小一學grammar 時自然得心應手,好快上手。

係呀,我個仔K3,愛reading, 佢會用I am going/ He is doing/ he was doing 等present and past continues tense, 但我知佢唔知呢D文法既名,但知幾時會用。例如我問佢幾時用go, 幾時用went...佢只答something happen yesterday 時就用went, 但卻不知道past tense 過去式呢個名。所以睇多D書入咗腦,真係好有用。

有次做功課作文時,佢寫咗句the fire is gone....我驚訝地發現佢識用gone, 同時話一樣嘢著火,佢會寫on fire..呢D我從來冇教過佢,應該是睇書睇得多,平時在校同英文老師講得多自自然然發揮出來的。我們家講廣東話,只是上英普班。

芝士BB 發表於 14-4-2 21:34
有次做功課作文時,佢寫咗句the fire is gone....我驚訝地發現佢識用gone, 同時話一樣嘢著火,佢會寫on fir ...

我個仔我都無教tense, 只睇卡通Tom & Jerry, Papa the salior man 等. 佢己可以在課堂對號入座.  問題不大, 只需略加提點.
‹ 上一主題|下一主題