用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請問各位點教顏色?
go

請問各位點教顏色? [複製鏈接]

結題,用左好多方法,阿仔都唔識

0    0    0    0

引用:結題,用左好多方法,阿仔都唔識 +

原帖由 pistos2001 於 14-03-28 發表
用圖書, 色彩豐富的卡通人物, eg 芝麻街

gorgeous_1988  i used to tell by fruit & the colorful stuff  發表於 14-4-2 16:04
王家爸爸  小朋友喜歡 Big Bird  發表於 14-3-29 15:09

幾多歲?有冇check 過是否有色盲?

我个仔色盲,细個時教極都唔識,睇唔到点学呢?

回覆:請問各位點教顏色?

幼稚園老師話每個小朋友對顏色敏感度唔同, 有d會遲少少, 但如果3歲都未分到就真係要check眼

引用:結題,用左好多方法,阿仔都唔識 +

原帖由 pistos2001 於 14-03-28 發表
我初時買D膠波,波波池果D, 之後同阿B玩既過程入面不停講隻波既顏色,同埋有時有D物件都會講埋顏色,例如綠色車,黃色banana 咁。我個女係不知不覺間都識左好多顏色

你試下每次只教一種顏色,教一星期,應該易D學識

mk924 發表於 14-3-29 01:00
用圖書, 色彩豐富的卡通人物, eg 芝麻街
我家小孩喜歡Elmo, 其他的characters佢都慢慢喜愛左,而且各有不同顏色,睇得多問得多就上左腦。

用膠波或者顏色筆會易教啲,開頭兩隻顏色叫佢揀其中一種顏色出嚟,例如肯定佢認得紅色之後就成日搵紅色加另一種顏色,然後叫佢揀番嗰種顏色出嚟,慢慢錯幾次就會意會到點分顏色,我個人就覺得開頭用英文教會易啲,因為每隻顏色英文個讀音都好唔同,比較易分,囡囡細個時我係咁教,佢十二個分到紅藍綠,十四個月分到十隻色,十六個開始講到係乜顏色,廿二個月用中文講到,雖然我明白好多家長唔想用英文教先,但呢個真係不失為一個方法

n班時, 老師都話亞仔識顏色唔叻, 之後, 同一個在健康院的鄰居傾開, 因顏色好抽象, 對一個未足3歲小朋友講都幾困難, 佢提議, 每星期學一種色, e.g. 紅色, 你每拎一東西係紅色時,  你就教佢,  每星期一種色, 就可以.

多謝各位意見,等我再試下先^^

回覆:pistos2001 的帖子

pistos2001, 要搵同類嘢先可以教到,唔好同時間搵個蘋果同蕉嚟教紅色黃色,佢會搞唔清紅色係紅色定蘋果

always indicate the color this & that
以喜樂的心迎接每一天

我買左唔同顏色既籃,同埋波波池個d波波,同佢一齊玩game 玩分類。好小朋友對玩game好有興趣。

Kjk0905 發表於 14-4-3 10:37
我買左唔同顏色既籃,同埋波波池個d波波,同佢一齊玩game 玩分類。好小朋友對玩game好有興趣。

...
我都有用呢個方向,但係佢阿仔成日都無耐性行左去
‹ 上一主題|下一主題