用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行20分選以下邊間入到機會較大?
go

自行20分選以下邊間入到機會較大? [複製鏈接]

如果係今年小一自行, 以下邊間20分入到O既機會大D? 可唔可以排下次序?

1. 瑪利曼小學
2. 嘉諾撒聖心學校
3. 嘉諾撒聖瑪利學校
4. 瑪利諾修院學校(小學部)

王家爸爸  全部都是頂尖學校  發表於 14-3-29 16:24
   2    0    0    0

回覆:冬菇 的帖子

St Mary 20分零機會

樓主唔係有spk offer? 入spcs絕對大過以上任何一間好好好多. 幾乎95%有女既教友都係target呢幾間, 20分真係好難

嘉諾撒聖心學校 機會較大

spmok1999  同埋有私小上午班, 少o左一批自己幼稚園o既學生爭...  發表於 14-3-28 22:05
spmok1999  因為下午班  發表於 14-3-28 22:03

得嘉諾撒聖心有機會,其餘三間排都費事。

引用:樓主唔係有spk+offer?+入spcs絕對大過以上

原帖由 323 於 14-03-28 發表
樓主唔係有spk offer? 入spcs絕對大過以上任何一間好好好多. 幾乎95%有女既教友都係target呢幾間, 20分真係 ...
我今年幫大女報小學,SPK係細女考到…
如以上機會微,聖羅撒,聖嘉,油天會唔會易好多?我like 聖羅撒,但又唔想阿女中學喺沙田讀,想近番細妹喺灣仔或附近地方,好難取捨啊,大家比D意見…

回覆:自行20分選以下邊間入到機會較大

今年油天校友的女兒 20分抽唔到

王家爸爸   油天是很好的學校  發表於 14-3-29 16:26

原來係咁, 咁你應該試聖心/天主教聖保祿/嘉諾撒聖方濟各, 比較有機會之餘亦就到妹妹

冬菇 發表於 14-3-29 00:13
我今年幫大女報小學,SPK係細女考到…
如以上機會微,聖羅撒,聖嘉,油天會唔會易好多?我like 聖羅撒,但 ...
如想留在灣仔,會考慮St. Francis or St. Paul's Catholic嗎?雖然20分都唔穩陣,但起碼有機。

我睇其他版, 講到聖心20分都好難入咁...其實我好想阿女入聖心, 唔知值唔值得一試...

如果要排, 以下4間由最大機會入到排第一, 大家會點排?

聖心
嘉諾撒聖方濟各學校
聖保祿天主教小學
聖羅撒

請賜教

聖家廿分都要抽,上述學府凍過水;宜三思

冬菇 發表於 14-3-29 11:25
我睇其他版, 講到聖心20分都好難入咁...其實我好想阿女入聖心, 唔知值唔值得一試...

如果要排, 以下4間由 ...
依機會率排列:
聖心>聖保祿天主教小學>嘉諾撒聖方濟各學校

1. 聖心(下午班) 有五班, 每班最多可有35人, 我相信應該係收生人數之冠, 下午班有些家長不太喜歡, 我估計機會應該係最大?
2. 聖保祿天主教小學(返半日)有四班, 有些家長不太喜歡半日班, 我估計機會應該係第二大?
3. 嘉諾撒聖方濟各學校(全日班)有四班, 應該係較多家長喜愛全日班,我估計機會應該係最細?

*世襲生不在考慮因素, 因為每年不同, 難以估計...

*聖羅撒不在考慮之列! (純屬個人喜好)

MPS,  因為扣門只留俾自行學生

回覆 dannyyau302 的帖子

你講邊間聖家呀?九龍城間聖家今年15分都入到 wow.....

冬菇 發表於 14-3-29 11:25

如果要排, 以下4間由 ...
熱辣辣20分賽果(2013-14年度), 聽落聖心最難入, 其餘三問都算博得過
聖心
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2715419&extra=page%3D1

聖保祿天主教
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2711059&extra=page%3D1

嘉諾撒聖方濟各
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2715242&extra=page%3D1

聖羅撒
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2502028&extra=page%3D1&page=1

聖羅撒家長評價比較兩極化, 而且樓主細女好大機會返CWB, 比我唔會考慮, 個人亦唔太認同聖羅撒校長既處事手法. 聖保祿天主教同嘉諾撒聖方濟各我覺得聖保祿天主教機會比較大, 始終暫時仲係一年AM一年PM, 而且中學是否轉直資亦係未知數, 有朋友女起聖方濟各讀P4, 佢話好谷, 個人傾向聖保祿天主教

引用:回覆+dannyyau302+的帖子 你講邊間聖家呀

原帖由 funggi 於 14-03-31 發表
回覆 dannyyau302 的帖子

你講邊間聖家呀?九龍城間聖家今年15分都入到 wow.....
九龍塘咯!朋友望大抽獎入圍。

lauwingtai 發表於 14-3-31 11:13
熱辣辣20分賽果(2013-14年度), 聽落聖心最難入, 其餘三問都算博得過
聖心
http://www.edu-kingdom.com/foru ...
多謝你的資料...

其實年年的世襲位都係估計唔到, 咁點先決定到20分值唔值得一駁呢?
全日同半日學校點取捨呢? 會唔會全日制好D?
聖保祿天主教 有上午, 下午, 係咪無得選擇時段學校編比你呢? 聽聞要搬校, 搬去邊呢?

323 發表於 14-3-31 12:39
聖羅撒家長評價比較兩極化, 而且樓主細女好大機會返CWB, 比我唔會考慮, 個人亦唔太認同聖羅撒校長既處事手 ...
Thanks for your advice!
聖保祿天主教一年AM, 一年PM?? 每年唔同唔係FIX左架?
聖方濟排名同學術係咪好過聖保祿呢? (小學 & 中學)

spmok1999 發表於 14-3-29 15:34
依機會率排列:
聖心>聖保祿天主教小學>嘉諾撒聖方濟各學校
多謝你的分析啊...
我最想試聖心, 不過驚賭太大....

‹ 上一主題|下一主題