用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中 Vs 油麻地真光
樓主: Charissema
go

伊中 Vs 油麻地真光   [複製鏈接]

回覆:伊中 Vs 油麻地真光

如果一間學校的學生,可以咁明目張胆地披着校服在學校附近拖手拍拖,我會对該學校的校風有保留。

如每一個國家都有罪案,但這一個國家的罪案和人口比例,是其他國家的幾倍,你還會選擇居佔在這國家。

如果你不介意,你的子女在求學時期談戀愛,那冇話可說。
為甚麼,大家時常說,要選一間校風好的中學。究竟甚麼少好的校風呢?

恕或離 vs 題:

偷偷拍拖 ...

公開拍拖 ...

明目張胆地  披着校服  在學校附近  拖手 ...

求學時期談戀愛 ...

學生校外  活動  行為 ...

是學校問題?

是學校做得唔好

校風唔好

要棒打

做什麼?

要做什麼?

誰來做?

noplanner 發表於 14-4-9 12:44
恕或離 vs 題:

偷偷拍拖 ...
間間學校都有,不限男女校。

公開拍拖 ...
同上。

明目張胆地  披着校服  在學校附近  拖手 ...
同上。我覺得學校一定有勸喻學生要顧全學校形像,著住校服就唔好亂黎(我女小學都有通告叫學生咪著住校服周街買零食食,仲要邊行邊食),但做唔做,真喺控制唔到。

求學時期談戀愛 ...
喺人都話唔應該。唔喺介唔介意既問題,喺介意又如何?要當事人聽教先得。點先可以令當事人聽?唯有早d喺小學,仲未十月芥菜前多溝通,談論多d呢個問題,未婚成孕。。。等問題。感覺上對學習上有目標、對課外活動投入、和家人關喺良好的學生,都未必好恨拍拖。

學生校外  活動  行為 ...
學生行為受家教、學校教導、自身性格同朋輩影響。家長同學校只能苦口婆心勸、教,但個學生要點做,禁大個人,好難將他猜圓禁扁,只靠平時教導,希望他入腦。

是學校問題?
我相信學校再自由,都會有基本德育教到學生應有行為,但都喺果句,聽唔聽又喺另一會事。

是學校做得唔好
學生升中了,學校會視學生已經大個,應該有幾本判斷力,咩喺應該做,咩喺唔應該。應該知條界喺邊,有乜後果,自己要對自己行為負責任。

校風唔好
小數學生不代表整間學校吧~

要棒打
打到咩?大家都知道夾硬黎,唔會有好結果。

做什麼?
早少少就預期會發生既問題,多d同小朋友溝通,俾他知太早拍拖會有乜後果、你反對既理由、萬一發生,你會點面對。。。。等。簡單講喺早d多溝通,到發生左先去棒打,太遲。

要做什麼?
未發生前,及早預防。發生後,見步行步。幾時都喺要多溝通。

誰來做?
家長責無旁貸。

Jackieson    發表於 14-4-9 14:42
88muimui  非常好!   發表於 14-4-9 14:17
noplanner  你考 GS 一定唔會唔夠時間寫答案   發表於 14-4-9 13:54

masterpiece 發表於 14-4-9 12:26
如果你不介意,你的子女在求學時期談戀愛,那冇話可說。
為甚麼,大家時常說,要選一間校風好的中學。究竟 ...
有誰會鼓勵及喜歡子女在求學時期談戀愛!  冇得到你介不介意, 如果有學生拍地就話校風唔好, 咁可能全香港冇校風好的中學了!  

校風唔好?

小數學生不代表整間學校吧~ ====> 如每班出現一對情侶並公開拍拖, 那全級學生對穿著校服拍拖便覺不足為奇! 這是同學之間產生出的的風氣 ! 不能說校學唔好, 這歸咎於學生為何覺得穿著校服可以光明正大拖手..擁抱.

偷偷拍拖 / 公開拍拖
間間學校都有,不限男女校。===> 公開拍拖以我囡學校計,  我在同區工作七年, 我真的未見過. 其它如女拔, MCS, 真光, 我都未見過有女孩子穿校服拍拖. 自己當年15歲拍拖, 穿著校服時真的連手都不敢比男仔拖, 這就是校風好. 同學之間無人咁做, 造就了良好校風. 總知唔好映衰學校

Yanamami  所以同学要清楚,著住套校服就係代表学校,唔好乱黎有損校譽。  發表於 14-4-9 15:20

引用:Quote:masterpiece+發表於+14-4-9+12:26+如

原帖由 88muimui 於 14-04-09 發表
有誰會鼓勵及喜歡子女在求學時期談戀愛!  冇得到你介不介意, 如果有學生拍地就話校風唔好, 咁可能全香港冇 ...
咁以你的理解,甚麼是校風,何為好呢?

有拍拖的學生在校中,不足為奇,但所佔的百分比的高與低,和在校外的不顧忌程度,我覺得和校風有一个corelation.

熱血勳章

D 女仔同“女校男神”公開拍拖仲難頂!

like_travel  唔明, 請解讀  發表於 14-4-9 16:01

引用:+本帖最後由+like_travel+於+14-4-9+14:41+

原帖由 like_travel 於 14-04-09 發表

校風唔好?
我讀書的年代,只會見到一D私校( e.g.新法,陳樹渠) 學生,穿着校服拖手穿街過市。當時大家都會話這些學校校風不好。
估不到,一間Band 1 傳统名校學校做同樣的事,竟有人會接受。難道時間巨輪改变了大家的尺度。

like_travel  sorry 眼大overlook 你已寫了新法!  我今日本應請病假~ 今日出錯率高達40%  發表於 14-4-9 16:10
like_travel  還有新法, 高雷, 但呢D係Band 3 學校, 不能相提並論  發表於 14-4-9 16:03

引用:+本帖最後由+88muimui+於+14-4-9+12:16+編

原帖由 88muimui 於 14-04-09 發表

當然唔係學校問題啦!而係學生有無尊重過自己學校!離開學校後只係行落一條小斜路,仲等梗過馬路已拖手,我企係佢地對面等過馬路,我都打左個突!需唔需咁急拖手呀!!

masterpiece 發表於 14-4-9 15:37
我讀書的年代,只會見到一D私校( e.g.新法,陳樹渠) 學生,穿着校服拖手穿街過市。當時大家都會話這些學校 ...
請看清楚, 誰說接受穿着校服拖手穿街過市?!   你只看見過有學生穿着校服拍拖就以偏概全的斷定該校的校風有問題, 這是否公平呢?!    我只是指出學生拍拖係普遍現象, 不用大驚小怪。  不過我也不再在此爭論QES 校風好與不好的問題, 有子女在此校畢業或就讀的自會明白的。

我只是提供自己的見解,给有需要的家長作參考。
如果是少數的QE 學生拍拖,但竟有不少的EK 會員都見到,咁跟據Probability 推算,並不合理。我自己都成日周街走,就真係冇点見過其他Band 1 學校的學生,换了便服拍拖就唔知。

唔。。。選校前夕,總係有不少的流言蜚語。大家的注意力,由討論
學校的學術水平變成有討論學生拍拖。。。。

我唔知帶起呢個話題的果兩位網友講的是否屬實,亦無辦法去証實。
只係他們一位在一星期前的早上九點幾註冊,之後十點幾就出文話見
到乜乜物物;而另一位重新將話題扯番去學生拍拖的就網友註冊左十
二年,出左八十幾篇文章。背後到底有無其他故仔?應該只有他(們
)至知。

我相信呢度的家長都好精明,如果上黎UP兩句就可以令競爭減少既
。。。我估無咁容易囉!

Jackieson  心水清  發表於 14-4-10 13:53
Yanamami    發表於 14-4-9 23:25
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:唔。。。選校前夕,總係有不少的流言蜚語。

原帖由 奥脫福 於 14-04-09 發表
唔。。。選校前夕,總係有不少的流言蜚語。大家的注意力,由討論
學校的學術水平變成有討論學生拍拖。。。 ...
你都幾好笑!親眼見到QES嘅學生拍拖同註冊左幾耐有咩關係!唔好將自己想嘅嘢當真啦我一星期有5曰係太子,駛唔駛曰曰走上嚟講呀!?我都見過男拔拖住個協恩係鑽石山荷李活廣場行街,無人提咪唔講囉!有幾奇!拍拖間間男女校都有,學校都控制唔到!但唔好咁明目張膽踏出校門就拖手囉!再講,咁樣講兩講就動搖到啲家長,唔好講笑啦!真係無你咁得閒係度查人幾時註冊!!!

引用:唔。。。選校前夕,總係有不少的流言蜚語。

原帖由 奥脫福 於 14-04-09 發表

仲有呀!我見到嘅事唔係第一次係度講!事實怕咩講!

奥脫福 發表於 14-4-9 23:00
油真跟伊中是兩間截然不同的學校,一間純女校,一間是男女校。喜歡女校的跟本唔會考慮伊中,喜歡男女校的就唔會考慮油真。單性別學校的好處和壞處已討論不少,男女校的優劣亦成為討論區常客,甚至連中學生的辯論題材亦經常將中學生應否談戀愛列為對像。但今次比較特別,對像竟然是一間屬於傳統名校的伊中。
Band 3學校比人以校風作話題,見怪不怪,只是一些好心家長的善意提醒。一些直資學校給誣衊,已非新鮮事,為的是要打擊對手。今次是一間傳統名校被狂追猛打,未必是有備而來,但肯定有人「一念錯,便覺百行皆非,防之當如渡海浮囊,勿容一針之罅漏」。

顯然唔關競爭事,純為屬校家長的意氣!

Jackieson    發表於 14-4-10 13:56
:verycold: :verycold: :verycold:

EK的人都幾霸道,家長講了唔啱聽的說話就查人幾時註冊,出過幾多篇文!讚美QES的說話就聽,說真說話會被人以小人之心度君子之腹!其實只要經常係QES附近一帶經過,尤其是星期五,根本不難發現QES的小情侶!

Yanamami  點解喺Fri特別多?  發表於 14-4-10 08:24

Band 1 男仔、油尖旺區,要揀成績好、校風好的學校,統一填表乙一填邊間好?

回覆 fion6406 的帖子

雙性 vs 單性
本區 vs 他區

有喜好嗎?

fion6406  無喜好,就是想 成績好校風好  發表於 14-4-10 11:02

ohnono 發表於 14-4-9 23:42
油真跟伊中是兩間截然不同的學校,一間純女校,一間是男女校。喜歡女校的跟本唔會考慮伊中,喜歡男女校的就 ...
一些直資學校給誣衊,已非新鮮事,為的是要打擊對手。今次是一間傳統名校被狂追猛打

就閣下以上的言論, 恕我有小小見解;

有幾位(計埋我本人) 網友說遇見QES 小情侶明目張膽在學校附近的公眾地方拖手/做出一些親密行為並不是誣衊或者創作 ! 相信你於放學時間在校園附近行一圈大有機會遇見. 此篇討論為QES / TLGC 兩校比較, 討論學生風氣並沒有離題. 本人只是講出有關遇見該校的人與的事, QES 的確比較自由這是學生的福, 雖說香港言論自由但既然唔比講那末不再評論罷了 !

其實QES 也是一所頗受歡迎的學校, 相信說幾句(學生校風)的言論不會影響 / 動搖家長的決定.

請不要以小人之心度君子之腹. 如有冒犯QES 家長, 敬請原諒. 相信QES大部份的學生也不是急於談戀愛的, 可以肯定只是小部分學生影響校風穿校服公開拍拖而已.
以喜樂的心迎接每一天
‹ 上一主題|下一主題