用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 估唔到杜汶澤讀拔卒同dbs
樓主: housewife1314
go

估唔到杜汶澤讀拔卒同dbs [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-4-1+14:07+編

原帖由 ckcleung 於 14-04-01 發表

並不是針對DBS 杜文澤呢個K士而講,.但現實情況係:
所言甚是,把無希望的學生扶植成人材或返正途先係勁,正生書院就做緊,DBS 學生再勁,只是錦上添花吧,但無可能個個學生倒模出來,一模一樣咁勁勁勁,有一個半個校友樓主睇唔順眼,有幾出奇

回覆:估唔到杜汶澤讀拔卒同dbs

杜汶澤讀咩學校, 出來社會做咩都唔重要。
最重要係呢年事上我知道: 識人好過識字

王家爸爸   識人好過識字  發表於 14-4-3 11:48

話我膚淺都好,我好鐘意聽佢做電台節目,笑到我肚痛!我覺得佢轉數快、幽默、聰明醒目。我唔係佢朋友,佢又冇得罪我,總之佢做好佢份工,娛樂到好多人,真小人好過偽君子多多聲。
佢成日都話係自己不濟,唔關學校事,我懷疑佢童年有過度活躍+專注力不足,佢話佢應承過亞媽校長好多次要努力讀書,但唔夠一星期就放棄。聽佢講英文及佢既文筆,我反而覺得學校勁,令佢爛船都有3分釘。

ha8mo 發表於 14-3-31 17:40
我想問點解D乜S會為左體育或音樂而收D成績或操行頗低既學生?
我諗尼個係辦學者和外面既人價值觀既不同而有不同既感受。我既年代,DBS,LS,DGS和GH也有這些政策。我既價值觀唔覺得在運動和音樂既成績會令到一間學校變成名校,正如早幾年有一校在足球方面做得很好,但一般人也不會覺得佢係名校而爭相入讀。這些名校可能用這些位收哂D書蟲,多幾個狀元,很多家長可能更有虛榮感!
我既理解係這些學校有好既infra structure, 希望利用小小既资源為HK在運動和音樂出一點力。好像我那年代DBS有一個學界很出衆既指揮家做老師, LS有一個很好的全天候田徑埸和劍擊既師資等等。所以學校覺得在有容許既资源下,讓一些HK既精英有發揮所長既條件。

這是非常個人的價值觀問題,没有對與錯。正如你覺得應不應該用納稅人既錢攪體育和演藝學院, 资助運動員去奧運一樣?

回覆 feipow 的帖子

Totally agreed !  DBS trains the boys to be outgoing and outspoken.......

王家爸爸    發表於 14-4-3 11:47

魚兒小寶貝 發表於 14-4-2 09:43
話我膚淺都好,我好鐘意聽佢做電台節目,笑到我肚痛!我覺得佢轉數快、幽默、聰明醒目。我唔係佢朋友,佢又 ...
我懷疑佢童年有過度活躍+專注力不足>>>咁佢份人又真係似有病喎!

hogwarts 發表於 14-3-31 22:15
杜先生不是我朋友,但曾和他因工作一起出門,印象中他是一個聰明有愛心的醒目香港人。

在娛樂圈中生存,誰 ...
我同意你的說法。不過對我個人而言,我就唔欣賞呢種傳統同氣派,that's why我貫徹我的宗旨,絕對唔會送個仔去這所名校。不過我會尊重人家有獨特的風格同做法。

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

係一次訪問中, 佢講自己會考英文攞credit , 但其他科目, 全fail

引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+14-03-31+發表會

原帖由 JustAParent 於 14-03-31 發表
其實杜汶澤有乜問題?香港滿口仁義道德的 禮義廉多的是。有冇人會因為689唔揀英皇書院??

...

‹ 上一主題|下一主題