用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大春季課程放榜啦!
go

中大春季課程放榜啦! [複製鏈接]

快啲睇啦!中大春季資優課程放榜啦!阿仔入左趣味科學班,開心到成個跳起

2    0    0    0

浩霆豬豬 發表於 14-3-29 14:15
快啲睇啦!中大春季資優課程放榜啦!阿仔入左趣味科學班,開心到成個跳起

...

搵到小朋友ENJOY嘅事,父母最開心不過了。。。。

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+14-3-29+14:15+快啲

原帖由 L.O.V.E. 於 14-03-29 發表
搵到小朋友ENJOY嘅事,父母最好開心不過了。。。。
係呀!見佢咁開心,我都好開心,

簽名被屏蔽

引用:Anyone+knows+how+many+students(total+no+

原帖由 talent2000 於 14-03-30 發表
Anyone knows how many students(total no of applicants)  to sort out such list?
我都想知,不過評估當日個講座上,講師話多人考,叫我地預左唔得,尤其是科學

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+talent2000+於+14-3-31+10:47+

原帖由 talent2000 於 14-03-31 發表
我係第一次俾阿仔去上堂,唔知有咩效益,但阿仔咁想,我當俾佢見識下玩下囉!

簽名被屏蔽

引用:Anyone+knows+how+many+students(total+no+

原帖由 talent2000 於 14-03-30 發表
Anyone knows how many students(total no of applicants)  to sort out such list?
我個女由小三至現在中四,接近每年都報讀最少一季的中大資優課程,從來都無試過報唔到。

talent2000  Very good  發表於 14-4-11 14:46

引用:Quote:原帖由+talent2000+於+14-03-30+發表

原帖由 JWKun 於 14-03-31 發表
我個女由小三至現在中四,接近每年都報讀最少一季的中大資優課程,從來都無試過報唔到。

...
咁叻女!不過我真係有朋友報唔到,佢報數學,由學校推薦架!

引用:Quote:原帖由+JWKun+於+14-03-31+發表我個

原帖由 浩霆豬豬 於 14-04-01 發表
咁叻女!不過我真係有朋友報唔到,佢報數學,由學校推薦架!
咁慘!

阿女小三都係由學校推薦先開始報中大課程。不過阿女讀過科學,地理,心理學,語文等課程,就是未報過數學課程,因為佢唔鍾意。

回覆:中大春季課程放榜啦!

请问所有申請学生要考的assessment 是考什麼的呢?中、英、数?还是其他?

引用:请问所有申請学生要考的assessment+是考什

原帖由 longlokma 於 14-04-03 發表
请问所有申請学生要考的assessment 是考什麼的呢?中、英、数?还是其他?

...
其實我都唔知阿仔考左乜

回覆 longlokma 的帖子

不是中英數測驗,類似推理吧。試卷有中有英,可在報名時選擇應考語言。基本不用(無得)預備。

assessment成三個鐘,除文具外帶定小食、水和書在小休時用。

夏季課程又開始接受報名,可留意。通常暑假較多人報讀,一班會多d人; 春季d時間麻麻地,少人報讀也合理。

引用:回覆+longlokma+的帖子 不是中英數測驗,

原帖由 Radiomama 於 14-04-03 發表
回覆 longlokma 的帖子

不是中英數測驗,類似推理吧。試卷有中有英,可在報名時選擇應考語言。基本不用(無 ...
多謝回覆, 请问中间小休幾耐呢? assessment 影響性大嗎?

回覆:longlokma 的帖子

小休十多分鐘啩,家長通常都離開了,所以無為意。

收生準則包括學校推薦、IQ Test Score(不過是optional), 成績表和assessment, 比重不知如何分配。

回覆:中大春季課程放榜啦!

是否一定要做assessment才可以報暑假的課程?暑假課程那裏有資料?是否所有在中大上課?因住港島比較煩接送。

引用:小休十多分鐘啩,家長通常都離開了,所以無

原帖由 Radiomama 於 14-04-03 發表
小休十多分鐘啩,家長通常都離開了,所以無為意。

收生準則包括學校推薦、IQ Test Score(不過是optional), ...
多謝你的資料

引用:是否一定要做assessment才可以報暑假的課程

原帖由 kidder 於 14-04-03 發表
是否一定要做assessment才可以報暑假的課程?暑假課程那裏有資料?是否所有在中大上課?因住港島比較煩接送 ...
係,所有課程都要先做評估,亦要有學校推薦信,再經佢地甄選先可上堂,而所有課程都係中大上

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題