用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 二線小學
樓主: rainbowcov
go

二線小學 [複製鏈接]

jojoplanet 發表於 14-4-10 09:50
Mr Beast 我個係12月細B, 佢有一個哥哥, 佢2個我都係以嘗試性質係KG比佢地做細B, 哥哥而家小二都OK..但細佬 ...
其實我個應該一開始就做大B,不過中間位又的確是很難決定,尤其是在你的case 哥哥做細B又ok,又多一因素要考慮。

在K3,我用很sincere 的語氣問:「如真的覺得很難不如讀多一年好嗎?」,講之前(1-2個月)已prep 左好幾次話覺得難是因為比人細,幸運地又比我們轉到另一間kg, 咁就易spin 個story, eg 新的kg 英文較好,上小學冇咁辛苦⋯⋯

老實說心理影響點都有d,不過我的case很易取捨那一樣最重要,我們也有擔心在新kg能否適應(語言不好多數社交都不好),初初頭一兩個月經常找班主任問在校園的情況,搞個生日party, 仲要揀近lunch 時段,希望能多一些guest到, 真係要幾多心機下,不過又真係世上無難事和船到橋頭自然直的。

或者試考下其他的,有好offer 咪轉另一間repeat, 冇就升k3睇下點再決定,另外收下風現kg k3 的程度,考慮一下孩子能夠承受。

MrBeast 發表於 14-4-10 12:38
其實我個應該一開始就做大B,不過中間位又的確是很難決定,尤其是在你的case 哥哥做細B又ok,又多一因素要 ...
其實都唔知考邊類型學校好...如果揾間淺過而家咁對升小一無幫助咪仲衰..但揾間深過既佢又可能跟唔到..

jojoplanet 發表於 14-4-10 14:11
其實都唔知考邊類型學校好...如果揾間淺過而家咁對升小一無幫助咪仲衰..但揾間深過既佢又可能跟唔到.. ...
無需考慮咁多,short list 幾間心儀的,有offer 再諗。我們決定轉校後找朋友看看這kg的練習和功課,然後找1:1 net 補phonics,有很多野是可以做to smooth out the transition.

MrBeast 發表於 14-4-10 15:19
無需考慮咁多,short list 幾間心儀的,有offer 再諗。我們決定轉校後找朋友看看這kg的練習和功課,然後找1 ...
岩。。。錢係可以解決好多問題。。

MrBeast  最後,不計其他因素,k2 repeat 會比k3 好,只少少一些課程transition 問題。  發表於 14-4-10 17:16
MrBeast  還有當時個net 只收250$ per hr, 比group 唔係貴好多/  發表於 14-4-10 17:05
MrBeast  拉上補下,盡力而為  發表於 14-4-10 17:02

jojoplanet 發表於 14-4-10 16:01
岩。。。錢係可以解決好多問題。。
老師都係話如果REPEAT K2係最好。我觀察埋佢K2上學校再作決定。

回覆:二線小學

要睇係想比幾多effort去加強個小朋友, 我選了一間小功課的小學, 小朋友係好開心,但換來的是自己嘔血。每天閱讀閱讀加閱讀, 不過都算值得的

mansum92 發表於 14-4-10 18:05
要睇係想比幾多effort去加強個小朋友, 我選了一間小功課的小學, 小朋友係好開心,但換來的是自己嘔血。每天 ...

都唔駛好嘔血啫。

我都係二線, 好少功課, 教得好淺, 但阿囡都只能在中上游。我無push佢, 佢返學好開心, 心理狀態好好, 自我感覺良好。話說噚晚做數, 三題錯兩題, 我正想嘔血時, 佢話:哇, 我好叻喎, 有一題啱咗。我都忍唔住笑咗出嚟。

rainbowcov    發表於 14-4-24 15:46
‹ 上一主題|下一主題