用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 香港嘉諾撤小學好嗎?
樓主: sharon_0901
go

香港嘉諾撤小學好嗎? [複製鏈接]

回覆:香港嘉諾撤小學好嗎?

我個friend 在這校畢業,但佢同我講,自己的舊同學都唔想佢地的仔女入母校。

引用:我個friend+在這校畢業,但佢同我講,自己

原帖由 atirw 於 14-04-07 發表
我個friend 在這校畢業,但佢同我講,自己的舊同學都唔想佢地的仔女入母校。

...
咁爆笑! 咁少D校友爭, 喜歡這間小學的人, 自行大些機會入讀!

咁又唔好咁講,我舊同學個女自行今年入左,我個女嘅芭蕾舞老師個女都係自行入左,係我唔好彩,抽唔到。

你問我,呢間唔係最心儀,但20分在手,校風又oK,冇理由唔報

引用:咁又唔好咁講,我舊同學個女自行今年入左,

原帖由 catcc2000 於 14-04-08 發表
咁又唔好咁講,我舊同學個女自行今年入左,我個女嘅芭蕾舞老師個女都係自行入左,係我唔好彩,抽唔到。

你 ...
這也是我的母校, 我都是說來笑笑, 讓大家輕鬆一下! 希望BK家長們都找到心儀的學校!!!

引用:功課真係幾多下..除此之外,+可能我同老公都

原帖由 kidkid 於 14-04-04 發表
功課真係幾多下..

除此之外, 可能我同老公都無宗教信仰, 唔知係咪天主教學校既特色, 感覺佢地成日都好多捐 ...
我由幼稚園到中學及我女而家返幼稚園都是天主教學校,每年只有四旬期會請叫我地捐錢(放散銀入盒仔)和買明愛獎券($20x10張),不會叫人好反感吧?

keio 發表於 14-4-10 02:42
我由幼稚園到中學及我女而家返幼稚園都是天主教學校,每年只有四旬期會請叫我地捐錢(放散銀入盒仔)和買明 ...
請extra net teacher已經叫捐完再叫捐再叫捐, 仲有明愛獎券, 遊戲劵, 買文具, 教會活動/設施捐款....等等.

相比我仔仔係基督教學校一年只有一次捐利是錢....呢間學校真係多好多!

我本身基督教,老公囡囡都係天主教 - 眼見基督教的教徒大手筆好多(從前返崇拜時與現在彌撒捐獻的比較),不知道這是不是天主教要常常fund raising 的原因呢?

每間學校都有好有唔好,呢間今年開始係多左功課。 課程都深左少少。不過,學校係好關愛。好叻同唔叻都照顧到。

lauwingtai    發表於 14-4-16 09:51

回覆 stepyau 的帖子

我囡囡和仔仔分別讀不同的天主教學校,其實所有捐款都是自願性,不過,相對地香港嘉諾撒的確比較多。因為他們請了兩位外籍老師,是靠家教會支付的。所以上學期的確有兩次呼籲家長捐款。至於學術,沒錯功課的確較多,我仔每天都有8至9樣功課,包改正。不過,相比阿女學校又少一點測驗。講真那一間津校不多功課和測驗呢?沒辦法,遊戲規則就是這樣,不過,我仔有時在學校都完成一點點功課,大部份都等我食飯後,大慨8時半左右開始做,10時半前或左右都可以完成,他現在差不多十時半都可睡覺。不過,真係每天都有打仗的感覺。

醒目開學勳章

引用:我表兒㽒剛入小一,考全級第二,常識深到嘔

原帖由 lui 於 14-04-07 發表
我表兒㽒剛入小一,考全級第二,常識深到嘔,我都唔識答
常識題應該得兩題,只佔四分對嗎?朋友話好淺喎

醒目開學勳章

我朋友囡囡正讀此校,現P.6。
老師有愛心,功課少,教學淺。
朋友每次都會影D考試卷比我睇。我囡每次睇完都話佢學校上年已教完,有時英文卷更是我囡囡學校早兩年已教過。
不過朋友囡囡讀得開心。

所以話,功課多定少、課程深定淺,真係all relative,人人感受吾同。

引用:Quote:原帖由+lui+於+14-04-07+發表我表兒

原帖由 小木偶媽咪 於 14-04-18 發表
常識題應該得兩題,只佔四分對嗎?朋友話好淺喎
小一第一個學期
我覺得深囉。不過st Mary 更深,我朋友攪唔掂搵我教(二年級數學)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實佢課程唔係淺,只不過呢間學校唔會刻意教深一級而我本人亦唔認同某些學校刻意將課程教快一年苦了學生和家長。小囡是上年畢業生,現在band1頭女校就讀,從小囡的成績可反映出小學的確給她打下了良好的基礎。

請問男仔讀呢間ok 嗎?我仔仔有20分,有細佬跟尾。

朋友仔,讀緊小一,學術唔淺,功課量唔少有唔少網上功課,(相比我兒的小學),不過深唔深,因人而已!

回覆:lui 的帖子

請問呢張試卷係香港嘉諾撒既?

回覆 yy0601 的帖子

請問派咗去邊間中學?

姪仔派咗去張祝珊

YY Mom :-D
‹ 上一主題|下一主題