用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因 ...
樓主: rinarina
go

不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因   [複製鏈接]

回覆 lauwingtai 的帖子

對, 就如我之前所說, "如果小朋友係精英班考第尾, 雖然可能仲係全級30名內, 但小朋友永遠覺得自己差過人, 打擊自信"

自信心失去, 唔係咁易可以培養番

要見識山外有山, 天外有天係今時今日一D都唔難, 叫個小朋友參加些校際比賽, 佢自然感會明白.

王家爸爸    發表於 14-4-3 11:57
lauwingtai    發表於 14-4-2 13:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

i didn't choose school,  school chooses me..

引用:Quote:anntx3+發表於+14-4-1+11:47+好像很

原帖由 lauwingtai 於 14-04-02 發表
世上有樣野叫「壓力」, 「壓力」有多少才叫好? 當然是適中最好, 有推進力之餘, 又不傷自信心。
要揀合適的 ...
( 時時有聽聞, 民X小學和宣X小學經常會勸成積麻麻的學生退學或留班, 被勸退的學生會學識「面對失敗」和「山外有山」嗎?)

好睇小朋友資質,我朋友嘅小朋友讀宣x小學,上堂極留心,放學唔洗點温習,學幾樣樂器,又參加好多球類活動,學業成績全級10名內。

palmchristy  總有些精英的.  發表於 14-4-2 14:51

lovebb2 發表於 14-4-2 14:08
( 時時有聽聞, 民X小學和宣X小學經常會勸成積麻麻的學生退學或留班, 被勸退的學生會學識「面對失敗」和「山 ...
咁當然要睇資質啦! 我說的「適合」就是這個意思。
你朋友的仔女在宣X輕鬆考到頭十, 代表程度適合, 是好事呀! 如果同一個小朋友讀男女拔, 同一樣的資質, 但在男女拔考包尾, 咁那小朋友在宣X讀, 還是男女拔較適合呢?

換個說法, 在男女拔考包尾的小朋友, 可能可以在宣X考頭十; 在宣X考包尾的小朋友, 可能可以在華德考頭十; 在華德考包尾的小朋友, 又可能可以在伍華考頭十。為子女選一所「適合」的學校, 才是明智之舉。

回覆:lauwingtai 的帖子

lauwingtai 發表於 14-4-2 14:39
咁當然要睇資質啦! 我說的「適合」就是這個意思。
你朋友的仔女在宣X輕鬆考到頭十, 代表程度適合, 是好事呀 ...

唔知點解會講到上述的學校程度有咁大分別.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 14-4-2 14:50
唔知點解會講到上述的學校程度有咁大分別.
舉個例啫, 如有得罪各校家長, 請勿見怪。

回覆 mimics218 的帖子

其實小朋友天資好就算入到一線學校是否一定失去學習興趣呢?

mimics218 發表於 14-4-2 15:23
睇小朋友成績, 如果好, 無理由揀所謂二線, 浪費小朋友天資, 入到去失去學習興趣!

如果成績麻麻 (講緊考私 ...
耐家好多直資私校D簡介會都攪到好似talk show; 而即使傳統官津學校, 亦會因辦學團體同校長的態度而有所不同,
所以實情是, 真係要入咗間學校, 先知適唔適合.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:不是標簽, 但想知:為小孩選擇所謂一線或二線的原因

家長們,你們忘記了小學入學時沒有將學生分等級,男拔考包尾的,我可以肯定地他不會在宣小,華德甚至其他小學考第一,所以根本是現在的家長弄錯了小學和中學的分別。

孩子的自信是最重要的,孩子們應該是有童年,盲目地去選擇,對孩子是有傷害會很大。

引用:回覆+ACE2126+的帖子怕個魚池放唔落條大

原帖由 rainbowcov 於 14-04-01 發表
回覆 ACE2126 的帖子

怕個魚池放唔落條大魚?

怕個池太細,局限左條魚,想大都大極有限

回覆 lauwingtai 的帖子

除非有水晶球,否則未入學,根本無法預知自已成績。無論邊間學校,都有人考第尾架!考第尾,唔通覺得間學校好適合自已呀!考學校,其實祗靠概念,自已覺得孩子是一線,就選一線,考唔到,跟不上 ; 咪賴天賴地、賴政府羅!務實D咪考2線,望易入又升中派得好。講到底,賴也沒有用,肯實事求事,努力學習,就一、二線都考到好中學啦!

魚兒小寶貝    發表於 14-4-4 10:41

ha8mo 發表於 14-4-1 11:11
老實係佢可愛之處

不過學校周圍個環境真係唔會接受到
俾咁多貼士, 梗估到.
就係位於北角的啟基.
但學校對住公園, 環境幾好, 有地鉄, 巴士, 電車到, 交通方便

選一間自己考10名內,去保住孩子的自信心。
是不是代表要找20名考10名外的小朋友去墊高自己孩子的自信心呢?
別人的孩子又要不要自信心?
"別人的小朋友永遠覺得自己差過人, 打擊自信
自信心失去, 唔係咁易可以培養番"

我好想知:是不是多數人都認同這種找別人墊底的道理?又是否對自己小朋友的一種"身教"?

還是我們應該教育小朋友如何面對困難,or不要比較,or自我價值並不單只來自學業成績?

fc926  有些小朋友都會遇強越強,好似賽跑,好多人都因為有人跑得快才跑快,無對手就jogging,未跑過無人能知自己極限到邊道  發表於 14-4-4 17:27
ha8mo  根據「大B細B」同埋「寧為雞口莫為牛後」兩大原則,返學係搵細過自己的、蠢過自己的傻仔來騎住,令自己獲得最多的機會,增強自信  發表於 14-4-3 09:38

回覆 anntx3 的帖子

我好想知:是不是多數人都認同這種找別人墊底的道理?又是否對自己小朋友的一種"身教"?

還是我們應該教育小朋友如何面對困難,or不要比較,or自我價值並不單只來自學業成績?

你說得對, "找別人墊底的道理", "不要比較", "自我價值並不單只來自學業成績"都是身教, 有些想法得確係唔啱.
但現實係香港的教育目的都只係求分數, 你不找別人墊底, 不追求學業成績, 就算你和小朋友不放棄, 大多數學校都已經放棄咗你地.

不要比較更難, 頂多只能選擇性不比較吧!

問心講句, 大家即使做咗父母, 又做到了幾多?

我們生活在香港, 要教育孩子有"理想"的價值觀, 亦要讓孩子懂得甚麼叫"現實".

現實是我們每天要面對的, 理想是孩子和我們一起去追求的

babybear 發表於 14-4-2 21:27
怕個池太細,局限左條魚,想大都大極有限
有趣的比喻,但是也怕個池太大,不知道條魚遊左去邊。

wan_sosin  好好笑,唔知條魚去咗邊?或有機會沈咗底!  發表於 14-4-4 23:56
‹ 上一主題|下一主題