用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧定協恩幼稚園好?
go

太子明慧定協恩幼稚園好? [複製鏈接]

請指教

5    0    0    0

引用:請賜教

原帖由 WorkHardMa 於 14-03-27 發表
請賜教
協幼=協恩?

回覆 Kennisssss 的帖子

係協恩幼稚園 :)

比著我,我會百分百投向協恩,頭也不回hee

conniemar  x2  發表於 14-4-3 13:40
ekhc    發表於 14-4-2 01:05

引用:+本帖最後由+WorkHardMa+於+14-3-27+13:20+

原帖由 WorkHardMa 於 14-03-27 發表

請指教
嗯,一定係協恩,我女讀緊明慧,今年考協恩唔收,真係唔好諗了,一定係協恩,收六十個你女女都入到証明你女女一定好叻加油啊

協恩AM or PM?
你考慮d咩呢?!

引用:協恩AM+or+PM?你考慮d咩呢?!

原帖由 sept11 於 14-03-27 發表
協恩AM or PM?
你考慮d咩呢?!
聽人分享協恩,K1 有分上下午班,K2時就全部上午,K3時就全部一齊下午,所以上下午分別不太. 另外培正都係禁上課方法

conniemar  好多幼稚園, 如SC, KV 都係  發表於 14-4-3 13:37

回覆 WorkHardMa 的帖子

我會揀協恩
1. 有學券又有名氣
2. 小學雖然唔係直升, 最終上到都有大約5x% (當然計埋自行已收嗰d), 就算上唔返小學都考到好學校
3. 程度唔算淺, k3 完左應該夠應討小一上學期, 英文未必夠d 國際幼稚園勁, 不過夠用, 中文我覺得教得好好
4. 學校老師、校長都很有愛心和耐性

利申: 我係前用家

協恩~

WorkHardMa 發表於 14-3-27 10:14
請指教

如果你想上協小, 就吾好讀明慧, 明慧教中文完全認吾到字, 要家長自己返屋企教, 坐校車提早半小時走, 無時間教的, 非常差!  但英文又教到?! 吾坐校車嗰班就會有時間逐個字同佢讀中文.

但k2 phonics 上學期要佢地識blending sound, 又係學吾到.  返到嚟又係家長教, 下學期仲要識用phonics words spelling. 有問題, 老師成個上學期無講, 你問佢又話小朋友ok!  你又吾知佢幾時做評估, 又無範圍?!  無得温, 都吾知想點?!

我小朋友吸收英文還好, 中文真係教到嘔血, 中文生字勁多, 返到嚟無個字識! 因為老師吾會逐個字教, 只會教讀寫生字嘅詞語, 同埋講故事內容, 明就ok!  但評估表又有認字計分, 講故事計分! phonics又計分, 總之咩都係家長搞掂!

ekhc    發表於 14-4-2 01:06

回覆:melonfans 的帖子

坐校車要早半小時放學,是否上午班?這樣安排,真的不恰當!

melonfans  以前下午班都早半小時, 今年好似吾係!  發表於 14-3-28 16:46

好多謝大家寶貴嘅意見
正如wong_cat話,協恩唔係多數直升,英文又未必夠其他國際學校爭,所以有d15,16。
不過見melonfans嘅意見,了解多咗明慧嘅情况。
我都會去協恩。
不過而家d小朋友讀書,陪太子讀書嘅daddy, mummy都要落好多心機去跟佢地 :)

引用:+本帖最後由+melonfans+於+14-3-28+16:45+

原帖由 melonfans 於 14-03-28 發表
咁都得

其實我覺得最大問題係佢會冇機會接觸男同學

引用:+本帖最後由+melonfans+於+14-3-28+16:45+

Hi Melonfans, 之前見你啲posts嘅分享,好似好滿意N班同K1嘅課程同安排。新轉變係由K2開始對嗎?!

lovelylpclpc 發表於 14-3-29 18:14
Hi Melonfans, 之前見你啲posts嘅分享,好似好滿意N班同K1嘅課程同安排。新轉變係由K2開始對嗎?!

...

k1 英文書,   學校教完, 我小朋友會自己識讀哂,中文書會自己識用普通話讀哂, 但中文字吾會認得哂!  因為中文書吾係用詞彙教, 佢就好似唸口旺, 成句讀哂返嚟, 所以認字吾叻.  英文吾同, 書後有vocab,  返嚟成句會讀, 生字又識, 又知係點解, 好似spaceship,佢會識指番本書嘅spaceship 出嚟! k1教phonics, 會連埋letters同vocab教, 我小朋友成日會自己讀埋出嚟, 我就知佢識.

温書我吾會教佢先, 係佢讀書畀我聽, 我就知佢係學校有留心聽書, 老師亦都教得好, 佢先理解得到.

到k2, 開咗學1個月, 我同佢温中文, 佢全部中文字吾識, 吾似之前咁!  我仲話佢上堂吾留心, 但中文返嚟d工作紙全部識做, 英文workbook都識自己做哂!  咁佢上堂留心先會識做.  我好奇怪, 咪問老師上堂情況, 因為k2教多咗數學, 仲要中英文數學一齊教, 又要學寫字, 所以吾會似k1每日教讀故事書.

一向都知坐校車係早半小時放學, 去到k2問題就出現, 咁多野教, 時間仲要cut咗半小時, 我覺得最重要認字佢就學吾到!  無錯, 學校係好全面多元教學, 事實上, 好多考小學要考嘅項目, 佢都不知不覺慘入係課堂教學, 但無時間教, 每樣掂小小, 跟本就學吾到.  每日畀佢cut 咗嗰半小時, 如果佢用嚟教認字, 你話係咪可以學多好多.  有時吾係我地家長吾肯教, 成班同學一齊學, 佢地係會學得更多.

我想我小朋友中文去學更多都吾得, 我跟本每日都自己教番哂中文, 想學多d中文課外知識, 佢都有quota, 個腦都吸收吾哂!

總括而言, 只係重量不重質的教學!

ekhc    發表於 14-4-2 01:09

melonfans 發表於 14-4-1 13:52
k1 英文書,   學校教完, 我小朋友會自己識讀哂,中文書會自己識用普通話讀哂, 但中文字吾會認得哂!  因為中 ...

校車是死証.........SPEECHLESS!!!!

Marco2010 發表於 14-4-3 09:45
校車是死証.........SPEECHLESS!!!!

當真?!  九龍塘某d學校下午班2點先返學, 因為避咗返學同放學同時間大塞車.

其實你有無聽過有kg坐校車早半小時放學的?

不過聽其他班別k1家長講, 小朋友普遍英語都講得好好.  我小朋友嗰班廣東話強到呢?! 轉咗幾次枱, 上學期教嘅普通話書, 我小朋友會用廣東話讀出嚟. 都好, 好過吾識字.  我地嗰班有個家長係普通話教中文, 小朋友同媽咪講, 你吾好再用普通話, 用廣東話.

下學期仲勁, 我小朋友同我講, 你吾好再同我講英文, 用中文講.  朋輩影響真大, 我嗰班好多都係老人家湊, 個個廣東話台.

k1嗰時, 真係英文就英文, pth 都肯講.  依家咁樣讀學卷kg好過!

啱啱幫朋友睇下kinder呢邊既post. 你仲讀緊明慧??

‹ 上一主題|下一主題