用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡...
go

好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡... [複製鏈接]

最近發現女兒有200度近視, 要戴眼鏡了.  平日很少玩電子遊戲.  只是她真的很喜歡看書, 吃完飯後, 自動自覺看圖書, 而且讀書成績優異.  我是很安慰的.  但知道她這麼小便有200度近視, 我好擔心亦感到心庝....
心中不期然想: 難道喜歡看書及勤奮真的會容易戴眼鏡?(因她班內成績好的幾位同學,最近已戴眼鏡了)
有無人分享下如何另近視不會加深太快,我亦不能叫她少看書吧! (亦告訴她每1/2小時便要休息, 有足夠光線等)
戴矯視眼鏡有效嗎?

6    0    0    0

回覆:Littlepa 的帖子

有用,可控制近視加深。

看書時的光線ok嗎?

Mayle, 多大可以戴? 眼球沒有發育, 可以嗎? 要戴多久? (e.g. 18 yrs old?)
是否一般只會加深近視?  不會減少?
nieualma, 我不在家時 (上班), 真的不知道光線是否足夠, 因試過6時多回家, 光線不夠在做功課或彈琴 (其實之前已提醒工人姐姐及女兒) 我想這可能是原因之一吧!  

Littlepa 發表於 14-3-28 13:07
最近發現女兒有200度近視, 要戴眼鏡了.  平日很少玩電子遊戲.  只是她真的很喜歡看書, 吃完飯後, 自動自覺 ...

我自己細個好勤力讀書但只有25度近視。當年爸爸教落讀一陣書要看屋外好遠的綠色植物, 對眼睛有益。又, 當年的電視細, 得24吋, 爸爸驚我哋成日睇電視睇壞眼, 將個電視放到天花咁高, 所以對眼都好好。但近視會唔會係遺傳, 我大女似爸爸, 驗眼時姑娘話視力一般, 細女似我, 姑娘話視力超班。

但從好的方向諗, 因為我無近視, 三十幾歲就有老花, 仲無近視做平衡, 所以老花都好利害。如果有2-300度近視, 咁40歲之後可能又唔駛戴眼鏡, 即係前半要戴後半唔駛戴, 同我咁前平唔駛戴, 但依家要戴。

不要擔心,六歲可以戴,只可控制住近視度數,不能減少。

引用:Quote:Littlepa+發表於+14-3-28+13:07+最近

原帖由 little_yolky 於 14-03-28 發表
我自己細個好勤力讀書但只有25度近視。當年爸爸教落讀一陣書要看屋外好遠的綠色植物, 對眼睛有益。又, 當 ...
老花同近視係沒有關連的,唔會有近視可以拉返淺啲老花,只係啲人兩樣都有時,就特登兩方面都配唔足個度數,感覺上舒適啲

王家爸爸    發表於 14-4-5 09:56

我小朋友都是剛上小一,已經有近視,我們開始戴矯視鏡一星期,未知成效。

jollyma 發表於 14-3-28 16:28
老花同近視係沒有關連的,唔會有近視可以拉返淺啲老花,只係啲人兩樣都有時,就特登兩方面都配唔足個度數, ...
我都唔知點解有關係, 係視光師同我講的, 話如果近視深, 老花之後反而近視會好咗。我身邊啲同事都係咁, 對咗佢哋幾十年, 無端端唔駛戴眼鏡, 我開頭仲以為佢哋配咗con。

近視也會遣傳的。初小可試帶蔡司鏡,但貴。高小,可用壓力鏡。再大D仲有激光,不用擔心,亦不要氣餒,看書冇罪,鼓勵小朋友多做眼部運動,吃藍梅,飲龍眼水等(人地教)。

回覆 Littlepa 的帖子

我囝囝嘅case同你囡囡一樣,都是喜歡睇書的。當初知道佢小一就要載眼鏡都傷心了好一陣子。

現載了一年多了,每半年加深25-50度,兩眼around 300度。視光師都叫我哋預備俾佢載矯視鏡,因400度以上個效果無咁好。

我係網上搵到啲資料如何減慢近視,所以我成日叫囝囝睜多啲眼同睇多啲遠嘢,佢都唔理我,現階段真係無辦法幫佢減慢近視加深。

戴眼鏡已是事實,我亞囡K2時已發現有二佰幾度散光,因為小朋友眼球還在發展中,現在仍然要keep住每六個月去威記眼科專科覆診

多謝各位分享.  因視光師說我女二百度是要全天候戴, 包括上PE 課及做功課, , 但老師說如三百度以下便除下眼鏡上PE, 有朋友話女兒不算深, 所以做家課及上PE都可脫下, 但我怕又除又戴易加深得快....
另外, 想問下矯視眼鏡年紀太小戴, 會否不好? 多少度戴比較好? 如加快其他眼睛毛病,(眼角膜/ 視網膜), 因為怕女兒不舒服, 又不懂配戴, 揉眼睛等.  有沒有人可分享?   謝謝! 

Littlepa 發表於 14-4-2 13:32
多謝各位分享.  因視光師說我女二百度是要全天候戴, 包括上PE 課及做功課, , 但老師說如三百度以下便除下眼 ...
囡囡嘅同學仔小一已經3百幾度近視, 而家戴緊矯視鏡, 矯視鏡係每晚瞓覺時戴, 第二日係視力正常, 不用戴眼鏡返學的, 而因為小朋友仲細, 家長必須要幫小朋友戴及除, 佢去視光師度都學咗好耐先可以正式在家戴呀

王家爸爸    發表於 14-4-2 17:13

我女K2都要戴眼鏡, 仲因為弱視要遮眼添.

王家爸爸    發表於 14-4-2 18:25

小囡小三, 近半年因為突然睇多左書, 所以半年內加深左百幾度, 依家200度近視. 一知道有近視之後就立即決定帶矯視鏡. 帶左個多星期. 晚上帶住黎瞓, 日頭係零度近視, 小囡非常開心, 好似有重見天日的感覺. 識得人K3就帶, 現在四年班都冇加深過, 當然帶左之後, 仍然需要保持正確的看書習慣同姿勢

除左唔需要帶眼鏡變四眼妹, 最緊要係可以控制住度數, 唔會加深得咁快. 矯視鏡需要帶到發育完成之後. 大約16-18歲, 因人而異.

回覆 mimi1102 的帖子

多謝分享!  那麼你女兒是自己戴定大人幫忙? 有沒有不舒服? 因小女現只是小一, 怕她不能自己處理. 請問價錢太約多少? 有沒有分那些牌子好些? 聽說好像是兩年要換一次.  

thanks for sharing!

Littlepa 發表於 14-4-4 12:56
回覆 mimi1102 的帖子

多謝分享!  那麼你女兒是自己戴定大人幫忙? 有沒有不舒服? 因小女現只是小一, 怕她 ...

我本來想佢學自己戴, 但佢本身係好 "蛇呱" 果 d 人, 郁下都叫痛, 所以學左幾次, 佢都唔敢自己放入去, 如果要學懂, 可能要學成個月都未可以帶對鏡返屋企. 由於佢學校老師要佢盡快配眼鏡返學, 所以最後決定我幫佢戴.
除鏡係容易過戴, 所以戴左對鏡返屋企幾日, 佢已經可以自己除, 前兩日佢自己話希望今個星期五晚自己戴, 因第二日放假, 可以慢慢搞.

我地係去普通眼鏡舖配, 九千幾蚊包兩年服務, 之後再配就唔洗咁貴, 應該三, 四千就可以. 之前問過P 字頭好多人去果間, 好似要二萬幾. 我諗依家好多眼鏡舖都有做矯視鏡, 你可以CHECK 多幾間打價. 我囡因為比人出最後通碟, 所以冇時間夾價.

回覆:mimi1102 的帖子

請問你们以上所講的矯視鏡,即是相似cons的鏡(內帶)?
有冇矯視是外帶的,即普通眼镜?

mimi1102  唔好意思, 遲左覆. 我講的係晚上戴的CONS, 有冇外帶的矯視鏡則不清楚.  發表於 14-4-8 12:17

‹ 上一主題|下一主題