用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 請問一年考試測驗默書多唔多?
go

請問一年考試測驗默書多唔多? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

回覆:hidy88 的帖子

全年分三個學期,三次考試(各科),無測驗,每個學期平均有兩至三次評估(中英數),三次默書(中英)。

lauwingtai    發表於 14-6-27 12:28

回覆:maths 的帖子

Thanks.
請問壓力大唔大?家長會晤會都跟得好辛苦?

引用:Thanks. 請問壓力大唔大?家長會晤會都跟得

原帖由 hidy88 於 14-03-28 發表
Thanks.
請問壓力大唔大?家長會晤會都跟得好辛苦?
唔會,初初的時候可能你會覺得壓力有點大同緊張!但慢慢已經可以完全適應!

好多謝油天家長的資料, 大家都讚油天.  我都心儀呢間學校.  請問如果叩門, 油天有冇較鐘意邊類型學生或邊間幼稚園呢?  我怕唔係對號入座,........

回覆:ellen_l 的帖子

小朋友要有禮貌,以及父母的理念!

lauwingtai    發表於 14-6-27 12:29

回覆:hidy88 的帖子

其實算好好, 小一適應做得好好, 慢慢比小朋友適應, 但上到小三會開始辛苦。我覺得家長都可以太依賴學校, 自己要訓練小朋友從小開始自律做功課, 教佢如何自己溫習, 家長便會輕鬆好多。 我自問好懶, 小兒都係自己做功課, 之前有與校長食早餐既活動, 竟然有家長問點先可以令小朋友自己做功課同食飯, 我覺得好可笑, 呢d係家中家長應該在幼稚園就訓練小朋友, 唔係小一時去問校長。 anyway, 功課量唔多, 4-5樣, 一小時就應該做晒, 一個月有1-2次默書, 2個月倒有評估, 但唔計分, 1年3次考試, 有d 題目會少少tricky, 但都Ok. 只係考清楚小朋友既真正理解。

巴不得爸爸    發表於 14-6-8 23:41

正在叩門,所以想多了解些油天。由於小一入學,我問獲派小學的老師,他們說先要考分班試,如果有幸可入精英班,要做多一本練習。我有些不明,為什麼好像成績越好,小孩子就越苦及忙!
請問油天家長,NET teachers方向,小孩子是每天都有堂,還是每星期一堂?和只教Phonic及日常對話,如是是A班學生,情況有否不同?很多St. Cat 幼稚園小朋友,自小是用英語,但要轉用中文上堂,他們有否困擾!會發生什麼問題?

回覆 gundamx 的帖子

學校無精英班.班班一樣,平均分派唔同程度既學校系一班.

lauwingtai    發表於 14-6-27 12:29
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:gundamx 的帖子

由英文幼稚園上來的學生,只係用返母語學習,基本上無問題。只係要處理吓啲中文閱讀理解能力。

‹ 上一主題|下一主題