用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大春季課程放榜啦!
樓主: 浩霆豬豬
go

中大春季課程放榜啦! [複製鏈接]

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+14-3-31+04:31+我都

原帖由 talent2000 於 14-04-11 發表
不知報乜就隨便報一個中學科學,相信有嚴格挑選過瀘,個assessment好像做多個小時咁。如果孩子能力興趣許可 ...
请问哪兒看到各班收幾人的資料?我在课程简介找不到啊……

簽名被屏蔽

引用:回覆+longlokma+的帖子 不是中英數測驗,

原帖由 Radiomama 於 14-04-03 發表
回覆 longlokma 的帖子

不是中英數測驗,類似推理吧。試卷有中有英,可在報名時選擇應考語言。基本不用(無 ...
阿仔話個test 仲有一部份好似睇性格既心理測驗咁,又會畫下畫,記得佢試過要畫幅遊樂場既畫。

引用:Quote:longlokma+發表於+14-4-11+18:21+请

原帖由 talent2000 於 14-04-11 發表
係公布名單中課程code可以知道每科收生人數。
哦,thanks,  即報名时不会知道了……

引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+14-04-03+發表

原帖由 fion6406 於 14-04-12 發表
阿仔話個test 仲有一部份好似睇性格既心理測驗咁,又會畫下畫,記得佢試過要畫幅遊樂場既畫。

...
咁好玩

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

我個仔讀國際學校,去開CTY SUMMER CAMP (今年第四年),  有SCAT score.  但無school推薦信同IQ test score.  可以報考/讀嗎?

回覆:Ruby1219 的帖子

報名時要交學校填的一張recommendation form, 你可在website download 下來交給class teacher就可以了。

我仔的case也差不多,遇過不太合作or她認為我仔不適合的class teacher, 最後我找再上一年的老師幫忙填寫。

簽名被屏蔽

thank you!!  本來我都打咗電話去問,打算九月去assessment.  點知尋日suddenly 收到英國學校收咗阿仔,可能九月已响英國。

引用:thank+you!!++本來我都打咗電話去問,打算

原帖由 Ruby1219 於 14-05-15 發表
thank you!!  本來我都打咗電話去問,打算九月去assessment.  點知尋日suddenly 收到英國學校收咗阿仔,可 ...
恭喜曬!好叻呀

簽名被屏蔽

吾細啦, 佢14歲 year 10

回覆:中大春季課程放榜啦!

刚收到暑期資優課程申請结果了!

回覆 longlokma 的帖子

我仔都收到信,報左critical thinking, 其實佢都有報HKAGE網上critical thinking課程,學員互動網上交流,唔知中大的係點?有無人上過?

回覆:6299daside 的帖子

中大是老師帶領學生的class, critical thinking的理論和活動可能對local school學生較有啟發;對int'l school的學生則無新意。

回覆:Radiomama 的帖子

thx.會上丶我仔上咩課程都中意丶佢話總有得著嘅地方。

回覆:6299daside 的帖子

孩子多大?我仔今期讀電腦繪圖。

Radiomama 發表於 14-6-28 21:51
孩子多大?我仔今期讀電腦繪圖。
HI,我仔11 y。你仔中意繪圖,係咪自細喜歡?如係,當佢見到精彩嘅graphic design,佢會流口水,好想立即繪畫。上coolhomepages看看,好多web design.
‹ 上一主題|下一主題