用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡...
樓主: Littlepa
go

好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡... [複製鏈接]

矯視鏡是高透氧的隱形眼鏡,所以可以晚上戴着瞓,藉着壓力為角膜矯形,可有效控制度數,但因為是硬鏡,未必每個小朋友願戴

tantanmama 發表於 14-4-2 18:18
我女K2都要戴眼鏡, 仲因為弱視要遮眼添.
我囡又係K2驗到弱視﹐帶左半年眼鏡無咩改善, 而家開始遮眼。請問你囡囡幾耐先改善番?係咪經常帶眼鏡?

另:請問散光度數係咪無得減?

Laimui827 發表於 14-4-6 00:24
我囡又係K2驗到弱視﹐帶左半年眼鏡無咩改善, 而家開始遮眼。請問你囡囡幾耐先改善番?係咪經常帶眼鏡?

我女遮眼後兩個月已開始有改善, 現在遮咗3個月左右, 醫生說要遮大半年至一年, 看情況而定. 戴眼鏡是全天都要戴, 遮眼就每天幾小時. 早D遮早D好, 唔洗擔心的.

tantanmama 發表於 14-4-7 17:16
我女遮眼後兩個月已開始有改善, 現在遮咗3個月左右, 醫生說要遮大半年至一年, 看情況而定. 戴眼鏡是全天都 ...
唔該哂!視光師叫阿囡用眼貼﹐佢話比起用布遮眼鏡好﹐可以預防佢偷偷地裝, 請問真嗎?

Laimui827:医生有無教你遮眼後寫字?仲要是小格子或是油顏色?這可以訓練番隻眼,如果弱視不太嚴重的話(如:爭—兩行),不要太擔心,每天遮眼及做練習,好快會有進步的,眼鏡是睡覺才除的,但一般小朋友都不會喜歡戴,要留意小朋友會不會偷雞唔戴。散光是很難搞的,矯視鏡都未必壓得唒,要視乎度數,但相信目前應先要處理弱視,或者可考慮球類活動,都有機會減低散光度。

tantanmama  我女係用布罩遮眼鏡的, 我估用眼貼會較有效防止佢地偷睇, 但用布罩就會舒適D.  發表於 14-4-8 14:27

我女小一前已要載眼鏡,我沒有用矯視鏡,不過我幫她配了蔡司成長樂鏡片,聽聞可以控制加深的速度!今個月我會帶她去驗眼,希望她沒有加深!我女女近視都好深,我都好擔心!

另外如果每天可以給小朋友一個鐘户外活動,聽聞可以減低加深的速度!

回覆 mimi1102 的帖子

Dear Mimi112,

謝謝你的資料! 不知道是否小朋友戴矯視縷眼鏡都比較common, 因身邊有些同學都已配或打算配. 最大好處是有效地防止加深, 聽說有些由小二用至現時中二 (200度), 都沒有加深過.

但坊間價錢差異好大, 由$7,000 (小店) 至 2萬多 (p 宇 或其他有名連鎖店)不等.  除了名氣外, 不知道有什麼分別, 有否什麼brand比較好, 都知道名店或大間的服務好些及有信心, 但價錢相距太大, 不知道選配時應注意什麼.  

因小女都是剛開始戴眼鏡, 1/2 年後覆診, 看情況再決定, 但很有可能在小二便配.  現時想多蒐集資料.

最後, 想問一下, 日間視力可維持多久, 有說是8-10 小時, 在沒有睡覺前, 還須要要回正常眼鏡嗎?

thanks a lot!

Littlepa 發表於 14-4-8 09:38

Dear Mimi112,

打左一大段野, 唔見晒激死…..

我囡依家配的普通眼鏡舖其實係我十年前已經用開的, 當年我因為過度帶隱形眼鏡, 所以整損左眼角膜, 由朋友介紹去依度檢查眼睛.當年未有P , 一般人都只係去高X, 眼鏡XX, 所以當時覺得佢地好專業. 到我囡四歲之後, 我囡都係每年去P店檢查. 我覺得P店的形式同我的普通舖形式差不多, 不過, 當然器材各樣都先進好多, 規模大好多.  

由於P店預約需時, 而我囡有配眼鏡的迫切性, 所以我就帶佢返去普通眼鏡舖配. 九千幾蚊的PACKAGE, 包年半至兩年的服務. 包一對鏡, 教戴眼鏡同無限次返去驗眼. 有三個月試用期, 如果三個月內發覺真係戴唔到矯視鏡, 就只需要比番模錢, 好似二千蚊.  我囡由開始配到帶對鏡返屋企, 去左五次, 攞左對鏡返屋企之後, 去左兩次, 下一次再去就係一個月之後.

我囡依家每晚十點鐘帶鏡, 如果戴足八個鐘, 第二日係零度近視直至睡覺. 上星期六睌刻意唔帶, 星期日下午返去驗眼, CHECK 下反彈左幾多, 最後CHECK 到反彈左75, 我地都好滿意.

視光師話對鏡片係美國牌子BOSTON, 市面上應該都係得一兩個牌子, 佢地係跟番POLYTECHNIC 的規格.

最初知道要幾星期先可以帶對鏡返屋企, 我有諗過配副平平地的正常眼鏡比佢返學用住先, 但視光視話冇需要, 如果KEEP 住帶矯視鏡, 白天係唔會有200度近視

我囡依家已經可以自己戴, 自己除. 不過清潔我仍然放心不下, 我幫佢洗.

** 以上絶無賣廣告之意, 純粹分享 **

hello mimi112,

thank you so much for your sharing!.  Could you please PM the shop details?  tks a lot!

mimics218 發表於 14-4-8 13:14
有無男仔戴 ?
之前去理工驗眼話仔仔因唔合作, 不合戴 ??

其實冇話男仔唔啱帶, 不過小朋友同父母都要有耐性. 始終係將D 野放入眼睛入面, 我囡初頭都唔肯帶, 我話我唔會同佢配有框眼鏡, 佢先無可奈可接受試戴. 第一日响眼鏡舖試戴, 搞左成兩個鐘, 佢仲喊晒口話驚, 我同視光師要好似社工咁不斷安慰佢先戴到.

Littlepa 發表於 14-4-8 14:03

hello mimi112,

唔好意思, 我唔想比人覺得我响度賣廣告, 我諗你問番你的朋友會好D ...mouth:" />

Littlepa 發表於 14-3-28 13:07
最近發現女兒有200度近視, 要戴眼鏡了.  平日很少玩電子遊戲.  只是她真的很喜歡看書, 吃完飯後, 自動自覺 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2782319&extra=

scyauchris 發表於 14-4-8 08:09
另外如果每天可以給小朋友一個鐘户外活動,聽聞可以減低加深的速度!

好似話打波好, 籃球or足球, 因為對眼要跟住個波走, 所以眼球在做運動。

Barbe 發表於 14-4-7 23:24
Laimui827:医生有無教你遮眼後寫字?仲要是小格子或是油顏色?這可以訓練番隻眼,如果弱視不太嚴重的話(如: ...
視光師無教遮眼後點寫字﹐不過見阿囡做功課都控制到﹐唔會寫到出界。其實我自己試貼都覺得唔舒服﹐阿囡仲覺得痕﹐而家仲適應緊﹐希望快d有改善。
我會盡量比佢打多d波﹐謝謝你咁詳盡解釋。

Barbe  遮眼後做功課都得呀!我地都係用遮眼布,買多塊,勤洗保持清潔,我覺得都一樣!  發表於 14-4-16 06:43

醒目開學勳章

回覆 mimics218 的帖子

我仔佢5歲10個月開始帶, 至今剛好一年,加了一邊25度,一邊50度,比起以前佢戴有框眼鏡時,每3個月換一次眼鏡已經叫做好好!!! 剛帶時佢都係坐5定架,所以視光師係最最最最最最最緊要,價錢當然也重要,但俾你遇著個冇愛心冇耐性唔交帶既視光師,幾平都冇用,最緊要係佢同視光師夾到,尢其係馬騮仔!!

回覆:好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡...

我細仔k3時已200度近視,他朋友仔當時是400度近視

引用:最近發現女兒有200度近視,+要戴眼鏡了.++平

原帖由 Littlepa 於 14-03-28 發表
最近發現女兒有200度近視, 要戴眼鏡了.  平日很少玩電子遊戲.  只是她真的很喜歡看書, 吃完飯後, 自動自覺 ...
I let my girl wear adjusting lens for three years. Her short sight doesn't increase over time. I think it's worth to have it.

引用:最近發現女兒有200度近視,+要戴眼鏡了.++平

原帖由 Littlepa 於 14-03-28 發表
Me too!

‹ 上一主題|下一主題