用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 對自閉症的疑問,請多多指教
go

對自閉症的疑問,請多多指教 [複製鏈接]

我仔今年5歲多,2歲多才開始說話,4歲前都很喜歡排列玩具車,每天一定排一行車在家,但又唔會攞黎玩,4歲後停止了該行為,但他至今還是很喜歡車,尤其巴士,會記得巴士號碼、行車路線,一岀街眼裡和所有話題都只有車,而且對數字很敏感,自少都愛數數字,2歲多已可數到100,又可自己完成2幅揍在一起各100塊的砌圖。他還有偏食,陌生的食物一概拒絕,但很奇怪在學校又樣樣都肯食,食完之後又不會抗拒,他又不喜歡嘈吵,會很不安及緊張,直至遠離該環境。非常固執,東西永遠要放回同一地方,每天都要很有規律,如果有長假期,頭幾天會情緒不穩定,甚至發脾氣。

2年多前被政府評估中心評為有自閉傾向,言語發展、大小肌肉發展被評為遲緩1年,排期2年,直至上年九月開始在明愛樂苖進行訓練,一個月各1堂言語治療及職業治療,另每星期1堂見導師改善有問題行為,如固執、溝通等等。今個月被轉介到瑪麗醫院兒童精神科,見了姑娘做了初步評估,6月再約見醫生。

進行訓練後,所有問題到有所進步,言語及小肌肉終於達標,很開心,但心裡面有很大的疑問:到達我仔是否真的有自閉症,我身邊所有人都覺得我仔沒有自閉,就連學校老師都話唔覺得佢有問題,都説我太緊張,但見所有嘅治療師和專家都話佢有問題,希望大家可以幫我解答以下問題:

1)有言語及大小肌肉遲緩就是自閉嗎?
2)古執到底是性格一種還是自閉的特徵?
3)我弟弟也是3歲才開始說話,性格也很固執,讀書唔叻,但他是一個IT人,結了婚,曾經做sales supervisor,口齒伶俐,所以我有時想,是不是現在的人都太緊張呢?好像很多人都有自閉問題。
4)自閉傾向是否就等於自閉症?

bee918  評估之後有訓練針對小朋友要改善的地方便好  發表於 14-3-28 13:31
   1    0    0    0

回覆:yybee 的帖子

只能叫你睇開d,唔好理個名(自閉症)。我仔S位教了廿年的老師都多次話我個仔唔係自閉,我都冇理,總之佢邊方面強或弱就引導下佢,當普通小朋友咁教。

有個case係十幾歲先發現係自閉症,係因有強迫症睇精神科,先發現。以前叫亞氏保加症,依家都列入自閉症光譜。
自閉症可伴隨其他發展障礙,但唔代表一定要語言遲緩。
你上網search下d徵狀list, 好過在forum問

狹窄的興趣, 固執的行為, 已是自閉其中一些行為, 如不改善, 去到小學會開始出現社交問題

引用:只能叫你睇開d,唔好理個名(自閉症)。我仔S

原帖由 Olympian 於 14-03-28 發表
只能叫你睇開d,唔好理個名(自閉症)。我仔S位教了廿年的老師都多次話我個仔唔係自閉,我都冇理,總之佢邊方 ...
非常認同,我都係專攻佢弱項,多啲帶佢周圍去玩,識多啲朋友,同人溝通多啲

冇錯,我个仔話俾人聽係自閉都冇人信,但去某D位某情境就現形
姑娘都話好彩遇唔到那些情境,他和正常小朋友分別不大
但不代表可以不理,因為上小学有好多挑戰,要幫他建立自信自己處理

回覆:對自閉症的疑問,請多多指教

謝謝大家!
因為跟身邊朋友或同學家長講起,佢地只會話唔似呀,係咪你太緊張,又話啲所謂專家個個都話人有問題,係呢度我可以多參考其他人的個案及分享,終於可以揾到共鳴

引用:謝謝大家! 因為跟身邊朋友或同學家長講起

原帖由 yybee 於 14-03-29 發表
謝謝大家!
因為跟身邊朋友或同學家長講起,佢地只會話唔似呀,係咪你太緊張,又話啲所謂專家個個都話人有 ...
我的小朋友也是講比人知是自閉也沒有人信,只是遇到某些情景就會現形,我覺得我們應盡早介入,相信專業人士(他們沒有必要厄我),避免小朋友情況惡化才作出補救

大家加油!

回覆:LeeCC 的帖子

請問大家所指的某些情景現形是指什麼?可否分享下?

其實A仔最易現形的情景, 就是一些要合作的工作上(如做PJ), 持續的溝通(如大班討論), 人際關係, 社交等等

引用:其實A仔最易現形的情景,+就是一些要合作的

原帖由 pocoyo123 於 14-03-30 發表
其實A仔最易現形的情景, 就是一些要合作的工作上(如做PJ), 持續的溝通(如大班討論), 人際關係, 社交等等 ...
我仔還小,還未遇到這些情況,只是一般突發情緒問題及固執性格,不過我相信不久將來會面對更多問題和考驗,我也做了心理準備,最重要讓孩子在愛和關懷中成長!大家努力罷

我個仔坐地鐵巴士,好鐘意讀站牌,一唔識讀就要問到識唯止

到新地方,拉死狗唔肯入
地鐵指定扶手梯
未有預告的轉變,即哭

但他眼神交足貨,会主動同人打招呼,有問有答,有纹路,主動幫人,点睇都唔似

佢同其他小朋友相處成點?

現在5歲幾,姑娘說開始似4歲,不再只有平行活動,有相熟小朋友叫,會一齊玩

老師說同學埋堆玩,開始用眼間中瞄下,不再只是自己行束行去,但要老師鼓勵甚至push  先埋去

對大人又肯叫人,有禮貌

回覆 yybee 的帖子

....

‹ 上一主題|下一主題